Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sağcı Fransız lider Le Pen’in dokunumazlığı tehlikede

Aşırı sağcı Fransız Ulusal Cephe Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Marine Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılması için yarın Avrupa Parlamentosu’nda oylama düzenlenecek. Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turun favorisi olarak gösterilen Le Pen, internette şiddeti teşvik eden fotoğraflar yayınlamakla suçlanıyor.

Marine Le Pen, 2015 yılının Aralık ayında, IŞİD’in elindeki rehinleri infaz ettiğini gösteren üç fotoğrafı twitter hesabında yayınlamıştı. Fotoğrafları yayınlamasının ardından gelen tepkiler üzerine Le Pen, Amerikalı gazeteci James Foley’in infazını gösteren fotoğrafı hesabından kaldırmış ancak bir kafes içinde yakılan ve bir tank tarafından ezilen rehineleri gösteren diğer iki fotoğrafı kaldırmayı reddetmişti. Bunun üzerine Fransa’nın Nanterre kenti savcılığı, Le Pen hakkında “şiddet içeren görüntüleri yaydığı” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Le Pen ise dokunulmazlığını gerekçe göstererek savcılığın ifade verme talebini reddetmişti.

Nanterre savcılığı ayrıca, Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk İşleri Komisyonu’ndan, Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti. Savcılığın talebi üzerine dün Komisyon’da oylama yapıldı ve 21 Komisyon üyesinden 18’i Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılması gerektiği yönünde oy kullandı. Ancak “görüş” niteliğindeki Komisyon kararı bağlayıcılık taşımıyor ve Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda yapılacak oylamayla onaylanması gerekiyor. AP Genel Kurulu’nda konuyla ilgili oylama Perşembe günü yapılacak.

AP Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıkması halinde, Le Pen’in yargılanmasının da yolu açılmış olacak. Yargılanma sonucunda suçlu bulunması halinde Le Pen, 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Son anketlere göre, Fransa’da Nisan ayında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde Marine Le Pen ilk sırada yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.