Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da çatışmalar yeniden alevleniyor

Ukrayna’da ordu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar yeniden alevleniyor. Ayrılıkçıların son günlerde ülkenin doğusundaki Donetsk kenti yakınlarında saldırılarını arttırması üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Batılı ülkelere “Ukrayna hükümetini destekleyici açıklamalar yapma” çağrısında bulundu.

ukrayna

Çatışmalar Pazar akşamı Ukrayna’nın doğusunda yer alan sanayi bölgesi Avdeyevka’da, Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırıya geçmesi ile başlamıştı. Ukrayna Ordusu Basın Sözcülüğü, çatışmalarda üç Ukrayna askerinin öldüğünü, 24’ünün de yaralandığını duyurdu. Ayrılıkçılardan ise dört kişinin öldüğü ve yedi kişinin yaralandığı kaydedildi. Çatışmalar nedeniyle kentte hayatını kaybeden siviller de eklendiğinde, hafta sonundan bu yana ölenlerin sayısının 15’i bulduğu belirtiliyor.

Çatışmalardan siviller de olumsuz etkileniyor

Pazartesi günü boyunca devam eden çatışmalarda sivillerin de olumsuz etkilendiği gelen haberler arasında. Der Spiegel’in internet sitesinde yer alan habere göre, Donetsk Valisi Pavel Schrebowski, Facebook hesabından yaptığı açıklamada; bölgede hava sıcaklığının eksi 20 derece olduğunu, ısınma ve elektrik şebekesinin kısmen çöktüğünü ve çatışmalar nedeniyle tamir edilemediğini söyledi. Elektrik kesintisi nedeniyle, bir madende mahsur kalan 191 işçi ise kurtarıldı. Schrebowski ayrıca, bölgedeki hastanelerde yatanların ve engelli insanların, komşu bölgelere gönderildiğini duyurdu.

Ukrayna’dan Batılı ülkelere çağrı

Çatışmaların ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilk resmi telefon görüşmesinin hemen ardından başlaması, Ukrayna hükümetinin, ABD ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusu konusunda mutabık olduğuna dair kuşkularını arttırıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Batılı müttefiklerine çağrı yaparak, artan saldırılara karşı “bir açıklama beklediklerini” söyledi. Poroşenko ayrıca konuyla ilgili olarak Avrupa Birliği, ABD ve NATO’nun bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi.

porosenko

Ukrayna’nın doğusunda iki gündür yaşanan çatışmalar üzerine Avrupa Birliği bir açıklamayla ateşkesin ihlal edildiğini belirtti ve çatışmaların derhal durması yönünde çağrı yaptı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise, bölgedeki durumun “endişe verici” olduğunu söylerken, iki tarafa da ateşkes çağrısında bulundu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da, gözlemcilerine bölgeye girişleri için izin verilmesini talep etti.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2014 yılından bu yana Ukrayna’daki çatışmalarda 10 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.