İSTANBUL (Medyascope) – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in TBMM’de boş olan 8 milletvekili koltuğu için gündeme getirdiği ara seçim önerisi için “Kimse bize gündem dayatamaz” dedi.

Haber özeti
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in ara seçim önerisine karşı çıkarak ‘Kimse bize gündem dayatamaz’ dedi.
- Erdoğan, hükümetin ne erken ne de ara seçim planladığını vurguladı.
- Özgür Özel, Meclis’teki boş koltuklar için ara seçim yapılması gerektiğini savundu.
- Özel, ara seçimlerin Anayasa’ya uygun şekilde yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
- CHP lideri, iktidara öngörülebilirlik tanımak istemediğini ve ara seçimlerin gerçekleştirileceğini ifade etti.
“Ara seçim gündemimizde yok”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in vefatlar, belediye başkanlığına seçilme, bakanlığa atanma ve vekilliğin düşürülmesi gibi sebeplerle şu anda Meclis’te sekiz milletvekilinin boş olması nedeniyle gündeme getirdiği “ara seçim” konusuna değinen Erdoğan, “Bize kimse gündem dayatamaz” dedi.
Hükümetin gündeminde erken seçimin de ara seçimin de olmadığını söyleyen Erdoğan, konuya ilişkin özetle konuşmasında şunları dedi:
“Türkiye ana muhalefetin beyhude çabasıyla yapay gündemlere kapılmadan hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Hükümetimiz gündemine hakimdir. Bize kimse gündem dayatamaz. Kimse Türkiye’nin gündemini suni tartışmalarla saptıramaz, enfekte edemez. Ne hükümetimizin ne milletimizin yakın vadedeki siyasi koordinatlarında erken ya da ara seçimin yer almadığının bilinmesini istiyorum.
Biz ülkemizin itibarını hem ulusal hem de uluslararası ölçekte artırmanın mücadelesini veriyoruz. Önümüze bakıyoruz, Türkiye’yi güçlü, büyük ekonomisiyle küresel oyuncu haline getirmeye bakıyoruz. Teknolojiden ulaştırmaya, iletişimden tarıma geniş yelpazede eser ve hizmet maratonumuzu sürdürdük.”
Özel, Anayasa’yı işaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 1 Nisan’da Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile ara seçim için görüşeceğini söylemiş ve konuya ilişkin siyasi partilerle görüşme kararı almıştı.
Özgür Özel, ara seçim çağrısının ardından siyasi parti ziyaretlerine DEM Parti ile başladı.
Özel, görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, “AK Parti’den öncesinde Türkiye demokrasisinde kanuna uygun ve anayasanın emirlerine uygun şekilde bu ara seçimler hep yapıldı. Bir an önce Türkiye Cumhuriyeti’nin, TBMM’nin boşalan sandalyeler için ara seçim kararı alması, bu konuda da Meclis Başkanı’nın üzerine düşen görevi yapması zorunludur” diye konuştu.
Özel, nasıl bir yol izleyecekleri konusunda iktidara “öngörülebilirlik lüksü” tanımak istemediğini vurguladı:
“Ara seçim yapılsın da biz 22 milletvekili mi istifa ettiririz, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi Türkiye açısından çok önemli fikirler verecek büyük şehirlerde mi milletvekili istifa ettiririz, Türkiye coğrafyasında en çok seçmeni götürecek şekilde mi istifa ettiririz ya da sadece İstanbul’da mı olur? Onlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin o an vereceği kararlardır. Burada bir öngörülebilirlik lüksünü iktidara tanımak istemem. Kimse şöyle düşünmesin: ‘22 milletvekili istifa etmezse ara seçim olmaz.’ O ara seçim olacak, Anayasa öyle diyor. Olmazsa Numan Bey de, iktidar partisi de anayasanın emrettiği bir ara seçimden kaçma sorumluluğunu taşır. O ara seçimin yapılması ile ilgili irade ortaya çıkmalıdır.”







