DİYARBAKIR (Medyascope, CEGA Medya) – Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Serhivde Şenlikleri yoğun ilgi gördü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Silvan Belediyesi iş birliğiyle Silvan’ın Kumgölü Mahallesi’nde düzenlenen, 27 Mart’ta başlayan ve bugün sona erecek olan Serhivde Şenlikleri’ne yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Silvan ilçesinde her yıl mart ayının son üç gününde kutlanan Serhivde Şenlikleri, bu yıl da çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Doğa, bereket ve baharla ilişkilendirilen, geleneksel hale gelen şenlikler; Büyükşehir Belediyesi Kültürel Mirası Koruma ve Müzeler Şube Müdürlüğü ile Silvan Belediyesi iş birliğinde Silvan’ın Kumgölü Mahallesi’nde düzenleniyor.
Bu yıl dengbêj dinletileri ve kasidelerle başlayan Serhivde Şenliklerinde kültürel mirasın yaşatılması amaçlanıyor. Dengbêjlerin sahne aldığı programda sözlü kültür geleneğinin önemli örnekleri seslendirilirken, okunan kasidelerle birlikte alanda yoğun bir katılım oluştu. Etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.
Şenlik kapsamında düzenlenen at yarışları izleyicilerden ilgi görürken, yurttaşlar da alanda piknik yaparak etkinliğe katılım sağladı. Baharın gelişiyle birlikte gerçekleştirilen şenlikte, doğayla iç içe bir buluşma öne çıktı.

1400 yıllık geçmişe sahip
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Silvan ilçesindeki Serhivde Şenlikleri, 1400 yıllık geçmişe sahip. “Murat Şenlikleri” olarak da bilinen Serhivde Şenlikleri kapsamında her yıl mart ayının son üç günü boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Diyarbakır başta olmak üzere her yıl çevre illerden binlerce kişinin katıldığı Serhivde Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.
Rivayete göre, İslam ordusu komutanlarından Muaz bin Cebel, bölgeyi fethetmek üzere gönderilir. Ancak Cebel nişanlı olduğu için annesi gitmesini istemez. Bunun üzerine Hz. Muhammed, annesine dönüşte oğlu için bir hafta düğün yapacağını söyler. Anne ikna olur ve bin Cebel yola çıkar. Ancak şimdiki Murat Ovası’nda pusuya düşürülerek şehit edilir ve yakın bir yerde toprağa verilir.
Yine rivayetlere göre bu şenlik, Muaz bin Cebel’in yarım kalan nişanını tamamlamak üzere, öldürüldüğü 641 yılından bu yana her yıl yapılıyor. Ziyaretçiler, geceyi Cebel’in türbesinin bulunduğu bölgede çadırlarda geçiriyor. Üç gün boyunca hem eğlenen hem dua eden insanlar, üçüncü gün kına yakmaya başlıyor.





