CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi

ANKARA (Medyascope) – CHP’nin 2023 kurultayına yönelik mutlak butlan kararı dijital arşive de yansıdı. CHP Sözcüsü Müslim Sarı’nın sinyallerini vermesinin ardından, istinafın kararından beş ay sonra Özgür Özel dönemine ait bütün haberler, raporlar, içerikler siteden kaldırıldı. CHP sitesi Kasım 2023’ten Mayıs 2026’ya atlayarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını kesintisiz görüyor.

CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi
CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi

CHP web sitesinde Özgür Özel’in genel başkanlığı dönemine ait bütün içerikler silindi. CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı ile istinafın kurultaya yönelik mutlak butlan kararı verdiği 21 Mayıs 2026 arasındaki haberler, raporlar, toplantılar, konuşmalar siteden kaldırıldı.

Özgür Özel döneminden iz yok

21 Mayıs’ta Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin (İstinaf) kurultayı yok sayması ve mevcut yönetimi görevden almasının ardından, mahkeme kararıyla göreve gelen yönetim ilk olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun özgeçmişini “Genel Başkan” sıfatıyla siteye eklemişti. CHP’nin 2025’te yaptığı 39. Olağan Kurultayı ile tüzüğe eklenen Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi sekmesinin içerikleri de öncelikli olarak silinmişti.

CHP’nin dört kurultayında genel başkan seçilen ve iki buçuk yıl partiyi yöneten Özgür Özel dönemine dair bütün içerikler de artık web sitesinde bulunamıyor. Sadece Özel’in açıklamaları ve genel başkanlığına dair haberler değil; bu dönemdeki TBMM çalışmaları, yapılan kurultaylar, hazırlanan raporlar, bültenler ve politika belgeleri de siteden kaldırıldı.

Özgür Özel döneminin siyasi tutum ve faaliyetlerini gösteren Sosyal Belediyecilik, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi, Gündem, Eğitim Maratonu gibi başlıklarda ise hiçbir içerik yer almıyor. TBMM Grubu sekmesinde içerikler 3 Ağustos 2026 tarihiyle başlıyor, bütçe görüşmelerinde ise en son 2022 bütçe görüşmeleri bulunuyor.

2023 kurultayı hiç gerçekleşmedi

İstinafın yok hükmünde saydığı 38. Olağan Kurultay ile ilgili bütün haber, belge ve içerikler de siteden kaldırıldı. Partinin yönetimini ve organlarını, 2020’deki kurultayda seçilen listelere göre göreve çağıran mutlak butlan kararını dikkate alacak şekilde kurultay bilgileri yer aldı.

CHP sitesinin kurultay konuşmaları başlığı altında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçildiği son kurultay olan 37. Olağan Kurultay’ın 25 Temmuz 2020’deki haberleri bulunuyor.

Özel yönetiminin 2024’te tüzük kurultayıyla ve 2025’teki olağan kurultayla hayata geçirdiği tüzük ve program değişiklikleri de siteden kaldırıldı. Kılıçdaroğlu döneminde son yapılan değişikliklerle 2018 tüzüğüne site yönlendiriyor. CHP programına ise siteden ulaşılamıyor.

CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi
CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi

CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi
CHP arşivine de butlan: Özgür Özel dönemi tamamen silindi

CHP Sözcüsü Sarı sinyalini vermişti

Atanmış CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) bu hafta yaptığı toplantının ardından, CHP Sözcüsü Müslim Sarı web sitesine dair sinyalleri vermişti. 28 Ekim’deki basın toplantısında Sarı, CHP Genel Merkezi’nde genel başkanların fotoğraflarının asılı olduğu yerden Özgür Özel’in fotoğrafının kaldırılacağı iddiasının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Şimdi mahkeme kararı kesinleştiğinde tabii ki yok hükmünde sayılmış oluyor Özgür Özel ve o dönemin yönetimi. Dolayısıyla bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa karşılaştığımız bir durum. Bu durum karşısında bu aradaki dönemde yapılan bütün iş ve eylemler yok sayılacaktır. Yani internet sayfası, buradaki düzenlemeler, buradaki çalışmalar, partinin materyalleriyle ilgili düzenlemeler buraların hepsi yok sayılacaktır.”

CHP’nin mutlak butlanla göreve gelen yönetimi, Yargıtay kararını beklemeden harekete geçti ve ilgili dönemi partinin dijital arşivinden sildi.

Daha önce “turpun küçüğü” açıklaması silinmişti

Daha önce siteden kaldırılan tek açıklama, Özgür Özel’in 17 Mart 2026’da “turpun küçüğü” başlığıyla yaptığı basın toplantısına dair haberdi. Özel, bu açıklamasında Adalet Bakanlığı görevine atanan Akın Gürlek’in 190 yıllık maaşına denk mal varlığına sahip olduğu iddiasını paylaşmıştı.

YENİ Parti Genel Başkanı olarak milletvekili kampı açılışında Özgür Özel, 30 Eylül 2026’da fon soruşturmasına dair konuşurken bu konuya da değindi:

“16 tapusunu ID numaraları ile vermiştim. Erdoğan, Adalet Bakanı’na ‘Sen bu konuda konuşma, sus’ dedi. Bana dava açtılar. Dava açarken Adalet Bakanı şöyle söylüyordu: ‘Nasılsa mahkeme tapuları ister.’ O 16 tapuyu benim avukatlarım mahkemeye istiyor, bakanlığa yazı yazılmasını istiyor. Adalet Bakanı’nın avukatları ‘Tapuları istemeyin’ diyor. O gün, o toplantıda açıkladığım üç isim hiçbir açıklama yapmadı. Ama o günden bugüne bir şey yapıldı. ‘Turpun küçüğü’ basın toplantısı, partimize polis girdikten ve butlan yönetimi yerine oturduktan birkaç gün sonra partinin arşiv hesaplarından silindi. Bu da bugünkü Adalet Bakanı’yla bugünkü butlancıların arasındaki ilişkiyi ve ilk iş olarak masanın tozunu silmeden basın toplantısını silenlerin nereden talimatla, kimle ilişkili olduğunu göstermektedir.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş