Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kristof Kolomb’un 1493 senesinde yazılan kayıp mektubu bulundu ve Vatikan’a iade edildi

Kristof Kolomb’un kayıp mektubu bulundu. 1493 senesinde yazılan ve Vatikan arşivlerinden yerine sahtesi konularak çalınan paha biçilemez mektup Vatikan’a iade edildi. 
Mektup, 1921 senesi itibariyle Vatikan’ın Rossi koleksiyonunda muhafaza ediliyordu, daha sonra bilinmeyen bir tarihte, bilinmeyen bir kişi tarafından yerine sahtesi konulmak suretiyle çalındı. Soygun, mektubun, 2004 senesinde, Robert Parsons isimli bir işadamı tarafında Atlanta şehrinde gerçekleşen bir açık artırma ile satın alınmasıyla ortaya çıkıyor. 2011 senesinde bir ihbarla, bölge soruşturma bürosunun dosyayı açmasıyla beraber, belge Princeton Üniversitesinde uzmanlar tarafından inceleniyor ve Vatikan’dan çalındığı doğrulanıyor.
Bu son 2 senede Amerikalı yetkililerin Avrupa’da çeşitli kütüphanelere iade ettiği ve sahtesi yapılan 3. mektup. Mektuplar, gemilerle yeni keşiflerin ardı ardına geldiği bu dönemde, kraliyet ailesi ve halkta büyük yankı yapıyor ve ispanyolcadan latinceye çevrilerek baskıya giriyor. Mektubun günümüzdeki değeri 1.2 milyon dolar ve 80 kopyadan biri.
Resim 1
Mektupta Karayip Adalarını anlatıyor
Vatikan’ın Amerika büyükelçisi 14 Haziran günü, paha biçilemez mektubu Vatikan’a iade etti. Kolomb’un İspanya Kralı Ferdinand ve Kraliçe Isabelle’e Karayip adalarıyla ilgili ilk izlenimlerini aktardığı mektuptan bazı alıntılar şöyle: “burada sayamayacağım kadar çeşitli ağaç türleri mevcut, bazıları o kadar devasa ki gökyüzüne değecekler sanki, geniş ve bereket dolu nehirlerden altın akıyor” – ” ada insanları utangaç ve iyimser, ben ve adamlarımın içinde geldiğimiz gemileri cennetin araçları zannediyorlar”.
İspanya kralı ve kraliçesi o dönemde bu yolculuğun finansörleri olduklarında Asya’ya giden hızlı ve kısa bir yol aramaktaydılar. Ticaret yollarının kısaltılması ile Asya ile daha yoğun bir alışverişe girmeyi arzu eden İspanyol kraliyeti Kolomb ve yolculuğunun arkasındaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.