İSTANBUL (Medyascope) – CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Üsküdar Belediyesi, tutuklama ve transferlerin ardından AKP’ye geçti. Peki Üsküdar Belediyesi nasıl AKP’ye geçti? Nisan 2026’dan bu yana yaşananları tarih tarih derledik.
CHP’nin 31 Mart 2024’te İstanbul’daki seçim başarısının en önemli yerlerinden biri Üsküdar’dı. 1994’ten sonra ilk kez CHP yönetimine geçen Üsküdar’daki sonuç, iktidar açısından da bir yenilgi olarak tartışıldı.
İBB’ye ve CHP’li belediyelere yapılan operasyonlardan Üsküdar da payını aldı. Üsküdar’ın ilk kadın belediye başkanı Sinem Dedetaş, 31 Temmuz 2026’da tutuklandı. Daha sonra yapılan başkanvekilliği seçimini CHP kazandı, AKP itiraz etti ve seçim yenilendi. Gözaltılarla birlikte CHP’den 6 belediye meclis üyesinin AKP’ye geçmesi sonucu yapılan seçimi AKP kazandı.
Peki Üsküdar Belediyesi nasıl AKP’ye geçti? İşte yaşananlar.
31 Mart 2024: Sinem Dedetaş’ın tarihi yerel seçim zaferi
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin Üsküdar Belediye Başkan adayı Sinem Dedetaş, 157 bin 605 oyla yüzde 49,90 oy oranına ulaşarak seçimi kazandı. Dönemin AKP’li Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise 133 bin 814 oy ve yüzde 42,37’de kalarak yarışı 23 bin 791 oy farkla kaybetti.
1994’ten sonra ilk kez CHP yönetimine geçen Üsküdar’daki sonuç, İBB ve diğer ilçelerdeki değişimin bir parçası oldu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konutunun da bulunduğu ilçede seçimi kazanan Sinem Dedetaş, Üsküdar’ın ilk kadın belediye başkanı oldu. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözü de bu sonucun ardından uzun süre CHP’lilerin propaganda metinleri ve kampanyalarında kullanıldı.
7 Nisan 2026: Üsküdar Belediyesi ilk operasyon
Kasım 2024’te CHP’li belediyelere yönelik başlayan operasyonlar, 19 Mart 2025’te İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla yoğunlaştı.
Aziz İhsan Aktaş soruşturması ve İBB soruşturmasıyla başlayan süreçte onlarca CHP’li belediye başkanı gözaltına alınıp tutuklanırken, bazı belediyeler de meclisteki çoğunluk değişimi nedeniyle AKP’ye geçti. İstanbul’da Şişli ve Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı.
Üsküdar Belediyesi’ne yönelik ilk operasyon, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yapı ve iskan ruhsatı süreçlerindeki usulsüzlük ve rüşvet iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 Nisan 2026’da düzenlendi.
İstanbul’da 19, Yalova’da bir kişi olmak üzere toplam 20 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, adliyeye sevk edilen şüphelilerden dokuzu tutuklanırken 10 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Deveci ile Kent A.Ş. Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu da yer aldı.
15 Mayıs 2026: Üsküdar Belediyesi 2. dalga operasyon
Nisan ayındaki soruşturmayla bağlantılı ikinci operasyon 15 Mayıs’ta düzenlendi ve gözaltına alınan yedi şüpheli tutuklandı.
Böylece Üsküdar Belediyesi’nde iki operasyonda gözaltına alınan kişi sayısı 16’ya çıktı.
29 Temmuz 2026: Sinem Dedetaş gözaltına alındı
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, belediyedeki yapı ve iskan işlemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ı 29 Temmuz 2026’da gözaltına aldı. Soruşturmada Dedetaş hakkında “rüşvet”, “irtikap” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” iddiaları yöneltildi.
31 Temmuz 2026: Sinem Dedetaş tutuklandı
Sinem Dedetaş 31 Temmuz’da tutuklandı. Adliyeye sevk edildiği gün sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dedetaş, “Her bir vatandaş bir lider gibi sorumluluk alarak kendi özgür iradesine ve Cumhuriyet’ine sahip çıksın… Ben bir Cumhuriyet kadını olarak dimdik buradayım, korkmuyorum” diye konuştu.
25 Ağustos 2026: Yargı devrede
İçişleri Bakanlığı, 1 Ağustos’ta tutuklanan Sinem Dedetaş’ı görevinden uzaklaştırdı. Dedetaş’ın görevden uzaklaştırılmasıyla belediye meclisinin bir başkanvekili seçmesi gerekti.
Başkanvekili seçimi için toplanan Üsküdar Belediye Meclisi’nde ilk iki turda CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 27, AKP’nin adayı Dündar Ziya Gültekin 17 oy aldı, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçim devam etti.
Dördüncü turda CHP adayı Çetinkaya 22, AKP adayı Gültekin ise 18 oy alarak Çetinkaya’yı Üsküdar Belediye Başkanvekili seçtirdi.
Son turdaki oy düşüşü, YENİ Parti ile CHP arasındaki bir tartışmaya bağlandı. AKP ise bazı oyların haksız biçimde geçersiz sayıldığını ve seçim güvenliğinin ihlal edildiğini öne sürerek seçime itiraz etti.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 25 Ağustos’ta Sibel Tan Çetinkaya’nın başkanvekili seçilmesine ilişkin belediye meclisi kararının yürütmesini durdurdu.
26 Ağustos 2026: Valilikten “şaşırtıcı” karar
Belediye Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca seçimin yenilenmesi gerekirken, İstanbul Valiliği yeniden yapılacak seçimin tarihini 5 Eylül olarak belirledi.
Seçimin kanuni sürenin son gününe bırakılmasını eleştiren muhalefet, bunun meclis üyesi transferleri için yeterli süre sağlamaya yönelik olduğunu öne sürdü. Valilik ise bu iddiayı reddederek 5 Eylül tarihinin kanunun öngördüğü süre içerisinde olduğunu belirtti.
2 Eylül 2026: Seçim öncesi başkan yardımcıları gözaltına alındı
Seçim tarihinin belirlenmesinin ardından yeni operasyonlar yapıldı.
Üsküdar Belediye Meclisi’nde oy kullanma hakkına sahip Belediye Başkan Yardımcıları Amine Cansu Çelik ve Mithat Özdemir gözaltına alındı.
Aralarında meclis üyeleri ve genel başkan yardımcılarının da bulunduğu sekiz kişi, seçimin yapılacağı hafta savcılığa çağrılarak ifade verdi.
3 Eylül 2026: CHP’li 4 isim AKP’ye transfer oldu
CHP’den seçilmiş dört belediye meclisi üyesi Ahmet Başbaydar, Ayhan Aydın, Hüseyin Kazan ve Tahsin Usta partilerinden istifa ederek AKP’ye geçti.
YENİ Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in iddiasına göre Başbaydar’a, KCK üyeliğinden hüküm giyen ve İngiltere’de bulunan oğlunun Türkiye’ye getirileceği vaat edilmişti. Çelik, Hüseyin Kazan’ın oğlunun da seçimin yaklaşık bir hafta öncesinde şartlı tahliye edildiğini söyledi.
AKP’ye geçenler arasında yer alan Ayhan Aydın, Özgür Çelik ve YENİ Parti Milletvekili Suat Özçağdaş’ı telefonla arayarak “Beni savcı tutuklamayla tehdit etti. Benim oğlum ve eşim engelli, bunlara kim bakacak? Onlara bakacak kimse olmadığı için bunlara teslim oldum” dediğini öne sürdü. Tahsin Usta’ya da para verildiğine dair iddialar dile getirildi.
Bu transferlerin yaşandığı gün AKP’ye geçen belediye meclisi üyesi Ekrem Baki de gözaltına alındı.
4 Eylül 2026: 2 tutuklama ve 4 transfer ile meclis aritmetiği eşitlendi
Üsküdar belediye meclisinde oy kullanma hakkı olan Amine Cansu Çelik ve Ekrem Baki, gözaltına alınmalarının ardından tutuklanırken Mithat Özdemir serbest bırakıldı.
Böylece başkanvekili seçiminde oy kullanma hakkına sahip iki belediye meclisi üyesi tutuklanmış oldu ve meclis aritmetiği 21-21’e eşitlendi.
İki tutuklama ve dört transfer sonucu CHP/YENİ Parti’nin oy kullanacak 21, AKP ve MHP’nin oy kullanacak 21 meclis üyesi kaldı.
5 Eylül 2026: Seçim yapılamadı
İstanbul Valiliği’nin belirlediği tarihte yapılması planlanan başkanvekili seçimine CHP ve YENİ Parti katılmayınca yeterli katılım sağlanamadığı için seçim düzenlenemedi. Yeni seçim tarihi 8 Eylül olarak belirlendi.
8 Eylül 2026: Polis ablukasında seçim
Başkanvekili seçimi için yeniden toplanan Üsküdar Belediye Meclisi’nde, seçim günü belediye binası çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.
Seçimi takip etmek isteyen gazetecilerin haber ajansları dışında, milletvekilleri ve belediye meclisi üyeleri dışındaki herkesin de belediye binasına girişine izin verilmedi. CHP ve YENİ Parti, seçimin aleniyet ilkesinin ihlal edildiğini savundu.
Seçimin ilk turunda AKP/MHP’nin adayı Dündar Ziya Gültekin 22, CHP/YENİ Parti’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 20 oy alırken, her iki aday için kullanılan birer oy pusulası geçersiz sayılınca sonuç Gültekin 21, Çetinkaya 19 olarak kesinleşti.
İkinci turda geçersiz oy çıkmadı. AKP adayı Gültekin 22, CHP adayı Çetinkaya 20 oy aldı. Üçüncü turda CHP/YENİ Parti grubundan bir meclis üyesinin daha Gültekin’e oy vermesiyle sonuç 23-19’a geldi ve dördüncü turda da değişmedi. Bu seçimde de CHP ve YENİ Partili 2 meclis üyesi AKP adayına oy verdi.
AKP’li Dündar Ziya Gültekin, 23 oyla Üsküdar Belediye Başkanvekili seçilirken Sibel Tan Çetinkaya 19 oyda kaldı.
Böylece 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 30 yıl sonra CHP’nin kazandığı Üsküdar Belediyesi, Sinem Dedetaş’ın tutuklanmasının ardından AKP’ye geçti.








