Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde 1 Kasım 2024’te bulunan en büyük ikinci tren istasyonunun çatısı çökmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Cumartesi protestocularla polis arasındaki çatışmalar sırasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić’in partisi Sırp İlerleme Partisi’nin ofisleri ateşe verildi.

Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde 1 Kasım 2024’te bulunan en büyük ikinci tren istasyonunun çatısı çöktü. Aralarında çocukların da bulunduğu 16 kişi öldü. Halk felaketten, Vučić hükümetini sorumlu tuttu. Yaşananlardan beri Sırbistan halkı neredeyse her gün sokaklara çıkıyor.
Sırbistan’da neyin protestosu yapılıyor?
Protestolar, ilk günlerde tren istasyonu faciasına yönelik öfkeyle başlamış olsa da, bugünlerde halk erken seçim talep ediyor. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise protestoları “dış güçlerin oyunu” olarak niteledi ve erken seçim çağrılarını reddetti. Vučić 16 Ağustos Cumartesi Instagram’dan yaptığı açıklamada, “Şiddet güçsüzlüğün göstergesidir. Zorbalar cezalandırılacak” dedi.

Erken seçim talebiyle başlayan protestoların beşinci gecesinde Belgrad, Novi Sad ve Valjevo başta olmak üzere birçok kentte polisle eylemciler karşı karşıya geldi. Valjevo’da iktidardaki Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) ofisleri maskeli bir grup tarafından ateşe verildi. Polis, ses bombası ve biber gazı ile müdahale etti.
Başkent Belgrad’da ve diğer şehirlerde polisin orantısız güç kullandığına dair çok sayıda iddia gündeme geldi, Sırbistan İçişleri Bakanlığı bu iddiaları reddetti.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty, 15 Ağustos Cuma Sırbistan’da polisin orantısız gücünden endişe duyduğunu söyledi ve yetkilileri “keyfi tutuklamalara son vermeye ve durumu yatıştırmaya” çağırdı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise “Kardeş Sırbistan’da yaşananlara duyarsız kalamayız” dedi ve polisin “şiddet yanlısı kalabalıkları kontrol altına almak için yasal yöntem ve araçları kullandığını, kamu düzeninin, güvenliğinin ve insan hayatının” tehlikede olduğu belirtti.
Kaynak: BBC