Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın 4 trilyon liralık aktif büyüklük ve 25 milyon müşteriyle ikinci yüzyılına güçlü başladığını belirtti. 900 milyon dolarlık girişim yatırım fonu, 56 tarım ihtisas şubesi ve yapay zeka yatırımlarıyla dijital dönüşümde öncü olan banka, yıl sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 28,5-29,5 olarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olarak 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulan Türkiye İş Bankası, 101. yılını kutluyor. Banka, 25 milyon müşteri sayısıyla Türkiye’nin en büyük özel banka konumunu koruyarak yeni döneme girdi.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kuruluş yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada bankanın güçlü mali yapısını vurguladı. Aran, “2025, ikinci yüzyılımızın ilk senesi. 25 milyon müşterimizle, 4 trilyon liraya ulaşan aktif büyüklüğümüzle, 2,8 trilyon liralık nakdi ve gayri nakdi kredi büyüklüğümüzle ikinci yüzyıla çok sağlam bir başlangıç yaptık” dedi.
Dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımları hız kazandı
Aran, son 10 yılda dijitalleşme, teknoloji, yapay zeka, ödeme sistemleri ve girişimcilik alanlarında yaptıkları yatırımlara dikkat çekti. Bankanın Silikon Vadisi’nden Çin Temsilciliği’ne, Amsterdam’da kurduğu TİBAŞ Ventures şirketinden Londra’ya uzanan küresel varlığının rekabet avantajı sağladığını belirtti.
Aran, “Küresel anlamda beslenen bir organizasyon olmamız tabii ki küresel oyuncularla rekabette bize çok önemli avantaj sağlıyor. Bu sayede Türkiye’de küresel büyük oyunculara karşı rekabet edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
İhtisas şubeleri bankacılık sektörüne yeni açılım getirdi
“Şube bankacılığı ne olacak?” denilen dönemde sektöre yeni bir açılım getirdiklerini belirten Aran, bazı geleneksel şubeleri tarım ihtisas şubesine dönüştürdüklerini açıkladı. Şimdiye kadar 56 tarım ihtisas şubesi açan banka, son iki yılda tarım kredilerinde sektör toplamında ikinci, özel bankalar arasında lider konuma geldi.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 Girişimcilik İhtisas Şubesi bulunan bankanın, bu şubelerde nakdi ve gayrinakdi olmak üzere toplam 880 milyon TL kredi büyüklüğüne ulaştığı belirtildi. 3,75 milyar TL’yi aşan varlığın bu şubelerde değerlendirildiği açıklandı.
Girişim sermayesi yatırımları 900 milyon doları aştı
Aran, iştirakleri üzerinden yurtiçi ve yurtdışında girişim yatırımlarına devam ettiklerini, girişim sermayesi yatırım fonlarıyla yönettikleri yatırım havuzu büyüklüğünün 900 milyon doların üzerinde olduğunu duyurdu.
Haziran ayında Harvard Üniversitesi bünyesindeki Gökhan Hotamışlıgil Laboratuvarı ile Enlila adlı biyoteknoloji girişimini hayata geçirdiklerini anlatan Aran, “10 yıl süresince fonlayacağımız laboratuvarda, yaşlanmaya ve obeziteye bağlı kronik hastalıkların tedavisine yönelik çalışmaların bir ilaca dönüşmesine destek olmayı kıymetli buluyorum” dedi.
Sürdürülebilir finansmana 650 milyar liralık taahhüt
Yeşil dönüşümü, dijital ve toplumsal dönüşümü birlikte ele aldıklarını belirten Aran, 250 milyar lirası kadın girişimciler için olmak üzere toplam 650 milyar liralık sürdürülebilir finansman taahhütleri bulunduğunu açıkladı. 2025 Haziran ayı itibarıyla yurtdışı sürdürülebilir temalı kaynaklarının 5 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Aran, “Karbon ayak izimizi nötrleyeceğiz ve bunu 2026 sonuna kadar yapacağız. Bunu sadece kendi söküğümüzü dikerek yapmıyoruz, kredi portföyümüzün tümü için yapıyoruz” diye konuştu.
Yapay zeka stratejisi sistematik yaklaşımla ilerliyor
Yapay zeka alanındaki yolculuğa 2018 yılında başladıklarını belirten Aran, banka içerisinde Yapay Zeka Bölümü kurduklarını, Koç Üniversitesi ile beraber Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi açtıklarını söyledi. Yapay Zeka Fabrikası ile girişimlere odaklandıklarını belirtti.
Şubelerden yapılan kredi tekliflerini hazırlayan kredi asistanlarının yapay zeka desteğiyle çalıştığını, bu durumun aktif kalitesinde ve kredi kalitesinin değişiminde önemli rol oynadığını vurguladı.
Enflasyon öngörüsü yıl sonu için 28,5-29,5 bant aralığında
Makroekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aran, yılsonunda enflasyonun %28,5-29,5 bant aralığında olabileceğini söyledi. Merkez Bankası’nın yılın kalanında 800 baz puanlık faiz indirimi alanı olduğunu düşündüğünü belirtti.
“Politika faizinin yılsonunda %35 seviyesine kadar inmesi, 6 puanlık reel faizle önümüzdeki seneye giriş anlamı taşıyor” dedi.
Küresel ekonomide dikkatli gidilmesi gerekiyor
Küresel ekonomideki gidişatı değerlendiren Aran, “Küresel ekonomideki gidişatı ve öngörüleri dikkate aldığımızda ülke olarak dikkatli, kendi yol haritamıza sıkı sıkıya bağlı ve dünyadaki olumsuz gelişmeleri de tolere edebilecek hava yastıklarıyla gitmemiz gerekiyor” yorumunu yaptı.
Türk bankacılık sektörünün her türlü şarta uyum sağlayabilecek olgunlukta ve güçte olduğunu vurgulayan Aran, sektörün dirençli görünüm sergilediğini söyledi. “Rüzgâr nereden ne kadar şiddetli eserse essin, Türk bankacılık sektörü hep elinde birden fazla senaryosu olan ve bu senaryolara göre dinamik hareket edebilen güçlü bir sektördür” diye konuştu.