İSTANBUL (Medyascope) – Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, Hindistan temaslarının ardından Türkiye’ye geldi. Delcy Rodriguez, İstanbul’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Peki Ankara, ABD yaptırımlarının gevşediği Venezuela’da petrol ve altın alanında yeni fırsatlar mı arıyor?
Haberin özeti:
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, Türkiye’de ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Ziyaretin gündeminde petrol, doğalgaz, madencilik, altın ve yatırım başlıkları var.
- Ankara, Venezuela ile enerji ve madencilik alanlarında yeni fırsatları değerlendirmeyi hedefliyor.
- Rodriguez, Türkiye’ye gelmeden önce Hindistan’da Modi hükümetiyle enerji ve ticaret görüşmeleri yaptı.
- ABD yaptırımlarının gevşemesi, Türkiye-Venezuela ekonomik ilişkileri için yeni fırsatlar yaratabilir.
İlgili haberler:
- New York Times: Trump, Maduro’ya Türkiye’ye gitmesini teklif etti
- Chávez’in veliahtıydı: 13 yıllık iktidarı beklenmedik bir şekilde son bulan Nicolás Maduro kimdir?
- Umut, korku ve belirsizlik arasında: Venezuelalılar Maduro’nun kaçırılması hakkında ne düşünüyor?
- Erdoğan Maduro konusunda sessizliğini bozdu, Trump’ı değil Özgür Özel’i eleştirdi
Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de. Rodriguez, 8 Haziran’da İstanbul Havalimanı’na indi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından karşılandı.
Bayraktar, Delcy Rodriguez’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldiğini yazdı.
Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan'ın daveti üzerine ülkemize gelen Venezuela Geçici Devlet Başkanı Sayın Delcy Rodriguez’i İstanbul’da karşıladık. pic.twitter.com/Yy4tI3G27a
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) June 7, 2026
Middle East Eye konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Rodriguez’in ziyaret kapsamında İstanbul’da Erdoğan ile görüşeceğini yazmıştı. Delcy Rodriguez ve Erdoğan 16:30’da görüşecek.
Rodriguez’in Türkiye ziyareti, Hindistan temaslarının hemen ardından gerçekleşiyor. Geçen hafta Yeni Delhi’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşen Rodriguez, enerji, ticaret, yatırım, ilaç, sağlık, ulaştırma ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliği başlıklarını ele aldı. Reuters’a göre Venezuela, son haftalarda Hindistan’ın en büyük üçüncü ham petrol tedarikçisi haline geldi.
İstanbul ziyaretinin gündeminde ne var?
Middle East Eye’a konuşan kaynaklara göre Ankara, Venezuela ile petrol, doğalgaz, madencilik ve özellikle altın sektörlerinde yeni fırsatları değerlendirmek istiyor. Rodriguez’in de Türkiye’nin Venezuela’ya önceki yıllarda verdiği siyasi desteği hatırladığı ve ticaret ile yatırım ilişkilerini yeni girişimlerle derinleştirmeye açık olduğu belirtiliyor.
Türkiye ile Venezuela arasında enerji ve madencilik alanındaki temaslar yeni değil. Şubat 2024’te iki ülkenin enerji bakanları petrol, doğalgaz ve madenciliği kapsayan iki ayrı mutabakat zaptı imzaladı. Aynı yıl Nicolás Maduro, Türkiye’nin Venezuela’nın güneyindeki sahalardan altın çıkarmasına yönelik bir anlaşma yapıldığını söylemişti.
Ancak Venezuela’nın enerji ve madencilik sektörlerine uygulanan ABD yaptırımları, iki ülkenin bu alanlarda daha ileri adımlar atmasını zorlaştırdı. Trump yönetiminin bu yıl bazı yaptırımları gevşetmesi ise kamu ve özel sektör yatırımlarının önünü açabilecek yeni bir zemin yarattı.
Türkiye-Venezuela ilişkileri nasıl güçlendi?
Maduro, Türkiye’ye çok sık gelen; Erdoğan ile çok yakın bir isimdi.

Aslında ikili ilişkilerin miladı da 15 Temmuz. Uzmanlar, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Maduro’nun Erdoğan’a gösterdiği desteğin ve iki lider arasındaki yakınlığın arttığını belirtiyor.
Darbe girişiminin ardından 9-13 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle Türkiye’ye gelen Maduro, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Türkiye’yi ziyaret eden ilk Venezuelalı lider olduğunu duyurmuştu.
Türkiye’ye ilk üst düzey ziyaretini 6 Ekim 2017 tarihinde düzenleyen Maduro, Ankara’ya geldiğinde şu açıklamayı yapmıştı: “Türkiye’ye geldik çünkü Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz.”
2018’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Erdoğan’ın 9 Temmuz 2018’teki göreve başlama törenine Maduro ve heyeti de katılmıştı. Beştepe’deki göreve başlama törenine katılan Maduro, daha sonra dönemin ünlü dizilerinden “Diriliş: Ertuğrul“un setini ziyaret etmişti. Hatta Türk dizilerinden övgüyle bahseden Maduro, “Diriliş Ertuğrul şimdiye kadar favori dizimdi fakat artık favorim Kuruluş Osman” demişti.
2019 yılında Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından Maduro’ya desteğini açıklayan liderlerden biri de Erdoğan’dı. “Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız” mesajı veren Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezüela hükümetine yönelik tavrının kendisini şoke ettiğini açıklamıştı.
Maduro sonrası Rodriguez dönemi
ABD’nin Venezuela’ya düzenlediği saldırı sonrası eşiyle birlikte ülkesinden kaçırılan Maduro sonrası göreve Rodriguez getirildi.
Rodriguez döneminde Venezuela’da ABD çıkarlarının, özellikle de petrol şirketi Chevron’un faaliyet alanı genişledi.
Hindistan’ın Venezuela petrolüne ilgisi de aynı dönemde arttı. Reuters’ın aktardığına göre Hindistan, mayıs ayında günlük 427 bin varil alımla Venezuela petrolünün ikinci büyük ithalatçısı oldu. Hindistan Petrol Bakanı Hardeep Singh Puri, Hint şirketlerinin Venezuela’nın enerji sektöründeki varlıklarını derinleştirmeye istekli olduğunu söyledi.
Altın ticareti yeniden gündeme gelir mi?
Türkiye ile Venezuela arasında 2019 civarında altın ticareti dikkat çekici bir başlıktı. Türkiye, Venezuela’dan önemli miktarda altın ithal ederken, buna karşılık mal ihracatı yapıyordu. Ancak bu ticaret modeli ABD yönetiminin yakın takibine girdi ve zamanla hacmi azaldı.
Middle East Eye’a konuşan kaynaklara göre Ankara’nın Venezuela’nın petrol ve altın sektörleriyle özellikle ilgilenmesi bekleniyor. ABD yaptırımlarındaki gevşeme, iki ülke için daha önce tıkanan ekonomik kanalların yeniden açılması anlamına gelebilir.
Ziyaretin bir diğer boyutu da küresel enerji piyasalarındaki dalgalanma. İran savaşı nedeniyle Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyatların aksaması, petrol ithalatçısı ülkeleri yeni kaynak arayışına yöneltti. Hindistan’ın Venezuela’ya yönelmesi bu eğilimin en görünür örneklerinden biri oldu. Ankara’nın da Rodriguez ziyaretiyle benzer bir fırsat penceresini değerlendirmek istediği anlaşılıyor.








