ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik başlattıkları hava harekatının ikinci gününde İran’dan görüşme teklifi geldiğini ve kendisinin bunu kabul ettiğini söyledi. Trump, iki ülke arasında son haftalarda yapılan görüşmelerde yer alan İranlı yetkililerin çoğunun öldüğünü söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, İranlı yetkililerin kendisiyle görüşmek istediğini, kendisinin de bu talebi kabul ettiğini açıkladı.
Atlantic’ten Michael Scherer’a konuşan Trump, “Konuşmak istiyorlar ve ben de konuşmayı kabul ettim, bu yüzden onlarla konuşacağım. Bunu daha önce yapmalıydılar. Çok pratik ve kolay olan şeyi daha önce vermeliydiler. Çok uzun süre beklediler” dedi.
İranlılarla görüşmesinin bugün mü yoksa yarın mı olacağı sorusunu yanıtsız bırakan Trump, son haftalarda müzakerelere katılan İranlı yetkililerin bir kısmının artık hayatta olmadığını belirterek “O insanların çoğu öldü. Müzakerelerde karşılaştığımız bazı insanlar öldü, çünkü bu büyük bir darbe oldu” dedi.
Trump, İran’a yönelik saldırıyı başlatmamaları halinde, İran’ın iki hafta içinde nükleer güce sahip olacağı iddiasında da bulundu.

“Planlanandan erken bitecek”
Donald Trump, CNBC’den Joe Kernen’e verdiği demeçte de, ABD’nin İran’daki operasyonunun “çok iyi ilerlediğini ve planlanandan önce tamamlanacağını” söyledi.
Trump, “Bu çok şiddetli bir rejim, tarihin en şiddetli rejimlerinden biri” dedi ve ekledi: “Biz sadece kendimiz için değil, tüm dünya için görevimizi yapıyoruz. Ve her şey planlanandan önce tamamlanacak.”
Trump, tek seferde üst düzey 48 İranlı yetkiliyi de öldürdüklerini ileri sürdü.
“Dokuz gemiyi batırdık”
Trump, Social Truth hesabından yaptığı paylaşımda ise İran’a ait dokuz donanma gemisinin batırıldığını , donanma karargahlarını da büyük ölçüde imha ettiklerini söyledi.
Trump’ın paylaşımı şöyle:
“Az önce, dokuz İran donanma gemisini imha edip batırdığımızı öğrendim. Bunların bazıları nispeten büyük ve önemli gemilerdi. Geri kalanlarını da takip ediyoruz. Onlar da yakında denizin dibinde yüzecekler! Başka bir saldırıda, donanma karargahlarını büyük ölçüde imha ettik. Bunun dışında, donanmaları çok iyi durumda!”

İran’da yönetim kademesinden kimler öldürüldü?
1. Ayetullah Ali Hamaney – İran’ın Yüksek Lideri: İran’ın en yüksek otorite sahibi lideriydi ve ABD-İsrail saldırılarında öldürüldüğü bildirildi.
2. General Abdolrahim Mousavi – İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı
3. General Aziz Nasirzadeh – Savunma Bakanı
4. Ali Şamkhani – Savunma Konseyi Sekreteri / Hamaney’in Danışmanı
5. Mohammad Pakpour – Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı
6. Javad Pourhossein – İstihbarat Yetkilisi
7. Mohammad-Reza Bajestani – Güvenlik Birimi Başkanı
8. Ali Kheirandish – Karşı Terörizm Birimi Başkanı
9. Saeed Ehya Hamidi – Hamaney’in Savaş Danışmanı
- Hamaney’i CIA buldu, İsrail öldürdü: New York Times, İran saldırısının perde arkasını yazdı
- Ruşen Çakır yazdı: İranlı spiker Hamaney ile birlikte rejimin de öldüğünü tüm dünyaya duyurmuş oldu
- Gülener Kırnalı yazdı | Patlayan savaş ve önümüzdeki 5 kritik soru: Bundan sonra ne olabilir?
- Ali Hashem, Foreign Policy’e yazdı: “Hamaney suikastı İran’da rejimin sonu demek değil”





