MS atağı geçirmişti: Tayfun Kahraman hastaneden tekrar cezaevine gönderilecek

AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen Gezi hükümlüsü Tayfun Kahraman, MS atağı nedeniyle kaldırıldığı hastaneden tekrar cezaevine gönderilecek. Kahraman’ın, daha fazla kortizon verilemeyeceği için cezaevine gönderileceği öğrenildi.

Tayfun Kahraman

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen yeniden yargılama yapılmayan ve tahliye edilmeyen Gezi hükümlüsü şehir plancısı Tayfun Kahraman, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nden Marmara Kapalı Cezaevi’ne sevk edilecek. Kahraman, MS atağı geçirmiş, 2 Ocak’ta hastaneye kaldırılmıştı.

Medyascope’a konuşan avukat Cansu Çifçi, daha fazla kortizon ilaçları verilemeyeceği ve hastanede yer olmadığı için Kahraman’ın tekrar cezaevine gönderileceğini söyledi.

Avukat Çifçi, Kahraman’ın hastalığının devam ettiğini 15 gün sonra tedavisi için tekrar hastaneye sevk edileceğini aktardı, “Bir an önce AYM’nin kararı uygulanmalı. Anayasa’ya bağlı kalınsa, AYM kararı uygulansa Tayfun Kahraman bu süreci yaşamayacak, tedavisine devam edebilecekti” dedi.

Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Kahraman da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tayfun’a uygulanan yüksek doz kortizon yüklemesinin geçirdiği akut MS atağına olacak etkileri 3 ay süre ile yakından takip edilecek. Bu süre zarfında mevcut ilaç tedavisine ek ilaç ve fizik tedavileri söz konusu. Ancak gün içerisinde Marmara Kapalı Cezaevi’ne geri sevki sağlanacak ve Şubat ayının ilk haftasında da yine tetkikler için hastaneye sevk edilecek.”

Ne olmuştu?

Tayfun Kahraman hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen “hak ihlali” kararına, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uymaması üzerine Kahraman’ın avukatı Cansu Çifçi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. Bir üst mahkeme olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazın reddine karar vermişti.

Kararda şu ifadelere yer verilmişti:

“İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu ek kararın içeriğine bakıldığında, 6216 sayılı Yasa’nın kararlar başlıklı 50. maddesi gereğince değerlendirmenin yapıldığı, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama usulü ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yargılamanın yenilenmesi başlıklı 311. maddesindeki yargılamanın yenilenmesinin aynı olmadığı yönündeki kararları göz önüne alındığında, 06/11/2025 tarihli ek kararın usul ve yasaya uygun olduğu görülmekle hükümlü müdafinin itirazının reddine…”

AYM, hak ihlali kararına rağmen yeniden yargılama yapılmayan ve tahliye edilmeyen Gezi davası hükümlüsü şehir plancısı Tayfun Kahraman hakkında yeni bir karar vermişti.

AYM, “Gerekli tedbirler alınacak” kararı vermişti

Tayfun Kahraman’ın avukatlarının tedbir talebi üzerine ara karar kuran AYM, Kahraman’ın sağlık durumu gerektirdiği takdirde teşhis, tetkik ve tedavi için hastanede yatarak tedavi görmesi de dâhil gerekli tüm tedbirlerin alınmasına hükmetmişti.

Oybirliğiyle alınan kararda şu ifadelere yer verilmişti:

“Ceza infaz kurumlarında tutulan bir hükümlü veya tutuklunun içinde bulunduğu şartların insan onuruna yakışır bir şekilde olması da koruma altına alınmaktadır. İnfazın yöntemi ve infaz sürecindeki davranışların, mahkûmları özgürlükten mahrum kalmanın doğal sonucu olan kaçınılmaz elem seviyesinden daha fazla sıkıntılı veya eziyetli bir duruma sokmaması gerekir. Ceza infaz kurumlarında tutulmanın pratik gerekleri çerçevesinde mahkûmların sağlık ve esenlikleri gibi hususların yeterli bir şekilde güvence altına alınması ve gerekli tıbbi yardımın sağlanması da insan onuruna yakışır koşulların sağlanması için gereklidir. Sürekli takip edilmesi gereken kronik bir hastalığının bulunduğu dikkate alındığında, yaşamı ile maddi ve manevi bütünlüğünün korunması için başvurucunun sağlık durumunun takip edilmesi ve gereken tıbbi teşhis, tetkik ve tedavi olanaklarından faydalanması konusunda tedbir kararı verilmesi gerekir.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.