İSTANBUL (Medyascope) – Gülistan Doku soruşturmasında hakkında kırmızı bülten çıkartılan firari şüpheli Umut Altaş ABD’de gözaltına alındı. Altaş’ın yakalanması, Türk basınına verdiği röportajın FBI ve Interpol birimleriyle paylaşılmasının ardından gerçekleşti.

Tunceli’de okuyan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturmada önemli bir aşamaya gelindi. Adalet Bakanlığı, hakkında kırmızı bülten bulunan firari şüpheli Umut Altaş’ın ABD güvenlik makamlarınca gözaltına alındığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, “Gülistan Doku soruşturmasında hakkında kırmızı bülten çıkartılan firari şüpheli Umut Altaş, ABD güvenlik makamları tarafından gözaltına alındı” denildi.
Yetkililer tarafından yürütülen açık kaynak araştırması sonucunda, kırmızı bültenle aranan Altaş’ın 24 TV ile Akşam gazetesine röportaj verdiği tespit edildi. Söz konusu röportajı Akşam Gazetesi Washington Temsilcisi Yavuz Atalay gerçekleştirdi. Röportajda Altaş, suçlu olmadığını öne sürerek hakkında kırmızı bülten yayımlandığından haberdar olduğunu ve Türkiye’ye dönme niyetinde olduğunu söyledi.
Söz konusu haber bağlantısı, ardından değerlendirilmek üzere ABD Interpol Birimi, FBI irtibat görevlisi ve Interpol Genel Sekreterliği Kaçak Soruşturma Destek Birimi (FIS) ile paylaşıldı. Firari şüphelinin ABD’nin New York şehrinde bulunduğu belirlendi.
Altaş röportajda Türkay Sonel’i işaret etti
Altaş, verdiği röportajda Türkay Sonel’in cinayeti işlediğini bizzat kendisine itiraf ettiğini ileri sürdü. ABD’de bulunduğu süre içinde Türkay Sonel ile birkaç kez telefonla görüştüğünü belirten Altaş, artık kaçmayacağını ve bildiği her şeyi yargı makamlarıyla paylaşacağını açıkladı.
Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Altaş hakkındaki kırmızı bülten süreci, Interpol nezdinde yürütülen işlemlerle tamamlandı. Şüphelinin gözaltına alınmasının ardından iadeye dair sürecin nasıl ilerleyeceği ise henüz açıklanmadı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 29 Nisan’da Meclis’te AKP TBMM Grup Toplantısı’na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gülistan Doku soruşturması hakkında konuşan Gürlek, “Toplumsal hassasiyet oluşturan bir olaydı… Faili meçhulleri araştırmak için başkanlık kurduk. 632 dosyayı ilk derece mahkemelerinden çektik, arkadaşlarımız inceliyor. Buradan illa bu dosya açılacak, bir fail ortaya çıkacak diye bir şey yok. Umut Altaş’ın iadesi için kırmızı bülten çıkarttık, babasıyla görüşmeleri çıktı. Önemli bir şahıs olduğunu düşünüyoruz, iadesini istiyoruz, bekliyoruz. Bence olayı çözecek kişi. Soruşturma devam ediyor. Erzurum Başsavcımız da Vali Bey ile ilgili süreci takip ediyor” dedi.
Gürlek, “Rojin Kabaiş dosyasında da cep telefonunu çözümlersek önemli bir evre alacağız, inşallah olumlu gelişmeler olabilir. Yeni bir ekip kurduk, çalışıyoruz, teknik olarak destek veriyoruz” diye konuştu.








