PKK lideri Abdullah Öcalan, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim’in (75) böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine mesaj yayımladı. Öcalan, “Onu, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nde kaybettiğimiz Sırrı Süreyya’nın ikiz kardeşi olarak görüyorum” diye yazdı.

PKK lideri Abdullah Öcalan, 11 Mart Çarşamba günü hayatını kaybeden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim’in ardından mesaj yayımladı.
Öcalan, Müslim’in vefat haberini akşam saatlerinde aldığını söyledi, “Sevgili yoldaş Salih Müslim’in vefat haberini akşam saatlerinde aldım. Sabaha kadar kendisini ve mücadelesini anmaya çalıştım. Şüphesiz, oğulları, yakınları ve tüm yoldaşları için o artık bir ölümsüzdür. Halkı ve welat’ı için gerektiği gibi yaşamış ve ölümsüzleşmiştir” dedi.
Salih Müslim’i, Mayıs 2025’te hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder’in ikiz kardeşi olarak gördüğünü ifade eden Öcalan’ın mesajı şöyle:
“Suriye topraklarının gerçek bir yurtseveriydi. Kürt’le tam Kürt; Arap’la vazgeçilmez bir dost, Türk’le öz bir kardeş olmayı bilmiştir. Asuri, Ermeni, Çerkes her kavim, din ve mezheple tam bir hümanist-şinaslık tesis etmeyi yaşamının ayrılmaz bir parçası kılmıştır.
O, Rojava’nın hep emin olduğum bir köşe taşıydı ve hep öyle kalacaktır. Onu, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nde kaybettiğimiz Sırrı Süreyya’nın ikiz kardeşi olarak görüyorum. Bu temelde hem mücadelemizin hem barışımızın sönmeyen yıldızı olarak kalacaktır.
Salih Müslim’in şehadeti bir kayıp değildir. Bilakis gerçek bir kuvvet olarak tüm halkımızı, halkları, dostlarını ve yoldaşlarını güçlendirmeye sonsuza dek devam edecektir.”
Salih Müslim kimdir?
3 Mart 1951’de Kobani’de doğdu. 1970’li yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi aldı.
Mustafa Barzani’nin Irak hükümetine karşı sürdürdüğü mücadeleden etkilenerek Kürt siyasi hareketine ilgi duymaya başladı.
1998’de Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP-S) katıldı. 2003’te bu partiden ayrılan Müslim, aynı yıl kurulan PYD’ye katıldı.
Önce partinin yönetim kurulu üyesi oldu, 2010’da Asya Abdullah ile birlikte PYD Eş Başkanı seçildi. Eşi ile birlikte bir süre Suriye’de hapsedildikten sonra aynı yıl Irak’taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kampına kaçtı.
2011’de Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından mart ayında Kamışlı’ya dönen Müslim’in başkanlığında PYD, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin (Rojava) ortaya çıkışında önde gelen siyasi parti ve aktör haline geldi.
Salih Müslim, Türkiye’de de kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Müslim, 2013 ve 2014 yıllarındaki çözüm süreci sırasında, hükümet tarafından Suriye’nin geleceği hakkında müzakerelerde bulunmak üzere Türkiye’ye davet edilmişti.
2017’de PYD eş başkanlığını bırakan Salih Müslim, 2018’de Türkiye’de İçişleri Bakanlığı’nın “en çok aranan teröristler” listesine eklendi.
Müslüm, 25 Şubat 2018’de Türkiye’nin talebi üzerine Çekya’nın başkenti Prag’da kısa süre gözaltında tutuldu, 2 gün sonra serbest bırakıldı. 17 Mart 2018’de Çek makamları Türkiye’nin Müslim’in iadesi talebini reddetti.
Temmuz 2019’da kırmızı bültenden çıkartılan Müslim, vefat edene kadar PYD Başkanlık Konseyi Üyesi olarak görev yaptı.
Aralık 2024’te gazeteci Nevşin Mengü, YouTube kanalında Salih Müslim ile röportaj yayınlamış, daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı röportajı yapan Mengü hakkında, “terör örgütü övücü söylemler içerdiği” gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Mengü hakkında 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mengü’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme cezayı 3 yıl süreyle erteledi.
Birkaç ay sonra iktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye Gazetesi de Salim Müslim ile röportaj yapmış ve manşetten yayımlamıştı.








