Hakları verilmeyen Doruk Madencilik işçilerinin yürüyüşüne polis engeli

İSTANBUL (Medyascope, ANKA) –  Doruk Madencilik işçileri, taahhüt edilen hakları verilmediği için Ankara’nın Beypazarı ilçesinden Ankara’daki SSS Holding’in önüne doğru yürümek istedi. İşçilerin yürüyüşüne polis tarafından izin verilmemesi üzerine arbede yaşandı.

Hakları verilmeyen Doruk Madencilik,
Hakları verilmeyen Doruk Madencilik işçilerinin yürüyüşüne polis müdahale etti

Doruk Madencilik bünyesinde çalışan Türk Maden-İş üyesi işçiler, “verilen sözlerin yerine getirilmediği” gerekçesiyle Yıldızlar SSS Holding’in önünde yapmayı planladığı eylem için Beypazarı ilçesinden yürüyüşe geçti. Yıldızlar SSS Holding’in önünde bugün açıklama yapamayı planlayan madencilerin yürüyüşüne polis engel oldu. Bunun üzerine işçiler ve polis arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında emniyet mensuplarının işçileri darp ettiği iddia edildi. İşçilerin bekleyişi Beypazarı’nda devam ediyor.

Ne olmuştu?

Doruk Madencilik işçilerinin Ankara’ya yürüyüşü nisan ayının ortasında başladı. Yıldızlar SSS Holding’e bağlı işçiler, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde ödenmeyen maaş ve tazminatları için 13 Nisan’da Eskişehir’den yola çıktı. Altı gün yürüyen işçiler 19 Nisan’da Ankara’ya ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 110 maden işçisi açlık grevine başladı. Bağımsız Maden İş, 21 Nisan’da madencilerden 110’unun gözaltına alındığını açıkladı. Madenciler 14 saatin sonunda serbest bırakıldı.

Kurtuluş Parkı’nda sürdürülen eylemde polis ile işçiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da işçileri ziyaret etti.

Direnişin 28 Nisan’da sona ermesi, üç bakanlığın garantörlüğüyle varılan bir uzlaşmanın ardından gerçekleşti. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve sendika temsilcilerinden oluşan heyet İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile görüştü. Çakır görüşmenin ardından “Çoğu arkadaşımızın maaşları yattı. 15 gün süre istediler bizden. Bunun da garantörü bakanlıklar” dedi ve eylemin sona erdiğini açıkladı.

Ancak belirlenen 15 Mayıs tarihi geçti, taahhüt edilen ödemelerin büyük bölümü yapılmadı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Mayıs konuşmasında madencilerin parasının ödendiğini söyledi, muhalefet bu açıklamayı yalanladı. Özel, şirketin 180 işçiye 160 milyon lira borcu olduğunu ve “yatan bir para yok” dediğini kamuoyuyla paylaştı.

İşçiler 4 Haziran’da yeniden harekete geçti. Ankara’ya yürümek için Beypazarı’ndan yola çıkan madenciler polisle karşılaştı. 36 işçi Ankara’ya ulaşarak Yıldızlar SSS Holding önüne geldi. Siyasi partiler ve sendikalar da alana geldi. Eylem sürerken işçilerin banka hesaplarına kısmi ödemeler yapılmaya başlandı, gece saatlerinde tüm alacakların ödendiği duyuruldu. Bağımsız Maden-İş, direnişin zaferle sonuçlandığını ilan etti.

“Madenci dilenci değildir”

Ancak bu açıklamanın ardından taahhüt edilen hakların tamamını alamadıklarını duyuran işçiler, yeniden eyleme geçti. Maden-İş Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, nisan ayına ait alacakların ve mayıs ayı maaşlarının verilen sözlere rağmen hâlâ ödenmediğini duyurdu, mahkeme kararıyla alacaklarını kazanan işçilerin dahi tahsilat yapamadığını öne sürdü.

Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketin itibarı ancak işçinin bütün hakları ödendiğinde kurtulabilir. Kamuoyu da madenciler de yaşananları unutmayacaktır. Haklarımızı vermemekle nam salmış bu şirket, adeta madencinin kabusu haline gelmiştir. Madenci dilenci değildir. Hakkı olmayanın peşine düşecek kadar onursuz da değildir. Biz kimsenin yardımını istemiyoruz. Sadece alın terimizin karşılığını talep ediyoruz. Yıllarca emeğimizle lüks hayatlar yaşayanlar, madencinin ekmeğine göz dikenler asla iflah olmayacaktır.”

Kocabıyık kendilerini kimsenin bu yoldan çeviremeyeceğini söyledi, “Haklarımız teslim edilene kadar meydanlardan ve alanlardan çekilmeyeceğiz. Bu yürüyüş adaletsizliğe karşı atılmış büyük bir çığlıktır. Haklıyız ve hakkımızı alacağız” diye konuştu.

Açıklamaların ardından Türk Maden-İş üyesi işçiler ve sendika temsilcileri, Beypazarı’ndan Ankara’ya yürümeye başladı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.