Bu canlı blog kapanmıştır, bütün gelişmeleri Ekrem İmamoğlu: Tutuklanması, davaları ve 19 Mart Krizi sayfamızdan okuyabilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu, 107’si tutuklu 402 kişinin yargılandığı İBB davası bugün Silivri’de başladı. Ekrem İmamoğlu, İBB davasının ilk duruşması için salona geldi. Duruşma salonundaki seyirciler “Sizlerle gurur duyuyoruz” diye bağırdı. Mahkeme başkanı çıkan gerginlik nedeniyle salonu boşaltma kararı aldı. Duruşmaya 13:30’a kadar ara verildi. Aranın ardından Ekrem İmamoğlu’nun avukatları, heyetin tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle “reddi hakim” talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti. Duruşmanın ilk celsesi sona erdi.
Medyascope muhabiri Fırat Fıstık, Silivri’deydi. Medyascope editörleri Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davayla ilgili gelişmeleri size gün boyu canlı aktarım sayfasından iletti.
- Tarihi dava başlıyor: İşte İBB davası hakkında bilmeniz gerekenler
- Binlerce yıl hapis istemi: İşte İmamoğlu’na açılan siyasi davalar ve soruşturmalar
- İBB davası başladı: 1 yılda neler yaşandı, bugün ne bekleniyor?
- Özgür Özel: “Ekrem Başkan’ı itibarsızlaştıracak söz daha Türkçe lügata girmedi”
- Ekrem İmamoğlu’nun avukatları, reddi hakim talebinde bulundu
Bugün davada neler oldu?
- İBB davasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile birlikte tüm partili yöneticiler, milletvekilleri ve tutuksuz sanıklar yerini aldı.
- Ekrem İmamoğlu, İBB davasının ilk duruşması için salona geldi. Duruşma salonundaki seyirciler "Sizlerle gurur duyuyoruz" diye bağırdı.
- Mahkeme başkanı, Ekrem İmamoğlu'na söz vermeyince milletvekilleri itiraz etti. Ardından avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, "Sanıkların listesini istedik. Defalarca kaleme gittik. Başkanın önünde liste dendi. Sonra biz Yeni Şafak'ta Burak Doğan'dan okuduk. Kim verdi ona? Sızıntı var" deyince salondan uğultular ve protesto sesleri yükseldi.
- Daha sonra mahkeme başkanı, salonu boşaltma kararı aldı.
- Mahkeme başkanı, "Bu şekilde yargılamaya devam etmem" dedi. Mahkeme heyeti daha sonra salondan ayrıldı.
- Duruşmaya 13:30'a kadar ara verildi.
- Aranın ardından Ekrem İmamoğlu'nun avukatları "reddi hakim" talebinde bulundu.
- "Reddi hakim" talebi reddedildi.

"Reddi hakim" talebi reddedildi, ilk celse sona erdi
Fırat Fıstık'ın aktardığına göre mahkeme heyeti, Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarının "reddi hakim" talebini "davayı uzatmaya yönelik olduğu" gerekçesiyle reddetti.
Duruşmanın ilk celsesi sona erdi.
İmamoğlu, mahkeme başkanına tepki gösterdi, "El hareketi yapamazsın. Saygısızlık yapamazsınız. Burası oyun yeri değil. Söz vermekten dahi korkuyorsunuz. Söz verirseniz siz sağlıklı yargılama yaparsınız" dedi.
Mahkeme başkanı ise jandarmaya "Alalım neyi bekliyorsunuz?" dedi.
İmamoğlu cevap olarak, "Neyi alıyorsunuz? 86 milyon insanın yükünü taşıyabilir misiniz?" dedi.
Mahkeme başkanı, "Bu yaygaraya ne gerek var" diye konuştu. İmamoğlu ise "'Örgüt lideri' denen kişiye söz hakkı vermezseniz siz yargılamaya değil başka bir şeye gelmişsiniz. Biraz mertliğiniz varsa bu insanları bırakın tek başıma benimle mücadele edin. Kalp piliyle gelen var. 'Dilekçe verdim' diyor avukatı, 'İlgileniyorum' diyor. Derdiniz benimle, bu insanları evine gönderin. Ben sizi 4 defa yendim" diye konuştu.
Duruşma salonunda "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" sloganı atıldı. Mahkeme heyeti salondan ayrıldı.
Medyascope'a üye ol, ayrıcalıklardan faydalan!
Herkese merhaba!
Medyascope’a web sitesi üzerinden aylık 17 TL’den başlayan abonelik seçenekleriyle destek olabilirsiniz. Ayrıca yıllık ve premium üyelik paketlerimiz de mevcut.
Eğer aylık ya da yıllık abonelik tercih etmek istemezseniz, dilediğiniz miktarda tek seferlik destek verebilirsiniz!
Size en uygun destek seçeneğini incelemek ve Medyascope’a destek olmak için buraya göz atabilirsiniz: https://abonelik.medyascope.tv/
Sezai Temelli: "İBB davasını da biz bir kumpas davası olarak görüyoruz"
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, İBB davasını değerlendirirken, "Biz bu davaları çok iyi biliyoruz. Çünkü bu kumpas davaları DEM Parti’ye çok kurulmuş davalardır. Bu davayı da biz bir kumpas davası olarak görüyoruz" dedi.
Silivri Kaymakamlığı’nın davanın görüldüğü bölgede basın açıklamalarını kısıtlayan kararlar aldığını belirten Temelli, "Yaklaşık 1 kilometrekarelik bir alanda basın açıklamalarına bile izin vermeyecek şekilde kararlar almış. Neyi saklıyorsunuz, neyi gizlemeye çalışıyorsunuz?" diye sordu.
Temelli, davanın kapsamına da değinerek, "Sayın Ekrem İmamoğlu ve 401 kişi yargılanıyor. Bu dava normal bir seyirde devam etse 12 yıl falan sürer. Dolayısıyla bu davanın nasıl bir abuk sabuk kumpas davası olduğu buradan belli. Bir yıldır insanlar içeride tutuklu. Tam 107 kişi tutuklu olarak bir yılını geçirmiş oldu" dedi.
Sezai Temelli İBB davasına ilişkin konuştu, "Biz bu davaları çok iyi biliyoruz. Çünkü bu kumpas davaları DEM Parti’ye çok kurulmuş davalardır. Bu davayı da biz bir kumpas davası olarak görüyoruz" dedi
Gelişmeleri canlı aktarım sayfamızdan takip edebilirsiniz⤵️… pic.twitter.com/jfENf8VcJO
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Onur Alp Yılmaz: "Bu iddianamenin amacı CHP'yi kriminal bir parti ilan etmek"
BUPAR Araştırma Direktörü Onur Alp Yılmaz, İBB davasında ilişkin değerlendirmesinde "İBB iddianamesi CHP'yi suç örgütü ilan etme iddianamesi, hiç lafı eğip bükmeyelim. Bu iddianamenin bir amacı var: CHP'yi kriminal bir parti ilan etmek. 2015'ten sonra HDP'nin başına ne geldiyse; iktidar, CHP'nin başına da onu getirmeye çalışıyor" dedi.
📌 "İBB iddianamesi CHP'yi suç örgütü ilan etme iddianamesi, hiç lafı eğip bükmeyelim"
📌 "Bu iddianamenin bir amacı var: CHP'yi kriminal bir parti ilan etmek. 2015'ten sonra HDP'nin başına ne geldiyse; iktidar, CHP'nin başına da onu getirmeye çalışıyor"
BUPAR Araştırma… pic.twitter.com/G4lodc7aWs
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Avukat Akın Atalay hakimlerin tecrübelerinden bahsetti
Avukat Akın Atalay, duruşmada hakimlerin tecrübeleri hakkındak konuştu, "İki üye, kura çekilerek hâkimliğe Mayıs 2024’te başlamış. Atandıklarında tam 1,5 yıllık hâkimlik tecrübesine sahipler. Bu durumda, tecrübe ile davanın ağırlığına yönelik toplumun beklentisine ne denilmiş oluyor" dedi.
Atalay şöyle devam etti:
"Siz, sayın başkan, avukatlıktan yargıçlığa geçmişsiniz. Tek birinci sınıf hâkimsiniz. Diğer tecrübeli üye ise 7 yıllık deneyime sahip."
Özgür Özel ne yapacak? Özgecan Özgenç anlattı
Medyascope muhabiri Özgecan Özgenç, canlı yayında Özel'in programına yönelik bilgi verdi, "Özgür Özel, 9-10 ve 11 Mart'ta duruşmayı takip edecek. Yarınki grup toplantısını da yapmayacak" dedi.
Ayrıca Özgenç, Özel'in 11 Mart'ta Pendik'te miting düzenleyeceğini belirtti, "Bu miting, İstanbul'daki son bölge mitingi olacak. İmamoğlu'nun diplomasının iptal edildiği 18 Mart günü ise büyük bir İstanbul mitingi yapılacak" diye konuştu.
📌 "Özgür Özel, 9-10 ve 11 Mart'ta duruşmayı takip edecek. Yarınki grup toplantısını da yapmayacak"
📌 "11 Mart'ta da Pendik'te 'Millet İradesine Sahip Çıkıyor' mitingi düzenlenecek. Bu miting, İstanbul'daki son bölge mitingi olacak"
📌 "İmamoğlu'nun diplomasının iptal edildiği… pic.twitter.com/JdM8LB9fY7
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Reddi hakim talebinde bulunuldu
Ekrem İmamoğlu'nun avukatları heyetin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle "reddi hakim" talebinde bulundu.
Hasan Fehmi Demir: "Bu iddianame bir ihtimaller antolojisi"
Aranın ardından avukatlar usule ilişkin beyanlarını veriyorlar.
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Hasan Fehmi Demir, "Bir kez daha İstanbul Adliyesi’nden 100 kilometre uzakta, cezaevinin bulunduğu yerdeyiz. Her sanığa bir jandarmanın düştüğü, müvekkillerimizle iletişim olanağından yararlanamadığımız bir ortamda karşınızda bulunmaktayız. Koşulları abarttığımızı düşünebilirsiniz. Dilerseniz bir defaya mahsus otomobilinizden binaya yakın bir yerde inin, bizimle beraber ana kapıdan girin" dedi.
Söz konusu gerginlikte mahkemenin payının büyük olduğunu söyleyen Demir, "İlk defa bu yargılamalar Silivri mahpushanesinde yapılan Ergenekon davası ile başladı. Sonra ‘Ergenekon davasının savcısıyım’ diyen kişiler tarafından daha büyük bir salona, TSK subaylarının tutsak alındığı salona geçildi. ‘Balyoz davası için aldatıldık’ diyenler daha da büyük kamplar yapma peşine düştüler. Bu binanın tarihi bundan ibarettir" diye konuştu.
Hasan Fehmi Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekrem İmamoğlu, siyasi hayatında girdiği dört seçimin dördünü de kazanan biridir. 16 milyon yurttaşın teveccühünü görmüştür. Özgür bırakılması için yetişkin yurttaşların üçte ikisi imza atmıştır.”
Hasan Fehmi Demir, "İmamoğlu ve temsil ettiği yurttaş iradesi, sahte tutanaklarla 23 Mart’ta tutsak alınmıştır. Bu kez Silivri Kaymakamlığı 7 Mart’ta aldığı kararla, bir kilometre uzağa kadar toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, çekim ve slogan atma gibi temel hak ve hürriyetleri yasaklama kararı almıştır. OHAL altında, mahpushane içinde yürütülmeye çalışılan bu faaliyeti reddediyoruz. ‘Canımız böyle istedi’ deseydiniz daha iyi anlayabilirdik. Ancak Ekrem İmamoğlu tek başına sanık olduğunda da bu salonda yargılandı. Amaç, yargılamayı kamuoyundan kaçırmak" diye konuştu.
Demir, "Bu iddianame bir ihtimaller antolojisi. Bir kağıt yığını. Bir dava anlamını cevap vermeyi mümkün hale getirmesinden, yargılamadaki rasyonaliteden alır. Olmayanı varmış gibi gösteren, mantık hatalarıyla dolu, soyut iftiraları temel alan evrak yığınıyla savunma etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır" dedi.
Sanıklar yeniden salona geldi
Fırat Fıstık'ın aktardığına göre verilen aranın ardından tüm sanıklar yeniden salona geldi.
Salona gelen Ekrem İmamoğlu'nun elinde "Millete Emanet" kitabı var.
Özgür Çelik: “Bütün seyirciler içeriye girecek ve duruşmayı takip edecekler”
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB Davası'nın duruşmasına izleyicilerin girebileceğini belirterek, "Buranın en üst düzey komutanıyla ve başsavcı vekiliyle bir görüşme gerçekleştirdik. Bu yapılan görüşme neticesinde 13.30'da duruşma düzeni oluştuğunda bütün seyirciler içeriye girecek ve buradan duruşmayı takip edecekler" dedi.
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Silivri Cezaevi’nde devam eden İBB Davası'nın duruşmasında hakimin izleyicisiz devam etme kararı sonrası Başsavcı Vekili ile görüştüklerini belirterek, duruşmanın izleyicilerin katılımıyla devam edeceğini belirtti. Çelik, şunları söyledi:
"Mahkeme heyetiyle değil, buranın en üst düzey komutanıyla ve Başsavcı Vekiliyle bir görüşme gerçekleştirdik. Tabii mahkeme heyeti Başkanı burada mahkemeye ara verip seyircisiz izleme kararı almıştı. Bu kararın uygun olmadığını kendilerine ifade ettik ve ayrılmayacağımızı söyledik. Zaten Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel de ‘Biz buradayız, ayrılmayacağız’ dedi. Bir görüşme gerçekleştirdik. Bu yapılan görüşme neticesinde 13.30'da seyircili olarak başlayacak mahkeme. 13.30'da duruşma düzeni oluştuğunda bütün seyirciler içeriye girecek ve buradan duruşmayı takip edecekler. 13.30'da duruşma başlayacak. Zaten biz haftalardır bir hazırlık içerisindeyiz. Buraya gelen binlerce insan var. Biz arkadaşlarımızla konuştuk. Buraya sadece mahkeme salonunun içerisine Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, milletvekilleri, aileler, avukatlar ve basın görevlileri girecekti. Geriye kalan insanlar da buradan 700 metre ileride oluşturduğumuz Silivri Dayanışma Merkezi'nde olacaktı. Şu anda binlerce insan Silivri Dayanışma Merkezi'nin orada bekliyor, oradan süreci takip ediyorlar. Biz de buradan süreci takip ediyoruz. Mahkemenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gerekli adımları da her aşamada atıyor olacağız."
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB davasının duruşmasına izleyicilerin girebileceğini belirterek, "Buranın en üst düzey komutanıyla ve başsavcı vekiliyle bir görüşme gerçekleştirdik. Bu yapılan görüşme neticesinde 13.30'da duruşma düzeni oluştuğunda bütün seyirciler içeriye… pic.twitter.com/qeviK96toS
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Medyascope’un WhatsApp kanalına katılın!
Herkese merhaba!
İBB davası aranın ardından birazdan başlayacak. Ama ondan önce size bir duyurum olacak.
Gündemi yakından takip etmek isteyenler için artık bir seçeneğimiz daha var: WhatsApp kanalı.
Medyascope'un WhatsApp kanalına katılarak günün öne çıkan haberlerine ve içeriklerine doğrudan ulaşabilirsiniz. Hepinizi kanala bekliyoruz!
Ahmet Özer: "Adalet zaafa uğrarsa devlet zaafa uğrar"
Görevden alınan ve yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik davaya ilişkin, "Bizim beklentimiz adil bir yargılamadır. Zira Hazreti Ali'nin de dediği gibi 'adalet mülkün temelidir' lafı aslında oradan geliyor çünkü diyor ki 'bir devletin dini adalettir.' Adalet zaafa uğrarsa devlet zaafa uğrar. Zaafa uğrayan bir devletin de kimseye bir katkısı olmaz. Kimse yargılamadan azade olsun demiyoruz ama aynı zamanda adil yargılama bekliyoruz. İki yargılamayı gerginlik, arenada birbirini yenmenin, kol bileği yapmanın bir alanı haline de getirmenin kimseye de bir faydası yok" dedi.
İBB'ye yönelik yolsuzluk iddiasıyla açılan ve aralarında CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 402 sanıklı davanın ilk duruşması, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri’deki Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki 1 No’lu salonda görülmeye başlandı.
Görevden alınan ve yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, duruşma arasında Silivri'deki Marmara Cezaevi önünde ANKA Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.
"Kimse yargılamadan azade olsun demiyoruz ama aynı zamanda adil yargılama bekliyoruz"
Özer, İBB davasının Türkiye için önemli olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sayın İmamoğlu 16 milyonluk bir şehrin belediye başkanı. Yanı sıra iki tane belediye başkanımız daha var. Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık. Onun yarı sıra 400 civarında bürokrat da var. Dolayısıyla burada bizim beklentimiz adil bir yargılamadır. Zira Hazreti Ali'nin de dediği gibi 'adalet mülkün temelidir' lafı aslında oradan geliyor çünkü diyor ki 'bir devletin dini adalettir.' Adalet zaafa uğrarsa devlet zaafa uğrar. Zaafa uğrayan bir devletin de kimseye bir katkısı olmaz. Kimse yargılamadan azade olsun demiyoruz ama aynı zamanda adil yargılama bekliyoruz. İki yargılamayı gerginlik, arenada birbirini yenmenin, kol bileği yapmanın bir alanı haline de getirmenin kimseye de bir faydası yok. Üçüncüsü en önemlisi tutuksuz yargılama bekliyoruz. Zira daha önce de benzer davalarda tutuksuz yargılamalar olmuş. Başka çağrılarımız da var. Mesela ben belediye başkanıyım. Şu anda 4 aydır tahliye olmuşum. Hala görevime iade edilmedim. Yerimde bir kayyum var. Kayyumların kaldırılmasını bekliyoruz.
Anayasa Mahkemesi'yle AYM'in kararlarının uygulanmasını bekliyoruz. Hasta, tutukluların ve hükümlülerin serbest bırakılmasını bekliyoruz. Ana muhalefet partisine yapılan bu operasyonların artık son bulmasını bekliyoruz. Neden mi? Bir tarafta barış süreci var, 'kucaklaşalım' diyoruz. Etrafımız ateş topuna dönmüş, Orta Doğu alev alev yanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı iç cepheyi güçlendirme anlamında çağrılar yapıyor. Peki biz de iç cepheyi güçlendirelim diyoruz. Biz de barış olsun, demokrasi olsun diyoruz ama barış ve demokrasi yaparken toplumun önemli bir kesimini öteleyerek hukuku siyasetin aracı haline getirerek ve aynı zamanda bir sopa gibi kullanarak bir iç cephe efendim kurulabilir mi? Muhkem edilebilir mi? Adalete olan güven tesis edilebilir mi? Bunu ben demiyorum. Anketler ortaya koyuyor. Bugün yargıya duyulan güvenin yüzde 20'lerde olması bizim hukuk düzenimiz için büyük bir faciadır. Sadece yargı düzeni için değil. Zira bu aynı zamanda hukuk güvenliğinin de olmadığı yani senin de benim de başkasının da bir hukuk güvenliğinin olmadığının göstergesidir. Oysa bir vatandaşın, yurttaşın, bir ülkenin yurttaşı olmasının en büyük teminatı hukuk güvenliğidir. Bir başka olay bütün bunlarla birlikte biz mahkeme salonlarında büyük gerginliklerin olduğu birbirlerinin yenme, yenilme üzerine kurulduğu bir çekiş alanı haline de getirilmesini istemiyoruz. Bugün de olan maalesef bu ve buna hiç gerek yok.
"Mahkeme hepimizindir, herkese eşit mesafede yaklaşmak durumundadır"
Sayın İmamoğlu bir yıldır içeride tutuklu. Orada söz istiyor. 20 dakika konuşursa kime ne zararı olur? Bir yıldır içeride olmasının devlete ne gibi bir faydası oldu? Ben bir yıl içeride kaldım, çıktım. Bu toplum ne gibi bir fayda elde etti? Ayrıca iktidarın ittifak ortağı Sayın Bahçeli çağrılarda bulundu, 'İki Ahmet göreve diye, kayyumlar son bulsun.' Ayrıca Sayın Feti Yıldız aynı zamanda -MHP'nin en önemli kurmayı- adil yargılama ile ilgili, hakim teminatıyla ilgili, sanığın haklarıyla ilgili, savunmanın önemi ile ilgili çok önemli vurgularda bulunuyor. Hepimiz bunun altına imzamızı atıyoruz ama bunlar önemli güzel sözler fakat bu sözlerin gereğinin de mahkeme salonlarında yerine getirilmesini bekliyoruz. Bizim en büyük beklentimiz bu ve inanıyorum ki diliyorum ki bu özellikle barış sürecinin sona gitmesi bu ateş çemberinde iç cephenin tahkim edilebilmesi için bu kutuplaşmanın bu gerginliğin bir an önce sona ermesi lazım. Zira siyasi partiler birbirinin düşmanı değil. Birbirinin rakibidir. Rekabet de nezaketle yapılmalı. Siyasi partiler mahkeme üzerinden rekabet edemezler çünkü mahkeme hepimizindir. Herkese eşit mesafede yaklaşmak durumundadır. Bu olmadığı takdirde toplumun eğer mahkemeye, hukuka, adalete güveni azalırsa o zaman hukuk adaleti işlemenin aracı olmaktan çıkıp zulm işlemenin aracı haline gelir ki bunun hiç kimseye bir faydası yoktur. Zira hukuk bir gün herkese lazım olur."
Görevden alınan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer:
"Bizim beklentimiz adil bir yargılamadır. Zira Hazreti Ali'nin de dediği gibi 'adalet mülkün temelidir' lafı aslında oradan geliyor çünkü diyor ki 'bir devletin dini adalettir.' Adalet zaafa uğrarsa devlet zaafa uğrar. Zaafa… pic.twitter.com/VMXucRF6Za
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Avrupa Demokratlar Partisi’nden İmamoğlu davasına tepki: “Adalet siyasi silaha dönüşüyor”
Avrupa Demokratlar Partisi (European Democrats), tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 402 sanığın yargılandığı İBB davasına ilişkin, “Adalet siyasi bir silaha dönüştüğünde demokrasinin kendisi de ortadan kaldırılmaya başlanır” açıklamasında bulundu.
Partinin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İmamoğlu’nun “gerçek suçunun” kamuoyu yoklamalarında önde görünmesi olduğu savunuldu ve şu ifadelere yer verildi:
’’Bugün İstanbul’da, aralarında kentin belediye başkanı ve Türk muhalefetinin önde gelen isimlerinden Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 402 sanığın yargılandığı davanın duruşması başlıyor. 3 bin 900 sayfalık iddianame, avukatlar ve gazeteciler üzerindeki ağır kısıtlamalar ve gösteri yasağıyla birlikte değerlendirildiğinde, İmamoğlu’nun asıl 'suçunun' anketlerde önde gitmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı demokratik bir alternatif oluşturması olduğu görülüyor. Adalet siyasi bir silaha dönüştüğünde, demokrasinin kendisi de ortadan kaldırılmaya başlanır.’’
Vatandaşlar Marmara Cezaevi önünde bir araya geldi
İBB davasının duruşması öncesinde Silivri'deki Marmara Cezaevi önündeki bir vatandaş, "Yaş 71, iş bitmedi, koşuyoruz. Sonuna kadar da koşacağız. Bu ülkeyi Mustafa Kemaller kurtarmışlar. Biz de onların neferleri olarak mücadeleye devam edeceğiz" derken, bir başka vatandaş da, "Cumhurbaşkanı adayımızı yanımızda, sandığı önümüzde istiyoruz. Yeter artık bu zulüm" diye sitem etti.
Ekrem İmamoğlu’nun da sanıkları arasında bulunduğu İBB davasının duruşması öncesinde Silivri'deki Marmara Cezaevi önünde toplanan vatandaşlar ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Bir vatandaş özgürlük istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Tutsak olan tüm belediye başkanlarımıza, yol arkadaşlarımıza özgürlük istiyoruz. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Sonuna kadar arkasındayız. Bir an önce Cumhurbaşkanı adayımızı bıraksınlar. Cumhurbaşkanı adayımızı yanımızda, sandığı önümüzde istiyoruz. Yeter artık bu zulüm. Bir senedir haksız yere yatıyorlar. Evet, Ekrem Başkan suçludur. Çünkü dört sefer İstanbul'u üst üste kazandı, suçu budur. Başka suçu yok herkes biliyor bunu. Parti Meclis üyemize, Sayın Baki Haydöner'e, kardeşine, tüm yol arkadaşlarımıza, tüm tutsak olan arkadaşlara özgürlük istiyoruz. Bugün sonuna kadar Ekrem Başkan'ın arkasındayız. Tutsak olan tüm yol arkadaşlarımızın, tüm belediye başkanlarımızın arkasındayız. Kadınlar nasıl 20 sene Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yaptılar. Ekrem İmamoğlu'nun da arkasındalar, kadınlar sonuna kadar bu mücadeleyi sürecek."
"Yaş 71, iş bitmedi, koşuyoruz"
Bir başka vatandaş da, "Vallahi haksız, hukuksuz bir dava. Herkesi desteklemeye geldik. Bunun bir kumpas olduğunu herkes öğrenecek inşallah" dedi.
Bir başka vatandaş ise, "Fakirin nefesi kokuyor borçta, aradım cebini bulunaz akça. Daha ne söyleyeyim hallerimizi? Ortadoğu kan gölü. Ülkenin ekonomisi, adaleti, yoksulluğu hepsi berbat. Ama bu nereye kadar gidebiliriz? Çocuklarımızın geleceği nasıl yönlenecek? Günde birkaç tane kadın dostlarımız katlediliyor. Çocuklarımıza zina ediliyor ama kimse bunun hesabını sormuyor. Sadece yürümek bile suç oldu ülkede. Gazete okumak, kitap okumak, düşünmek suç" diye sitem etti. "İmamoğlu'na mesajınız var mı?" sorusuna, "İmamoğlu'nu halk istiyorsa gelsin. Ben de kendi özümle, sözümle peşinde yürümeye devam edeceğim. Yaş 71, iş bitmedi, koşuyoruz. Sonuna kadar da koşacağız. Bu ülkeyi Mustafa Kemaller kurtarmışlar. Biz de onların neferleri olarak mücadeleye devam edeceğiz" yanıtını verdi.
Bir diğer vatandaş da, "Onu çok seviyoruz. Bir an evvel aramızda görmek istiyoruz" dedi.
"Öbür seçimlerde bu millet bu çileden kurtulacak"
"Başkanımızı seviyoruz" diyen bir diğer vatandaş da, "Aramızda görmek istiyoruz. Allah sağlık sıhhat versin ona" ifadesini kullandı.
Hak, hukuk ve adalet istediğini söyleyen başka bir vatandaş da, "Bu memlekette hak ve adalet olmadığı sürece bu millet böyle zor durumlarda kalır. Onun için bu milletin çok aklı başında hareket etmesi lazım inşallah öbür seçimlerde bu millet bu çileden kurtulacak" diye konuştu.
Yargılamaların adil olmasını isteyen vatandaş da, şunları söyledi:
"Başkanlarımız bir an önce çıksın istiyoruz çünkü bu iddianamenin içi boş. Yani TRT yayınlayalım dediler söz verdiler ama yayınlamadılar. Bu insanları halen Silivri de tutuyorlar? Başkanlarımızı yanımızda istiyoruz. Hak, hukuk, adalet diyoruz ama mutlaka bir gün bulacağız. Bu adamın ne suçu var? Cumhurbaşkanı adayı olduğu için suçu var. 35 senelik diploma iptal edilir mi? Üniversiteye giden çocuklar korkuyor şimdi biliyor musunuz, 'Bizim de diyor acaba diplomamızı iptal olabilir mi' diyorlar. Yazık yani yazık... Bu ülkeye yazık ediyorlar. Ne yapalım şimdi biz? Bak görüyorsunuz bu kadar insan buraya toplanmış. Halktan her şeyi gizliyorlar. Halk aç, susuz. Bayram geliyor, diyor ki işte 4 bin lira para vereceğim. Ben emeklilere sesleniyorum: Cumhur İttifakı'nın milletvekilleri, bakanlar geçinemiyor ramazan ayında verecekleri 4 bin lira fitreyi filtre olarak milletvekillerine göndersinler, onlar doysun. Emeklilerin gönlü tok onlar aç. Yazık ediyorlar bu ülkeye, yazık gençlerimize..."
Öte yandan, 19 Mart operasyonun ardından çeşitli illerdeki protestolarda yer alan "Pikachu" da CHP İstanbul İl Örgütü'nün kurduğu Silivri Dayanışma Merkezi'nin önünde partililere destek verdi.
İBB davasının duruşması öncesinde Silivri'deki Marmara Cezaevi önündeki bir vatandaş, "Yaş 71, iş bitmedi, koşuyoruz. Sonuna kadar da koşacağız. Bu ülkeyi Mustafa Kemaller kurtarmışlar. Biz de onların neferleri olarak mücadeleye devam edeceğiz" derken, bir başka vatandaş da,… pic.twitter.com/0BBCS9EYi3
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Özgür Özel duruşma salonunda konuştu
CHP Genel Başkanı Özgür Özel duruşma salonunda konuştu.
Özel, "Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarının beyefendiliği ve milletimizden gördüğü hürmetin zekâtı bu hakime yeter" dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel duruşma salonunda konuştu: "Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarının beyefendiliği ve milletimizden gördüğü hürmetin zekâtı bu hakime yeter"
Gelişmeleri canlı aktarım sayfamızdan takip edebilirsiniz⤵️ https://t.co/ZTl06XIEOx pic.twitter.com/n5WSZjH4Vi
— Medyascope (@medyascope) March 9, 2026
Canlı yayınımız devam ediyor!
İBB davası bugün Silivri’de başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 105’i tutuklu toplam 402 sanık hakim karşısına çıkıyor.
Peki bu büyük dava sürecinde son 1 yılda neler yaşandı? Soruşturma nasıl başladı, hangi gelişmeler davayı bugüne getirdi ve ilk duruşmadan ne bekleniyor?
Senem Görür Yücel, konukları Onur Alp Yılmaz, Berkant Gültekin, Furkan Karabay ve Özgecan Özgenç ile Silivri’de başlayan İBB davasını tüm yönleriyle değerlendiriyor.
Canlı yayınımız devam ediyor:
Özgür Çelik: "Duruşma seyircili devam edecek"
Gazeteci Hilmi Hacaloğlu X hesabından bir paylaşım yaptı.
Paylaşımda CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in, "Gerekli görüşmeleri yaptık. 13.30'da izleyicilerle birlikte yargılma başlayacak. O saate kadar salonda sadece genel başkan, milletvekilleri ve aileler kalacak" dediğini aktardı.
En son durum:
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "gerekli görüşmeleri yaptık. 13.30'da izleyicilerle birlikte yargılma başlayacak. O saate kadar salonda sadece genel başkan, milletvekilleri ve aileler kalacak" dedi. #İBBDavası— hilmi hacaloğlu (@hilmihacaloglu) March 9, 2026
Medyascope'u desteklemek ister misiniz?
Herkese merhaba!
Medyascope’un Cenk Narin gelişmeleri sizlere aktarmayı devam ederken, ben de küçük bir duyuru yapmak istiyorum.
Web sitemiz üzerinden aylık 17 TL’den başlayan abonelik seçeneklerimizle bize destek olabilirsiniz. Yıllık ve premium seçeneklerimiz de mevcut.
Medyascope’a aylık ya da yıllık abone olmak istemiyorsanız da bir seçenek var. Dilediğiniz miktarda tek seferlik destek vererek de Medyascope’a katkı sunabilirsiniz.
Size en uygun abonelik paketini buradan seçebilirsiniz: https://abonelik.medyascope.tv/

Duruşma salonunda neler yaşandı?
Mahkeme Başkanı: "Sorumlu oldukları eylemlere göre gruplandırma yaptık kendi içerisinde. Sanık Ekrem İmamoğlu'yla ilgili ‘örgüt kuruculuğu’ ve diğer yöneticilerimiz de aynı şekilde. Biz tüm eylemlerden 220/5 hükmü gereği sorumlu olduklarından dolayı, en son savunmalarını alma yönünde planlama yaptık ve bu şekilde ilerleyeceğiz."
Mahkeme Başkanı: "Salondan çıkarmak zorunda kalırız."
İmamoğlu: "Söz almak istiyorum."
Mahkeme Başkanı: "Tamam ‘söz almak istiyorum’ dedin, ben de söz vermedim şu an."
İmamoğlu: "Söz almak istiyorum."
Mahkeme Başkanı: "Hayır. Devam edemezsin."
İmamoğlu: Sayın Hâkim, söz almak istiyorum.
Mahkeme Başkanı: "Keselim şeyi. Mikrofonu kesin."
İmamoğlu: "Sayın Hâkim, söz almak istiyorum. (Alkışlar…) Müsaade edin. Size nasıl bir…"
Mahkeme Başkanı: "Ekrem Bey, lütfen yerinize geçin. Ekrem Bey lütfen yerinize geçin. Bu şekilde olmaz. Bakın buranın bir düzeni var. Siz burada, söz hakkı vermeden kalkıp, gelip kürsüye durup bu şekilde konuşamazsınız."
İmamoğlu: "Hâkim Bey, hüküm kurulurken, burada mağdur edilen insanları ne şekilde bir savunma yapacağı konusunda fikrini almakla yükümlüsünüz Sayın Hâkim."
Mahkeme Başkanı: "Sanık Ekrem İmamoğlu, kendisine söz hakkı verilmesine… Bu şekil, bu sistem yargılamaya devam edemeyiz. Lütfen yerinize geçin."
İmamoğlu: "İsterseniz siz, bu süreci çok daha naif, çok daha insanların hakkına hukukuna saygı gösteren bir şekilde devam ettirirsiniz…"
Mahkeme Başkanı: "Biz de o şekilde devam edeceğiz zaten. Bunları daha yargılamaya başlamadan bakın..."
İmamoğlu: "Ne avukatları dinlediniz…"
Mahkeme Başkanı: "Talepleri alacağım. Daha talepleri alma aşamasına geçmedim."
İmamoğlu: "Hâkim Bey, Hâkim Bey… Avukatlarımızın…"
Mahkeme Başkanı: "Sanık Ekrem İmamoğlu, lütfen yerinize geçin. Ekrem Bey yerinize geçin. Sanık Ekrem İmamoğlu, kendisine söz hakkı verilmemesine rağmen, kendisine söz hakkı verilmemesine rağmen kürsüye gelerek…"
İmamoğlu: "Şimdi son cümlemi söylüyorum…"
Mahkeme Başkanı: "Kendisi defaatle uyarılmasına rağmen…"
İmamoğlu: "Ekranın arkasına gizlenmeyin…"
Mahkeme Başkanı: "Ekranın arkasına gizlendiğim yok. Mikrofon, mikrofon gelmiyor, o nedenle buradayım. Bizim gizlendiğimiz bir durum yok Ekrem Bey."
İmamoğlu: "Lütfen iyi idrak edelim…"
Mahkeme Başkanı: "Defaatle uyarılmasına rağmen, konuşmaya devam etti. Kendisine yerine geçilmesi söylenmesine rağmen…"
İmamoğlu: "İnsanların kendini savunma düzenine dair, burada üç bin yıla yakın yargılama yapılırken, hakkımızı hukukumuzun ne şekilde ifade edileceğini dinleyerek karar verilmesini talep ediyoruz. Saygılı davranın. Yüce Türk yargısına ve Türk milletine saygılı davranın. Olur mu böyle şey. Ben yine söz alacağım…"
Mahkeme Başkanı: "Sanık Ekrem İmamoğlu, yerinize geçin. Şu an yaptığınız heyete saygısızlık. Yerinize geçin. Komutanım, komutanım beklemeyelim. İzleyici bölümünü boşaltalım. İzleyici bölümü boşaltıldıktan sonra sayın avukatım söz hakkı vereceğim. Geleceğim, dinleyeceğim. Salonu boşaltalım. İzleyici bölümü boşaldıktan sonra söz hakkı vereceğim. Israrla bu şekilde bakın, bu şekilde yargılama yapılmaz."
İmamoğlu: "(Bağırarak) Sen yargılamaya gelmedin buraya. Öyle kaçarak çıkamazsın. Kaçarak çıkamazsın. Sen yargılamaya gelmedin."






