Gazeteciler, İsmail Arı ve Alican Uludağ için eylemde: “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”

ANKARA (Medyascope, Özgecan Özgenç) – Basın meslek örgütleri, tutuklu gazeteciler İsmail Arı ve Alican Uludağ’a özgürlük talebiyle BirGün Gazetesi Ankara Temsilciliği önünde açıklama yaptı. Gazeteciler, tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

20 Şubat’ta tutuklanan gazeteci Alican Uludağ ve 22 Mart’ta tutuklanan gazeteci İsmail Arı için basın meslek örgütleri BirGün Gazetesi Ankara Temsilciliği önünde açıklama yaptı.

BirGün Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir, gazete adına konuştu.

Gökdemir, İsmail Arı’nın gözaltına alınıp tutuklanma sürecini hatırlattı, “İsmail Arı’nın ‘tek suçu’nun gazetecilik olduğunu biliyoruz. Türkiye İsmail’in kaleminden kamu kurumlarındaki yolsuzlukları, usulsüzlükleri, çift maaşlı bürokratları, haksız kazançları, hileli ihaleleri, örtbas edilen suçları, torpili, istismarı, rüşveti ve çok sayıda skandalı okudu. Bu ‘makbul görülmeyen’ gazeteciliğin birilerini rahatsız ettiğinin, yargılanması gerekenlerin çarkına çomak soktuğunun ve İsmail’in bu nedenle hedef tahtasına oturtulduğunun farkındayız” dedi.

İsmail Arı’nın tutuklanma sürecinde halkın da desteklerini aldıklarını ifade eden Nurcan Gökdemir, “İsmail’in dediği gibi, toplumun gazeteciliğe sahip çıkan iradesi, gerçeğin izinde yürüyen tüm gazeteciler için şeref madalyasıdır. İsmail Arı, bu düzende tutuklanan ilk gazeteci değil. Eğer dayanışma ve itiraz gelişmezse, ne yazık ki son da olmayacak” diye konuştu.

“Gazetecilerin yeri cezaevleri değildir”

Nurcan Gökdemir şöyle devam etti:

” Biz gazeteciler mesleğimizi Anayasa’da teminat altına alınan basın özgürlüğü kapsamında, toplumun doğru bilgiye ulaşması amacıyla yapıyoruz. Ancak görüyoruz ki hukuki güvenceden mahrumuz. Hemen her gün soruşturmaların, davaların, cezaların, gözaltıların ve tutuklamaların muhatabı oluyoruz. Öyleyse okurlarımızın dayanışmasından başka bir güvencemiz yok. Artık sadece yalnız olmadığımız duymak değil, aynı zamanda görmek ve hissetmek istiyoruz. Ağır baskı altındaki gazeteciliğin ayakta durabilmesinin tek yolu, halkın demokrasiye ve basın özgürlüğüne sahip çıkan iradesidir. Bir kez daha haykırıyoruz: Gazetecilik suç değildir. Gazetecilerin yeri cezaevleri değildir. Sessizlik ve sansür, demokrasiyi öldürür. Tutuklu tüm gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalı, gazeteciliğin yönelik baskı ve tehditler bir an önce son bulmalıdır.”

Nurcan Gökdemir, konuşmasının ardından İsmail Arı’nın mesajını paylaştı:

“Bu süreçte destek olan herkese çok teşekkür ederim. Beni buraya tıkıp, susturamazlar. Gazeteciliğe dört duvar arasında da devam edeceğim.”

“Bu düşman hukukundan vazgeçilmelidir”

Daha sonra basın meslek örgütleri adına ortak açıklamayı TGS Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu okudu. Tartanoğlu da şunları söyledi:

“Gazeteciler düşman değildir. Bu düşman hukukundan vazgeçilmelidir. Habere, haberciye saygı gösterilmelidir. Basın ve İfade Özgürlüğü’nü hedef alan bu adımların meşrulaştırılması ve normalleştirilmesi kabul edilemez. Mesleğimizin kriminalize edilmesine karşı çıkıyor, evrensel ilkeler ile halkın haber alma hakkı doğrultusunda gerçek ve güvenilir bilgiyi paylaşan meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Unutulmamalıdır ki gazetecilerin susturulma girişimleri, ülkemiz demokrasisine de derin yaralar açan uygulamalardır.”

Açıklamada sadece gazeteciler konuştu. Destek için gelen milletvekilleri ise basın açıklamasından sonra BirGün Ankara bürosuna geçerek dayanışma duygularını paylaştı, İsmail Arı’yı tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nde yalnız bırakmayacaklarını ifade etti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.