Transatlantik: Erdoğan-Trump görüşmesini beklerken | Suriye, Gazze, F-16, F-35 ve Boeing 

Transatlantik’in yeni bölümünde Ruşen Çakır, Gönül Tol ve Ömer Taşpınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Donald Trump görüşmesini, bu görüşmenin olası sonuçlarını ve Ahmed eş Şara’nın Concordia Zirvesi’ne katılımını yorumladı. 

 

Erdoğan-Trump görüşmesini beklerken

ABD Başkanı Donald Trump, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Trump, Erdoğan’ı 25 Eylül’de Beyaz Saray’da ağırlayacağını belirtti.

transatlantik

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye ile birçok ticaret ve askeri anlaşma üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Trump, “Boeing uçaklarının büyük ölçekli satın alımı, önemli bir F-16 anlaşması ve olumlu sonuçlanmasını beklediğimiz F-35 görüşmelerinin devamı” konularının ele alınacağını söyledi.

“Erdoğan, Trump’la canlı yayın karşılığında 300 Boeing alma sözü verdi” 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginin 55’incisini İstanbul-Bahçelievler’de düzenledi. 

Özgür Özel, Erdoğan’ın, Trump’ın oğlu ile lobi şirketleri üzerinden iş tuttuğunu, Filistin’i Trump’a terk ettiğini ileri sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iddialarla ilgili “Sağır duymaz uydurur, bu adam da durmadan böyle uydurup duruyor” dedi.

Conzordia Zirvesi’nde neler oldu? 

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Concordia Zirvesi’ne katıldı. Ahmed eş-Şara, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Concordia Zirvesi’nde ABD’nin eski CIA Başkanı ve Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı General David Petraeus ile görüştü

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Irak Savaşı sırasında karşı saflarda yer alan iki isim, yıllar sonra aynı masada buluştu. Eski düşmanlar arasında dikkat çeken diyaloglar yaşandı.

“Geceleri uyuyabiliyor musunuz?” 

Şara, “Bir zamanlar savaş alanındaydık ve şimdi diyalog alanına geçmemiz iyi oldu. Savaştan geçmiş biri barışın önemini en iyi bilen kişidir” dedi. 

Petraeus ise Şara’yı “etkileyici” ve “büyüleyici” olarak nitelendirdi ve “Bir dönem ABD tarafından gözaltına alınıp 5 yıl tutuklu kaldınız. Şimdi Suriye’nin lideri olarak buradasınız. Tüm bu baskı altında nasıl dayanıyorsunuz? Düşünmek için zaman bulabiliyor musunuz? Geceleri yeterince uyuyabiliyor musunuz? Tekrar söylüyorum, ben de aynı durumu yaşadım. Ve bu gerçekten çok, çok zor. Sizin birçok hayranınız var, ben de onlardan biriyim, hepimizin endişeleri var” diye sordu.