Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’in büyüme rakamları, Almanya’nın ikinci büyük bankasını ikna edemedi

Financial Times’ın haberine göre, Almanya’nın ikinci büyük bankası, Commerzbank, yayınladığı raporda, Türkiye’nin geçen hafta açıklanan büyüme rakamlarının “tartışmaya açık olmanın bile ötesinde” olduğunu savunarak, rakamların “siyasi etki altında” yayınlanmış olabileceği yorumuna yer verdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Pazartesi günü yayımlanan verileri, Türkiye ekonomisinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 oranında büyüdüğünü ve ekonomik güvenin de son beş yılın zirvesinde seyrettiğini gösteriyordu.

Commerzbank’ın gelişmekte olan piyasalar strateji uzmanı Lutz Karpowitz tarafından kaleme alınan rapor, Türkiye’nin bu performansına şüpheyle yaklaşıyor.

Hatırlanacağı üzere, geçen sene içerisinde gerçekleşen terör saldırıları ve darbe girişimi sonucunda turist ve yabancı yatırımcı sayılarındaki hızlı düşüş, ekonomide ciddi bir daralma meydana getirmişti. Açıklanan TÜİK verilerine göre, turizm sektöründe, görece zayıf Türk Lirası ve Rusya ile düzelen ikili ilişkiler sonucunda, hızlı bir toparlanma sürecine girildiğine işaret ediyor. Ancak Karpowitz, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışın, Almanya başta olmak üzere, Batı Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki düşüşü dengelediğinden emin değil. Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı geçtiğimiz yıllarda toplam turist sayısının %15’ini oluşturuyordu. Ancak, hatırlanacağı üzere, Almanya ile Türkiye arasında devam eden gerginlik sonucunda Almanya Dışişleri Bakanı vatandaşlarını Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarmıştı. Commerzbank’ın tahminlerine göre, 2016 senesinde 3,9 milyon kişi olan turist sayısı, 2017 senesinde 1,5 milyon kişiye düşmesi bekleniyor.

Karpowitz’ın şüpheyle yaklaştığı bir diğer alan ise sabit yatırımlar. TÜİK tarafından yayımlanan veriler, sabit yatırımlarda yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6’lık bir artış olduğunu gösteriyordu. Ancak, Commerzbank, Türkiye’de devam eden siyasi huzursuzluğun yatırımlar için olumsuz sonuçlar doğuracağını savunurken, doğrulanabilir uluslararası verilerin de yatırımlar konusunda farklı bir yöne işaret ettiğini söylüyor. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), yılın ilk yarısı için yayınladığı rakamlar, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yıllık bazda yüzde 8 azaldığını gösteriyordu. Commerzbank’a göre, IMF’nin verileri “Türkiye’nin resmi yatırım rakamlarına inananlar, Türk yatırımcıların yabancı meslektaşlarına göre tamamıyla farklı şartlarda faaliyet gösterdiğini savunuyor”.

Şüphelerinin yanında, Commerzbank, “Türkiye’de varsayılan ekonomik mucizenin gerçekleşmesinden memnuniyet duyarız” açıklaması yapıyor. Ancak, “resmi rakamların mevcut durumla rahat bir şekilde bir araya gelemediğini” de vurguluyor

Financial Times’a konuşan bir hükümet yetkilisi, TÜİK verilerinin siyasi etki altında açıklanmasının mümkün olmadığını söyledi. TÜİK ise, yayınlamış oldukları tüm verilerin, Resmi İstatistiklerin Temel Prensipleri ve Avrupa İstatistikleri Uygulama Esasları ile uyumluğu olduğunu vurgulayarak Commerzbank’ın raporunun “yanıltıcı” olduğunu söyledi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.