Cumartesi Anneleri 1124. haftada Abdülmecit Baskın için adalet istedi

İSTANBUL (Medyascope) – Gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri, 1124. haftada Galatasaray Meydanı’nda Abdülmecit Baskın için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri 1124. haftada Abdülmecit Baskın için adalet istedi
Cumartesi Anneleri 1124. haftada Abdülmecit Baskın için adalet istedi

1995’ten bu yana eylem yapan Cumartesi Anneleri, bu hafta Abdülmecit Baskın’ın hikâyesini anlatarak açıklamalarını okudu.

Açıklamada, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 11. yılında, katliamda hayatını kaybeden barış annesi Meryem Bulut anıldı:

“‘Barış nedir? Barış evlattır’ diyen Meryem annemizin anısına bugün biz ‘Barış evlattır, barış olsun, bu toprakların bütün evlatları huzur ve güven içinde yaşasın’ diyoruz.

Cumartesi Anneleri bu hafta ne dedi?

Cumartesi Anneleri, zorla kaybetme davalarında ailelerin tanık anlatımları, somut deliller ve kamu görevlilerinin itiraflarına rağmen soruşturmaların etkisiz bırakıldığını, davaların zamanaşımına sürüklendiğini ve faillerin cezasızlıkla korunduğunu belirtti. Cumartesi Anneleri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu uygulamalar, yargıyı hakların güvencesi olmaktan çıkarıyor. Yalnızca kayıp yakınlarının değil, toplumun da adalete ve yargıya olan güvenini yok ediyor. Yargıya güveni yeniden kurmanın yolu ise cezasızlığa son vermekten geçiyor. Zorla kaybetme dosyalarında cezasızlığa yol açan uygulamalara son verin. Ağır insan hakları ihlallerinin üzerini örten bir araca dönüştürülen zamanaşımına son verin.”

Abdülmecit Baskın kimdir?

Abdülmecit Baskın, 41 yaşındaydı ve üç çocuk babasıydı. Baskın, Ankara-Altındağ Nüfus Müdürü’ydü. 30 Eylül 1993’te makamından çıktıktan sonra özel harekât polisleri tarafından gözaltına alındı ancak gözaltına alındığı inkâr edildi. Üç gün sonra, 3 Ekim 1993’te cansız bedeni Gölbaşı’nda bulundu. Baskın ateşli silahla öldürülmüştü, elleri arkadan bağlıydı. Ailesi gerçeğin ortaya çıkarılması için yıllarca mücadele etti, ancak soruşturma etkin biçimde yürütülmedi ve dosya sürüncemede kaldı.

Aradan 18 yıl geçtikten sonra özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın itiraflarıyla dosyada yeni bir dönem başladı. Çarkın, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede, Baskın’ın İbrahim Şahin’in emriyle gözaltına alındığını, özel harekât polisleri Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça tarafından öldürüldüğünü anlattı. Çarkın’ın anlatımları, olay yerinde yapılan keşifte jandarmanın hazırladığı olay yeri inceleme tutanağıyla örtüştü ve bu bilgiler savcılık dosyasına girdi.

Yeni deliller doğrultusunda yürütülen soruşturma sonucunda 2014’te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında dava açıldı. Kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davada sanıklar, silahlı örgütün faaliyeti kapsamında 18 kişiyi öldürmekle suçlandı.

Zamanaşımıyla kapanan dava

Yıllarca süren yargılamada Çarkın’ın ifadeleri ve dönemin kamu görevlilerinin beyanları mahkeme kayıtlarına girdi. Buna rağmen 2019’da tüm sanıklar beraat etti. Ailelerin itirazı üzerine beraat kararı bozuldu, ancak yeniden görülen davada sanıklar 2023’te bir kez daha beraat etti. 10 yıl süren yargılama boyunca 41 hâkim ve 8 savcı değişti; dava sonunda zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı.

“Kaç yıl geçerse geçsin, Abdülmecit Baskın için ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Devletin hukukla bağlı olduğunu, ağır insan hakları ihlallerinin cezasız bırakılamayacağını hatırlatmayı sürdüreceğiz.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş