Adıyaman’da içme suyu ve altyapı sorunu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere önemli açıklamalarda bulundu. Göreve geldiklerinden beri kentin altyapısını yenilediklerini vurgulayan Tutdere, “Adıyaman’ımızın damarlarını yeniliyoruz. Damarlar yenilendikçe şehrimiz rahat nefes alacak, temiz ve sağlıklı suya kavuşacak” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, içme suyu ve altyapı yatırımlarına ilişkin basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Altınşehir Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya basın mensuplarının yanı sıra belediye müdürleri ve birim amirleri de katıldı. 6 Şubat depremleriyle birlikte büyük ölçüde zarar gören altyapıya rağmen şehre temiz su ulaştırmak için yoğun bir çaba gösterdiklerini belirten Tutdere, Fransız Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen 1 milyar 300 milyon liralık proje kapsamında şehir içme suyu şebekesinin tamamının yenilendiğini açıkladı.
450 kilometrelik hat yenilendi
Bugüne kadar 450 kilometrelik içme suyu hattını tamamladıklarını kaydeden Tutdere, bu uzunluğun Adıyaman’dan Erzincan’a ya da Aksaray’a uzanan mesafeye eşdeğer olduğuna dikkat çekti, “Şehir şebekemizin yüzde 82’sini yeniledik. Kasım ayı sonunda çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
Çalışmalar tamamlandığında kayıp-kaçak oranının ciddi şekilde düşeceğini, SKADA sistemiyle şehrin tüm su şebekesinin elektronik ortamda takip edileceğini belirten Tutdere, “Artık yönetilebilir ve sürdürülebilir bir su planlamasına geçiyoruz” diye konuştu.
Depremzede ailelerin yaşadığı prefabrik kente temiz su ulaştı
Altınşehir bölgesinde yıllardır süren basınç probleminin 10 kilometrelik yeni hat ile çözüldüğünü aktaran Tutdere, Gebeli, Güzelevler, Alitaşı ve diğer birçok mahallede vatandaşların mağduriyetlerinin giderildiğini, depremzede ailelerin yerleştirildiği Vartana konteyner kentte yaşayan 16 bin kişiye de temiz içme suyu ulaştırıldığını söyledi.
İçme suyu sıkıntısının temel nedenlerine değinen Tutdere, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle mevcut kaynakların debilerinde ciddi düşüş yaşandığını belirtti.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Kırkgöz’ün tamamen kuruduğunu, Tut ve Gürlevik kaynaklarında debinin yüzde 50’nin altına düştüğünü ifade eden Tutdere, “Şu anda elimizde sadece Havşeri kaldı. Buradan saniyede 700 litre su alıyoruz” dedi.
“Kalıcı çözüm Atatürk Barajı’ndan geçiyor”
Yenilenen altyapının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Tutdere, “Hatlarımızı yeniliyoruz ama kalıcı çözüm için şehrimize yeni su kaynaklarının ulaştırılması şart. Ocak ayında DSİ ile Atatürk Barajı’ndan su getirilmesi için protokol imzaladık. Adıyaman’ın geleceği için bu adımı en kısa zamanda atmamız gerekiyor. Aksi halde milyarlık yatırımlar dahi su sorununu kalıcı olarak çözemeyecek” diye konuştu.
Abdurrahman Tutdere, Atatürk, Gömükan veya Koçali Barajı’ndan Adıyaman’a su getirilmesi için konunun takipçisi olacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.