Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Madenciler açlık grevinin dördüncü gününde | AilelerdenYıldızlar Holding önünde açıklama: “Birinin cesedi çıkınca mı sesimiz duyulacak”

SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e ait Eskişehir’deki maden ocağında çalışan işçiler, haklarını alamadıkları için oturma eylemine başladı, sonuç alamayınca da dört gün önce açlık grevine gitti. İşçilerin aileleri bugün (4 Eylül) Ankara’ya gelerek Holding’in binası önünde açıklama yaptı. 

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te ödenmeyen maaşlar, tazminatlar ve hakları için yeraltında açılık grevi başlatan işçiler grevin dördüncü gününde. Açlık grevindeki madencilerin eşleri ve çocukları Ankara’da Yıldızlar Holding’in binasının önünde açıklama yaptı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve CHP Kadın Kolları üyeleri de destek verdi.

“Çalışanların hak ettiği ortalama 400 bin TL civarındadır”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Sekreteri Selim Arslan, yaşananları ve taleplerini anlattı:

“250 kişinin dokuz aydır ödenmeyen kıdem tazminatı, 2016 yılından bugüne kadar yüksek hakem kurulundan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmelerinin uygulanmaması ve geriye dönük alacaklarımızın verilmemesi, bireysel emeklilik ve icra kesintilerinin üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmaması, Temmuz ayında yeraltı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigortaları ve ücretlerinin yer üstüne göre ayarlanması, 2016-2022 yılları arası emekliliğinden dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır.

Doruk madencilikte çalışan işçilerimizin sabrı kalmamıştır Bu belirttiğimiz başlıca sorunlarından dolayı çalışanların hak ettiği ortalama 400 bin TL civarındadır”

“Birinin oradan cesedi çıkınca mı sesimiz duyulacak”

Açıklamanın ardından açlık grevindeki madencilerin eşleri de açıklamalarda bulundu. Eşinin yeraltında açlık grevinde olduğunu belirten Nermin Çam, “Çocuğumun yeri burası falan değil. Okullar açılacak. Çocuklarımızın yeri burası değil, altı aylık çocuğumu bıraktım, yedi yaşındaki oğlumu bıraktım. Bizim yerimiz evimizde oturup eşlerimizi beklemek ama biz buralarda rezil oluyoruz, sürünüyoruz. Kimse bizi yardım etmiyor, sesimizi duyurmuyor” diyerek tepki gösterdi. Sorunun çözülmesini istediklerini vurgulayan Çam, “Kaç gün oldu, artık birinin ölmesi falan mı gerekiyor? Ne olması gerekiyor anlamıyoruz ki? Birinin oradan cesedi çıkınca mı sesimiz duyulacak? Biz bunu istemiyoruz, çözülsün istiyoruz. Madem TMSF’nin suçuysa o zaman o üstlensin, çözsün” diye konuştu.

Madencilerin ailelerinden biri de yedi günden beri madencilerin gün yüzü görmediğini belirterek “Yeter artık dayanamıyoruz. Okullar açıldı, ben çocuğuma bir defter alamadım, bir kıyafet alamadım. Yok, para yok. Zaten eşimi daha maaş alamadan beş ay ücretsiz çalıştırdılar” diye konuştu.

“CHP olarak kadın kardeşlerimizin bu haklı mücadelesinde yanında olacağız”

CHP Ankara Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz da ailelere destek vermek kadın kolları olarak ailelerin yanında olduklarını belirterek, “Burada gördüğümüz çocuklar yaklaşık bir haftadır babalarını göremiyorlar. Babalarının da maden ocağında sağlıkları bozulmuş durumda. Dolayısıyla istedikleri tek şey haklarını alabilmek. Biz CHP olarak kadın kardeşlerimizin bu haklı mücadelesinde yanında olacağız” diye konuştu. 

“Saha ruhsatı olmayan bir işyerinde hangi güvenceye dayanarak yeraltına sokuyorlar”

Nuray Yavuz da işyerinin saha ruhsatı olmadığını vurgulayarak “Peki ben iş yeri sahibine soruyorum. Saha ruhsatı olmayan bir yere bizim eşlerimizi, işçilerimizi neye dayanarak, hangi güvenceye dayanarak yeraltına sokuyor” diye sordu.

“Eşimin başına bir şey gelirse kimse gelip başın sağolsun demesin istemiyorum”

Yavuz, sorunlara çözüm bulunmasını sağlamak ve seslerini duyurmak için Ankara’ya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

Yeraltında eşlerimizin başına bir şey geldiğinde ne olacak? Bunun hesabını kim verecek, sorumlusu kim olacak? Şu anda eşlerimiz yer altında dört gündür açlar, biz onlar o haldeyken evde çoluk çocuk yemek yiyemiyoruz. Normal yaşamımızı sürdüremiyoruz ve dört gündür aç oldukları için artık yavaş yavaş rahatsızlanmaya başladılar. Benim eşimin başına bir şey gelirse kimse gelip başın sağ olsun demesin, istemiyorum çünkü benim başım sağ olmayacak. Hiçbir çalışan işçinin de başı sağ olmayacak.”

Açıklamadan sonra polisler ailelerin holding önünde durmasına izin vermedi ve Ankara’ya geldikleri servis arabalarına binmeleri istendi. O sırada bazı aileler araca binmek istemedi ve sendika yetkilileri de buna uyulmasını isteyince madenci eşleri sendikacılara da tepki gösterdi. Holding yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından Maden İşçileri Sendikası’ndan ve ailelerden oluşan altı temsilci, holding yetkilileriyle görüştü. 

Görüşme olumsuz, eyleme devam

Toplantıyı Medyascope’a değerlendiren Maden İşçileri Sendikası Sekreteri Selim Arslan, görüşmenin olumsuz geçtiğine dikkat çekerek “Holding’in önünde yaptığımız açıklamadaki gibi, (yetkililerin) olumlu bir yaklaşımları olmadı. Altı taksit diye diretti yönetim, zaten ödemiyorsun. Güven vermediği için de şu an yeni bir şey yok, eyleme devam edecekler. 190 işçi yer altında grevde, aileler ise şu an yolda geri dönüyorlar” diye konuştu.

“İki tarafı da daha az mağdur edecek yol haritasını beraber belirlemeyi planlıyoruz”

Görüşmenin ardından Holding yetkilileri gazetecilere görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Yıldızlar SSS Holding Enerji İcra Kurulu Aydın Şişman, “Burada çalışan arkadaşlar yer altında, bu durumdan biz de rahat değiliz kendilerini de anlıyoruz. Bunun çözüm noktasında tekrar sendikayla bir araya geleceğiz, tekrar oturacağız nasıl bir yol bulabiliriz hem işverenin hem işçinin hakkını koruyacak ve iki tarafı da daha az mağdur edecek yol haritasını beraber belirlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

FETÖ soruşturması kapsamında 15 Temmuz’dan bir hafta sonra Naksan Grubu şirketlerinden Adularya Enerji Yunus Emre Termik Santrali’nin yönetimi TMSF’ye devredildi. Bir süre kayyum yönetiminde kalan şirket daha sonra ihaleye açılmıştı. TMSF açıklamasına göre sonuç alınamayan 3 ihalenin ardından 5 Temmuz 2022’de bir milyar 715 milyon 500 bin TL muhammen bedelle çıkılan son ihalede, en yüksek teklifi KDV dahil üç milyar 305 milyon 309 bin 112 lira 34 kuruş ile Doruk Madencilik verdi.

İşçiler, TMSF döneminde ve madenin TMSF’den Yıldızlar Holding’e geçmesinin ardından kıdem tazminatlarının ve ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle önve oturma eylemine, ardından da açlık grevine başladı.

Doruk Madencilik, Yıldızlar Holding’in yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız tarafından aralık 2022’de kuruldu. Yıldızlar SSS Holding bünyesinde, seramik, maden ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir çok şirket yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.