Bugün 27 Ocak 2026. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Gündem
CHP’li belediye başkanlarının tutuklu yargılandığı Aziz İhsan Aktaş davasının ilk duruşması Silivri’de başladı. Duruşmada Aktaş’ın korumaları tartışma konusu olurken mahkeme heyeti CHP’li başkanların avukatlarının taleplerini reddetti.
DEM Parti’nin Suriye gündemiyle 27 Ocak 2026 itibariyle CHP’yi ziyaretinin ardından Özgür Özel ve Tuncer Bakırhan açıklama yaparak IŞİD tehdidine karşı uyardı. Suriye’de barışçıl çözümden yana olduklarını vurgulayan Bakırhan, “Ama maalesef Türkiye’de bir nefret korosu var. Suriye’de sanki demokratik bir zemin var da Kürtler oyunbozanlık yapıyormuş gibi bu koro Kürt karşıtı bir algı oluşturmaya çalışıyor” dedi. CHP lideri Özel, “Bu oyunda kazanan İngilizler, Amerikalılar, İsrailliler mi olmalı? Yoksa bu oyunda kazanan Kürtler, Türkler, Araplar, Aleviler, Dürziler mi olmalı” diye sordu.
Gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen gazeteci Sedef Kabaş’ın savcılık ifadesi tamamlandı. Kabaş ifadesinde, “Anayasal hakkın kullanılmasına yönelik söylemimde suç unsuru aramak esasen suçtur” dedi. Sedef Kabaş, dört ay boyunca pazartesi ile cuma günleri ikametine en yakın karakola imza vermek ve yurtdışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.
İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri’ne (ÇEM) yönelik iddialar için Aile Bakanı’na “anne-baba gözüyle gelin, merkezleri birlikte gezelim” çağrısı yaparken, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir ise olayın öğretmenin dikkatiyle ortaya çıktığını, tüm kamera kayıtları ve belgelerin eksiksiz biçimde adli makamlara teslim edildiğini vurguladı.
Ruşen Çakır “Biraz da siyaset konuşalım!” başlıklı yayında, Türkiye’deki muhalefet partilerinin mevcut durumunu, iktidar karşısındaki konumlarını ve genel siyasi atmosferdeki tıkanıklığını ele aldı.
Şişli’de cesedi parçalanmış halde bulunan Özbekistanlı Durdona Khakımova’nın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada iki kişi tutuklandı, bir kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Türkiye’de konkordato başvurularındaki hızlı artış, hükümeti yeni bir yasal düzenlemeye yöneltti. Hükümet, son iki yılda rekor seviyeye çıkan konkordato başvurularının kötüye kullanımını önlemek için yeni bir yasal düzenleme hazırlıyor. Taslak, başvuruları zorlaştırmayı ve kurtarılması mümkün olmayan şirketler için iflas sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.
2017’den bu yana booking.com’a girilememesine neden olan TÜRSAB, şimdi de aralarında Airbnb’nin de olduğu 10 seyahat sitesine erişimin engellenmesi için dava açtı.
Dünya
ABD Donanması’na ait USS Abraham Lincoln uçak gemisi saldırı grubunun bölgeye konuşlandırılması, Washington’un İran’a yönelik askeri baskıyı artırdığına işaret. Tahran yönetimi olası bir saldırıya karşı “kapsamlı ve pişmanlık yaratacak” bir yanıt verileceği uyarısında bulundu.
Minneapolis’te ICE ajanlarının açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Alex Pretti’nin ölümünün ardından krizi sert açıklamalarıyla tırmandıran Sınır Devriyesi Komutanı Gregory Bovino’nun görevinden uzaklaştırılması, Trump yönetiminin söylem değişikliğinin sembolü haline geldi. Beyaz Saray, ilk açıklamalardaki sert dili terk ederek sorumluluğu Demokratlara yüklemeye başladı.
Rusya’nın Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı Havalimanı’ndan asker ve teçhizatını kademeli olarak çekmeye başlaması, Şam yönetiminin Kürtlerin kontrolündeki bölgelere yönelik hamlelerini hızlandırabileceği yorumlarına yol açtı.
Beckham ailesi, Brooklyn Beckham’ın sosyal medya paylaşımıyla gün yüzüne çıkan aile içi gerilimin ardından ilk kez birlikte kamuoyu karşısına çıktı.
Meta, Instagram, Facebook ve WhatsApp kullanıcıları için yapay zekâ destekli yeni özellikler sunacak ücretli abonelikleri test etmeye hazırlanıyor. Platformların temel hizmetleri ise ücretsiz kalacak.
Bonnie Tyler’ın 1983 tarihli klasiği Total Eclipse of the Heart, Spotify’da bir milyar dinlenmeyi aşarak müzik tarihinin en ikonik baladları arasındaki yerini pekiştirdi. Ancak bu rekorun gelir olarak neredeyse hiçbir karşılığı yok.







