Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da sol ittifakın ön seçiminde solcu aday sürprizi

Pazar günü Fransa’nın sol ittifakı Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için ilk temayül yoklamasını yaptı. Seçimde, yüzde 31.11 oy alan Manuel Valls karşısında yüzde 36.35’lik bir oy oranıyla Benoît Hamon’un birinci çıkması büyük bir sürpriz oldu.

Sosyalist Parti genel sekreteri Jean-Christophe Cambadélis tarafından Nisan 2016’da lanse edilen Halkın Güzel İttifakı içerisinde düzenlenen birinci tur seçimlerine Sosyalist Parti’nin yanı sıra Radikal Sol Parti, Demokrat Cephe ve Ekolojist Parti de katıldı.

1 milyon 600 bin kişinin oy kullandığı seçimde en yüksek oyları alan Hamon ve Valls’in ardından gelen Arnaud Montebourg ise oyların ancak yüzde 17.52’sini alabildi. Seçimlerin ikinci turu 29 Ocak günü yapılacak. Halkın Güzel İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayının resmi olarak 5 Şubat’ta açıklanması bekleniyor.

Benoît Hamon kimdir ?

Sürpriz bir şekilde birinci tur seçimlerinden birincilikle çıkan Hamon, 2014 yılında Manuel Valls başkanlığındaki hükümette Milli Eğitim Bakanı olarak görev almıştı. Siyasi kariyerine Genç Sosyalistler Hareketi’nde başlayan Hamon, aynı zamanda 1993 yılında bu hareketin de ilk başkanı olmuştu.

2004-2009 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilliği yapan Hamon, 2008 yılında Sosyalist Parti’nin sözcüsü oldu. 2012 yılına kadar parti sözcülüğü görevini sürdüren Hamon, 2012 sonrasında Ayrault ve Valls hükümetlerinde görev aldı.

hamon

Geçen sene cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını açıklayan Hamon, çalışma sürelerinin azaltılması ve çalışsın çalışmasın her yurttaşa aylık sabit bir ücret ödenmesi gibi projeleriyle tanınıyor. Hamon aynı zamanda Bernie Sanders ve Jeremy Corbyn gibi solcu politikacılar ile yakınlığıyla da biliniyor.

Seçim kampanyasında, son zamanlarda tüm dünyada popüler olan müeeses nizam karşıtı söyleme benzer bir şekilde “neler olduğuna dair hiçbir fikirleri yok. Diğer ülkelerde olduğu gibi Fransa’da da bir şeyler değişiyor ancak onlar, bu değişime gözlerini kapatmayı tercih ediyorlar. Bugün, aktif gençler demokratik hayata katılmak istiyor. Eski dünyayı istemiyorlar” diyen Hamon, birinci tur seçimlerini kazanmasının ardından  “Beni birinci yaparak çok açık bir mesaj verdiniz. Bu mesaj, umudun, yenilenmenin ve yeni bir sayfa açma arzusunun mesajı” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.