CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 

ANKARA (Medyascope) – CHP Sözcüsü Müslim Sarı gazetecilerle buluşmasında Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesini Özgür Özel’e bildirmesini eleştirdi, dakikalar sonra Yavaş CHP’den istifa etti. Üsküdar ve Adalar Belediyelerinde YENİ Parti ile birlikte hareket ettiklerini hatırlatan Sarı, YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre’nin “Butlanla işbirliği yapmayız” sözlerine tepki gösterdi. “Bu neyin kibri?” diye soran Sarı, “Biz CHP’nin tüzel kişiliğinden taviz vererek sorumlu hareket ediyoruz. Önümüzde İBB ile ilgili risk var ve AKP’ye geçmesin diye her türlü özeni gösteriyoruz. Aynı sorumluluğu YENİ Partili arkadaşlarımızdan da bekliyoruz” diye konuştu.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 
CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) yerel yönetimlerden de sorumlu olan Sarı, CHP’de kalan belediye sayısının 122 olduğunu açıkladı. Bu esnada yapılan başkanvekili seçimlerinde Adalar Belediyesi AKP’ye geçti ve hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile Ankara’nın ilçe belediye başkanları CHP’den istifa ettiğini açıkladı.

Ankara 36. Bölge Adliye Mahkemesi’nin (İstinaf) 21 Mayıs’ta verdiği mutlak butlan kararıyla göreve atanan yönetimin politikalarına dair değerlendirmelerinin ardından Sarı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Müslim Sarı konuştu, Mansur Yavaş istifa etti

Sarı yerel yönetimlerle ilgili siyasi aidiyet konusunu önemsediklerini vurgularken, “CHP’de kalacaklarsa buna uygun hareket etmeleri gerekir. CHP’nin belediye meclis üyesi başka bir partinin etkinliklerine katılamaz, lojistiğine destek veremez, meclis üyelerini istifa ettirmeye çalışamaz. Belediye Meclisi Grubu’nda başka bir siyasi partinin genel başkanının posteri olamaz. Biz CHP’nin kurumsal kimliğini kimseye zedeletmeyiz” diye konuştu.

28 Eylül’de Ankara’dan başlayarak belediye meclis üyeleriyle “tarama toplantıları” yapacaklarını kaydeden Sarı’ya bu açıklama ile Mansur Yavaş’ı mı işaret ettiği sorusuna yanıt verdi:

CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 
CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 

“Özel olarak Mansur Yavaş’ı kast etmedim ama hiç kimse bundan azade değil. Hiç kimse CHP’den üstte görmesin kendisini. Önümüzdeki süreçte parti faaliyetlerine bütün belediye başkanlarının katılmasını bekleriz. Bir belediye başkanımız bir işlem yaparken başka bir partinin genel başkanına da ‘Bilgi verdim’ diyemez. CHP’nin belediye başkanı ise sorumluluğunun CHP Genel Başkanı’na olduğunu kabul edecek. Biz önümüzdeki günlerde belediye başkanları toplantısı yapınca çıkacak tabloyla ayrıca bir değerlendirme yapacağız.”

Sarı, Yavaş’ın 9 Eylül’de CHP’nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmayıp AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından CHP’nin atanmış genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’e bilgi verdiği yönündeki açıklamaların işaret etti. Bu açıklamanın kamuoyuna yansımasının hemen ardından Mansur Yavaş, CHP’den istifa ettiğini duyurdu. Yavaş, “Daha önce, parti içinde şahsımla veya izlediğim tutumla ilgili bir rahatsızlık varsa bunun gereğini yapacağımı söylemiştim. Bugün yapılan bazı açıklamalar nedeniyle; Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğimden ayrılıyor, siyasi yoluma bağımsız olarak devam ettiğimi kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.

Üç yıllık yönetim planı

Dünyada yeni bir konjonktür oluştuğunu söyleyen Sarı, “21. yüzyılda bir kez daha CHP’nin bakış açısına, kurucu üstünlüğüne ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz” dedi. Sarı, “2 Haziran’da göreve gelen CHP MYK’sı kendisinin neden olmadığı ama kendisinin yönetmek zorunda olduğu bir süreci kucağında buldu” derken, partiden ayrılıkları değerlendirdi.

Bir yandan “arınma” dedikleri süreç devam ederken, diğer yandan parti organlarında, örgütlerde, Meclis grubunda görevlendirmelerle kurultaya hazırlandıklarını söyleyen Sarı, Şubat 2027’de il kongrelerinin biteceğini ve planladıkları takvimde kurultay olacağını belirtti.

Kurultayla göreve gelecek yeni yönetimin, genel ve yerel seçimler olmak üzere iki seçimi taşıyacağını ve 2029’a kadar devam edecek bir süreci götüreceğini ifade eden Sarı, “Bu yeni dönemi anlayan kadroların iktidara geldiği ve CHP içinde görev aldığı bir süreç inşa etmek istiyoruz. Zor bir dönemden iktidar fırsatı yaratmak için emek harcıyoruz” diye konuştu.

Zeynel Emre’ye tepki: “Bu neyin kibri?”

Yerel yönetimlerdeki ayrışmalar için Sarı, “Bizi en çok üzen ve üzerinde en çok durduğumuz konu CHP’den ayrılıp YENİ Parti’yi tercih eden arkadaşlarımızdan ziyade AKP’ye geçenler oldu” dedi.

AKP’nin transferleriyle ilgili “CHP’li olmadıkları, iktidarın tehdit ettiği, üzerlerinde baskı olduğu” gibi değerlendirmeler olduğunu söyleyen Sarı, “Bunların doğru ya da eksik olan yanları vardır ama bizim sorgulamamız gereken, günahını bu arkadaşlara yüklemek yerine bu arkadaşlarımızın tercih edilmesini de değerlendirmemiz gerekir” dedi. Sarı, aday belirleme yöntemlerine dair özeleştiri verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li belediyelere yönelik davaları takip ettiklerini ifade eden Sarı, başkanvekilliği seçimlerinde belediyelerin CHP’de kalması için çabaladıklarına dikkat çekti. Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın tutuklanmasının ardından başkanvekili seçilen Medine Pamuk’un 14 Eylül’de sağlık sorunları gerekçesiyle istifa etmesi üzerine yeniden yapılan başkanvekilliği seçimine dair Sarı, AKP’ye geçtiği anlarda ilk değerlendirmelerini yaptı.

Sarı, dört CHP’li, iki AKP’li meclis üyesi varken tutuklu bir üyeyi istifa ettirerek bir yedeklerden bir CHP’li üye daha gelmesini sağladıklarını ancak iki CHP’linin açıkça AKP’nin adayına oy vereceğini söylediğini aktardı. Soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan bir üyenin de dün göreve iadesiyle tablonun AKP lehine çevrildiğini söyleyen Sarı şöyle devam etti:

“Burada alınması gereken çok ders var. Biz bu süreci Üsküdar’da başlayarak, önümüzde çıkabilecek sorunları, İBB’de benzer durumlar olabileceğini öngörerek, CHP’nin yerel yönetimlerini bir arada tutabilmek için her türlü özveriyi yapıyoruz. Biz bunları söylediğimiz halde YENİ Parti Sözcüsü’nün ‘Biz butlanla işbirliği yapmayız’ sözlerini yadırgıyoruz. Bu neyin kibri? Biz buraya işbirliği içinde bir iş yapmaya çalışıyoruz, durduğumuz yer belli ama bunu anlamayan bir bakış açısıyla karşı karşıya kalıyoruz.”

Sarı, 2024 seçimlerinde CHP’nin 416 belediye kazandığını ve şu anda 122 belediye kaldığını söyledi. CHP’nin altı büyükşehir, bir il, 100 ilçe ve 13 belde belediyesi vardı ancak Yavaş’ın ardından Ankara’da pek çok ilçe belediye başkanı da CHP’den istifa etti. YENİ Partili kaynaklar 252 belediyenin YENİ Parti’ye katıldığını paylaşırken Sarı, bu sayının teyide muhtaç olduğunu ve kendilerinin aldığı bilgiye göre 173 belediyenin YENİ Parti’ye geçtiğini söyledi.

“Birlikte hareket zeminini hiç kimse sabote etmesin”

YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, Sarı’nın Adalar’da işbirliği yapıldığı açıklamasının sorulması üzerine, “Bizim butlanla hiçbir işimiz olmaz. Hiçbir yerde işbirliğimiz yok” demişti. Bu açıklamayı YENİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Tüzün’e “Bu sizin resmi görüşünüz mü? Yaklaşımınız bu şekildeyse bu bundan sonra yol yürümemiz mümkün olamaz” diye sorduğunu ifade eden Sarı, Tüzün’ün ne yanıt verdiği sorusuna “’Ben konuşup döneceğim’ dedi dönmedi ama buna rağmen bugün de Adalar’da birlikte hareket ediyoruz” diye yanıt verdi. Sarı şöyle konuştu:

“Olası bir durumda, risk ortaya çıkarsa İstanbul’da yapılacak bir seçimde CHP’de ayrılmadan birlikte durmamız gerekiyor. CHP’nin kurumsal kimliği içinde olan arkadaşların, kafaları ruhları başka siyasal partide olsa da birlikte hareket etme zeminini oluşturması gerekiyor. Bu zemini hiç kimsenin sabote etmesine izin vermemeliyiz. Bunu Üsküdar’da yaptık, işbirliğimiz başarılı oldu ama sonuç istediğimiz gibi olmadı. Biz Adalar’da bütün süreci Yaşar Tüzün ile görüştük, organize olduk, seçimi erteleme kararını birlikte aldık. Biz bunu yaparken Sözcü’nün (Zeynel Emre) çıkıp ‘Butlanla mı hareket edeceğiz’ demesi süreci sabote etmektir. Belediye başkanlarına ‘Sizin siyasal aidiyetiniz YENİ Parti’deyse ayrılın gidin’ mi diyelim? Biz sorumlu hareket ediyoruz. CHP’nin tüzel kişiliğinden taviz vererek yapıyoruz bunu. Önümüzde gerçekten İBB ile ilgili risk var ve AKP’ye geçmesin diye her türlü özeni gösteriyoruz. Aynı sorumluluğu YENİ Partili arkadaşlarımızdan da bekliyoruz.”

“Belediyeleri AKP’ye kaptırmamak için işbirliği yapmak istiyoruz ama bu CHP’nin kurumsal kimliğini hırpalayan, örseleyen bir yerde duramaz. Bu da bizim kırmızı çizgimiz” diyen Sarı, sorular üzerine YENİ Parti’yi “Biz butlanın nedeni değiliz, sizin iş ve eylemlerinizle butlan kararı çıktı. Aslında butlancı olanlar giden arkadaşlarımız. Biz zorunlu bir görevi ifa etmek üzere geldik. Buna rağmen ‘Tablo bu, gelin’ diyoruz” sözleriyle eleştirdi.

YENİ Parti’nin siyaseten CHP ile ayrıştığı bir nokta olmadığını savunan Sarı, “Altı oka karşı ne söylüyorsunuz? Bugüne kadar doyurucu bir açıklama yapmadılar. O yüzden bunun kişisel bir ayrışma olduğunu düşünüyoruz ve ortak bir hedef varsa kişisel ayrışma aşılabilir” dedi.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 
CHP Sözcüsü Müslim Sarı’dan YENİ Parti’ye “Bu neyin kibri” tepkisi, “İBB’nin AKP’ye geçmemesi için sorumlu davranma” çağrısı 

“’İmamoğlu siyasi tutuklu değil’ sözleri yanlış anlaşıldı”

Sarı, Kılıçdaroğlu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi tutuklu olmadığına yönelik açıklamaları ve “arınma” derken devam eden davalarda yargılanan veya ceza alan bazı belediye başkanlarının CHP ile hareket etmelerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Ekrem Bey’in siyasi tutuklu olmadığı meselesini şöyle yorumlamak lazım. Siyaseten suç kabul edilen, bizim mevzuatımıza göre bir adi suçlar, bir de siyasi suçlar var. İkisi de ceza hukuku açısından suç kabul ediliyor. Orada kast edilen şey, siyaseten suç kabul edilen değil adi suçtan tutuklu olduğu. Rüşvet almak adi suç kategorisinde, Sayın Genel Başkan’ın kast ettiği o.”

CHP’de belediyelerle ilgili yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere komisyon kurulduğunu hatırlatılması ve İBB davasında yargılanan, iki ay önce tahliye edilen Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in Kılıçdaroğlu’nu ziyaretinin komisyon değerlendirmesinin mi sonucu olduğu sorusuna Sarı, “’Aklandı da geldi görüştük, bizim komisyonumuz bunu değerlendirdi’ gibi bir durum söz konusu değil. Şu anda yargılanıyor, CHP’li belediye başkanı. Buna çok büyük anlamlar yüklemek doğru değil” diye yanıt verdi.

CHP’den istifalar ve Gürsel Tekin’in görevden alınması

Orta Vadeli Program ve bütçenin seçim sinyali verdiğini söyleyen Sarı, iktidar kanadından seçim tarihine dair yapılan açıklamalarla ilgili, “2028’in içine taşan herhangi bir seçimi erken seçim olarak kabul etmiyoruz. Bunu desteklememiz mümkün değil. ‘Seçimlerden bir hafta önce bile erken seçim olur’ diye Anayasa’yı yorumlamak vatandaşı kandırmak olur. Önümüzdeki Nisan ayında yapılacak bir erken seçimi destekleyebiliriz ama cumhurbaşkanı adaylığı farklı bir konu. Erdoğan’ın adaylığından emin miyiz? Adaylık konusunu o gün gelince değerlendireceğiz” diye konuştu.

Soru üzerine CHP’den istifa eden üye sayısının 790 bin civarında olduğunu söyleyen Sarı şu yanıtı verdi:

“Parlamento gurubunun üçte ikisi ayrıldı ama üye kaybı çok daha az. Üyelerin yüzde 68’i CHP’de kaldı. İstifa edenlerin kahir ekseriyeti iki yılda partiye üye olan, Özgür Özel ile partiye gelen ve cumhurbaşkanlığı ön seçimi kampanyasıyla gelen arkadaşlarımız. Partinin örgütlerinde, en üste parti yönetimini koyarsak, aşağı doğru etkisi azalan bir kırılma var. İstifa edenlerin tamamı YENİ Parti’ye geçmiş değil. Hem bize kızıp ayrılan, hem de YENİ Parti’ye ‘Niye ayrıştınız’ diye kızan bir toplam var.”

2 Eylül 2025’te CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atanan Gürsel Tekin’in görevinin mahkeme kararıyla sona ermesinin ardından kimin görevlendirileceği sorusuna Sarı, 24 Eylül Çarşamba günü MYK’da atama yapılacağı ve takdirin Kılıçdaroğlu’na ait olduğu şeklinde yanıt verdi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş