İSTANBUL (Medyascope) – 40 yaşında, koluna sargı sarılı, 120 dakika sahada. Edin Džeko liderliğindeki Bosna Hersek, 31 Mart’ta Saraybosna’da İtalya’yı eleyerek 2026 Dünya Kupası’na gitmeye hak kazandı. Maç sonunda gözyaşlarıyla verdiği mesaj, yalnızca futbola değil, çocukluğunda savaşta hayatını kaybeden sokak arkadaşlarına bir adaktı.

Belma Hanım, keskin nişancılardan ve bombalardan dolayı oğluna sık sık dışarı çıkma yasağı koyuyordu. Yasak, küçük Edin için hem ceza hem de farkında olmadan bir kalkan oldu. Bosna savaşı sırasında Dzeko, arkadaşlarıyla top oynamak için annesinden izin istedi ama Belma Hanım izin vermedi. O gün sokakta top oynayan bütün çocukluk arkadaşları bir bombayla hayatını kaybetti. Maçın ardından konuşan Dzeko, “Bunu, 6 yaşındayken her öğleden sonra sokakta futbol oynamaya gittiğim arkadaşlarıma ithaf etmek istiyorum. Bir gün annem kızdı ve sokakta bir bomba patladı, tüm arkadaşlarım öldü” dedi.
Džeko çocukluğunu Bosna-Hersek’in savaştaki atmosferinde geçirdiğini ve o günlerde babası sayesinde futbola olan aşkının başladığını anlattı:
“Savaş zamanında ben ve kız kardeşim henüz küçüktük. Tabii ki olan şeyleri anlıyordunuz ama her şeyi değil. Çocuk olarak her zaman oyun oynamak istersiniz. Ailelerimiz için çok zordu. Böyle şeyler yaşadıktan sonra insan daha güçlü hale geliyor.”
Evleri yakılan Džeko ailesi, Brijesça’dan daha güvenli bölge olan Otok’a taşınmak zorunda kaldı.
Zeljeznicar’dan Wolfsburg’a: Yavaş ama sarsılmadan
Džeko profesyonel kariyerine 2003’te Zeljeznicar’da başladı, ardından 2005’te Çek ekibi Teplice’ye geçti. Savaşın içinden çıkıp 21 yaşında Bundesliga’nın en iyi takımlarından birine transfer olan Džeko’nun yükselişi sürpriz değildi çünkü onun hayatı yalnızca üç şeyden oluşuyordu: Ev, futbol ve aile. 2007’de Wolfsburg’a katılan Džeko, 2008-09 sezonunda Bundesliga’da 26 golle ikinci, 2009-10 sezonunda ise 22 golle lig gol krallığına oturdu.
Ocak 2011’de Manchester City, Wolfsburg’a 27 milyon sterlin (32 milyon euro) ödeyerek Džeko’yu transfer etti, bu rakam o dönemde Premier Lig tarihinin altıncı en yüksek bonservisiydi. City’de 2011-12 Premier Lig sezonunun son gününde Queens Park Rangers karşısında 92. dakikada attığı eşitleme golünün ardından Sergio Agüero kazanma golünü buldu ve City 44 yıl sonra lig şampiyonu oldu.

Roma’da zirve, İtalya’da iz
2015’te Roma’ya giden Džeko, 2016-17 sezonunda 29 golle Serie A gol krallığını kazandı ve o sezon tüm turnuvalarda 39 gol atarak Roma tarihinde tek sezonda 33 golle rekoru kıran ilk oyuncu oldu. 2018’de Avrupa’nın beş büyük liginin üçünde 50 gol barajını aşan ilk oyuncu oldu. 2021’de Inter’e geçen Džeko, 2 Coppa Italia ve 2 İtalya Süper Kupası şampiyonluğu kazandı.
Haziran 2023’te Fenerbahçe ile iki yıllık sözleşme imzalayan Džeko, ilk sezonunu kulübün gol kralı olarak 21 golle kapattı. Temmuz 2024’te Lugano’ya attığı hat-trick ile 38 yaşında Avrupa Ligi’nde takımının önemli bir parçası olmayı sürdürdü. Haziran 2025’te Serie A’ya Fiorentina ile döndü ve Ekim 2025’te Konferans Ligi tarihinin en yaşlı golcüsü unvanını kazandı.
Schalke’de bile durmuyor
22 Ocak 2026’da Schalke 04, Džeko ile sezon sonuna kadar sözleşme imzaladığını duyurdu. Üç gün sonra Kaiserslautern’a karşı oyuna girdi ve 2. Bundesliga tarihinin en yaşlı golcüsü oldu; 39 yıl 314 günle Helmut Haller’ın rekorunu kırdı. Bu sezon Schalke formasıyla Bundesliga 2’de 6 gol ve 3 asist kaydetti.

“Korkuyorlarsa sorun var”: Finale girerken atılan ok
Bosna Hersek, play-off yarı finalinde Galler’i penaltılarda 4-2 eleyince eşleşme zarfından İtalya çıktı. O yarı finalde 86. dakikada Džeko’nun kafa golü Galler’i yıktı ve mücadeleyi uzatmalara taşıdı. Final öncesinde İtalyan futbolcuların kura çekimi sonrası verdikleri sevinç tepkileri gündem oldu. Džeko meseleyi şu sözlerle noktaladı:
“İtalya inanılmaz bir takım, dört kez Dünya Kupası kazandı. Galler ile karşılaşmaktan korkuyorlarsa ortada bir sorun var. Şunu da kabul etmeliler ki bize karşı da zorlanabilirler.”
Sargılı kol, 120 dakika, tarihi zafer
31 Mart gecesi, Saraybosna’daki Bilino Polje Stadyumu’nda Džeko koluyla sargıyla sahaya çıktı. Maçın 79. dakikasında Haris Tabakovic’in golü skoru 1-1’e getirdi ve karşılaşma uzatmaya taşındı. 40 yaşındaki futbolcu, 120 dakika boyunca sahada kalarak takımına liderlik etti, sargılı koluyla oyundan çıkmama kararı taraftarların takdirini topladı.
Penaltı atışlarında hata yapmayan Bosna Hersek, İtalya’yı eleyerek Dünya Kupası biletini aldı.

“Bunu onlara adıyorum”
Džeko, henüz 6 yaşındayken her akşam sokakta birlikte futbol oynadığı arkadaşlarını andı ve “Bunu onlara adamak istiyorum” dedi. Annesi onu eve çağırdığı an hemen ardından bombanın patladığını, arkadaşlarının hayatını kaybettiğini anlattı.
Džeko bu maçla Bosna Hersek formasıyla üst üste 20. yılında gol atan futbolcu oldu. Milli takımda 125’ten fazla maça çıkarak 64’ten fazla gol atan Džeko, Bosna-Hersek tarihinin en golcü ismi olarak kayıtlara geçti. Kariyeri boyunca 10 kupa kazandı: Manchester City ile 2 Premier Lig, 1 FA Kupası, 1 Lig Kupası ve 1 Community Shield; Inter ile 2 Coppa Italia ve 2 Süper Kupa; Wolfsburg ile 1 Bundesliga şampiyonluğu.
Saraybosna sokaklarından başlayan yolculuk, inanılmaz bir futbol kariyerinin ardından aynı şehrin stadyumunda, sargılı bir kolun ve kaybedilmiş çocukların anısıyla meyvesini verdi.
Džeko 40 yaşında, ülkesini ve çocukluk arkadaşlarını Dünya Kupası’na taşıdı.
*Bu haberin yazımında yapay zekâdan yararlanılmıştır.








