Sorel Dağıstanlı ile 8. Gün: Fon vurgununun ucu medyaya dokundu | Vurgun tekrarlanır mı?

İSTANBUL (Medyascope) – 8. Gün’ün bu bölümünde Sorel Dağıstanlı, siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu ve iktisatçı Nazır Kapusuz ile haftanın gündemini değerlendirdi. Programda, Türkiye’de artan siyasi baskılar, muhalefetin baskılar ile mücadele yöntemleri ve fon kriziyle ilgili yanıtlanmayan sorular ele alındı.


8. Gün’ün bu bölümünde Sorel Dağıstanlı, siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu ve iktisatçı Nazır Kapusuz ile haftanın öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Eren Aksoyoğlu, Halk TV’ye kayyum atanmasını, gazetecilere yönelik gözaltıları, Türkiye’de rejimin dönüşümünü ve muhalefetin mücadele yöntemlerini yorumladı.

Halk TV’ye yönelik müdahaleyi Türkiye’deki otoriterleşme süreciyle ilişkilendiren Eren Aksoyoğlu, muhalefetin toplumsal tepkileri seçim gününe ertelemesini eleştirdi. Aksoyoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir lider meydana çıktı, hareket etti, iki adım attı, üçüncü adımda ankete bakmak zorunda kaldık. Seçmen bu hareketi satın alıyor mu? Bu da beraberinde sokakta hak ve özgürlükler üzerindeki bütün bir siyaseti bir şekilde seçmene, sandığa ve veriye sıkıştırmaya başladı. Bu da Türkiye’de siyasetçi tipolojisinin zaman içerisinde her şeyi bir şekilde sandığa havale ettiği ve geriye kalan bütün süreçleri anlamsızlaştırdığı bir yere doğru götürdü.”

“Sokağın kazanımları siyaset kurumunu değiştirir”

Fransa’daki protestoları değerlendiren Aksoyoğlu, toplumsal hareketlerin yalnızca seçim sonuçlarıyla ölçülemeyeceğini belirterek, “Eğer sandık idealize edilecekse, bir fetiş objesi haline getirilecekse öyle olur, doğru ama bu, beraberinde bu eylemlerin her birinin siyaset kurumunun kendine çekidüzen vermeyeceği anlamına gelmez. Bütün bu süreç içerisinde özellikle seçimler yaklaşırken çok fazla dinamik göreceğiz. Yalnızca Fransa için dinamikler de değil aynı zamanda bunlar. Dünyanın pek çok yerini değiştirecek ölçüde dinamikler. Sokağın kazanımları siyaset kurumunu değiştirir” dedi.

Fon vurgununun ucu medyaya dokundu

Fon vurgununun ucu
Sorel Dağıstanlı ile 8. Gün: Fon vurgununun ucu medyaya dokundu | Vurgun tekrarlanır mı?

İktisatçı Nazır Kapusuz, fon vurgununun gidişatını değerlendirdi. Sosyal medya hesaplarına yönelik erişim engellemelerine değinen Kapusuz şunları söyledi:

“12 Eylül’den 17 Ekim’e kadar 35 günlük sürede sadece bana ulaşan yedi tane mahkeme kararı var. Neredeyse ortalama iki üç günde bir hesap engelleme kararı çıkıyor. Yargının bu fon yolsuzluğunda, ortada listeler dolaşırken, haksız kazançlar dolaşırken bu kadar hızlı davranmayıp bu konuları yazan insanların hesaplarının engellenmesine sürekli mesai harcaması gerçekten ilginç.”

Fon krizinde kazanç elde ettiği öne sürülen kişiler hakkında yeterli işlem yapılmadığını vurgulayan Kapusuz, “Sermaye piyasalarında bir uygunsuzluğun tespiti, ‘Hadi gönüllü iade’ diyerek oluşmaz. Sermaye Piyasası Kurulunun bu kişiler hakkında bir suç duyurusu yapması lazım ve bu suçu nasıl işlediklerini tanımlamaları lazım. Manipülatif piyasa hareketi olarak mı yapmışlar ya da manipülatif bilgi yayarak başkalarının kazanç sağlaması olarak mı? Bunlar farklı farklı. Şimdi biz adı anılan kişiler hakkında bir suç duyurusu görmüyoruz. Haliyle olmayan suçun cezası da olmaz” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş