Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eksik Olan (278): Thomas Bernhard, “Bitik Adam”

İnsan mutsuzluğa nasıl sığınır? Korkunun insanlığa katkısı nedir? Eksik Olan’da bu hafta Avusturyalı yazar Thomas Bernhard’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Bitik Adam” kitabı üzerine söyleştik.

Eksik Olan (273) | Nedim Gürsel ile Doğaya Açılan Pencere

Claude Monet ‘nin “İzlenimcilik” akımı için önemi nedir? Alfred Sisley’nin tabloları hangi yönüyle diğer İzlenimci akıma mensup ressamlardan ayrışıyor? Van Gogh ile arkadaşı Gaugin’nin nasıl bir ilişkisi vardı? Eksik Olan’da bu hafta yazar Nedim Gürsel ile Doğan Kitabevi’nden yeni çıkan “Doğaya Açılan Pencere” adlı kitabı üzerine söyleştik.

Eksik Olan (272) | Hayali Doğu: Batı’nın Akdenizli Doğu’ya Politik Bakışı

Bir değerler bütünü veyahut coğrafi olarak Avrupa neresidir? Tarihsel süreçte Doğu’ya bakışı neden ve nasıl değişmiştir? Eksik Olan’da bu hafta Ömer Çeşit ve Alp Kozanoğlu, iki programda irdeleyecekleri Metis Yayınları’ndan çıkan yazar Thierry Hentsch’in “Hayali Doğu: Batı’nın Akdenizli Doğu’ya Politik Bakışı” adlı kitap üzerine söyleşti.

Burada ve Şimdi “Hap Bilgiler” Çağı Üzerine Düşünceler: “İçinde bulunduğumuz çağ açık ara en tempolu, en telaşlı olanı”

Medyascope’ta “Eksik Olan” programını hazırlayan ve sunan Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit’in yazdığı “Burada ve Şimdi ‘Hap Bilgiler’ Çağı Üzerine Düşünceler” kitabı mayısta kitapseverlerle buluştu. Kozanoğlu ve Çeşit yeni kitaplarını anlattı. Kitap, “Edebiyattan Seslenenler”, “Felsefeden Seslenenler” ve “Toplum Bilimlerinden Seslenenler” olarak üç bölümden oluşuyor. Özellikle dijitalleşmeyle beraber insanların kendi “yankı odalarına” hapsedildiği düşünceleriyle kitabın yazarları, […]

Eksik Olan (258): Sedat Anar ile “Sokağın Sesleri”

Enstrümantal, bağıra çağıra, halaylı, hüzünlü… Kemanlı, gitarlı, trompetli, sazlı… Osmanlı’dan günümüze sokak müziği Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit, Eksik Olan’da bu hafta Sedat Anar ile “Sokağın Sesleri” kitabı hakkında söyleşiyor.

Eksik Olan (257): “Kaygı Üzerine” düşünmek | Renata Salecl

Kaygının temelinde ne var? Özgürlük kuralsızlık mı getirir? Toplumsal kaygının nedenleri neler? Kaygı türleri nelerdir? Savaş zamanlarındaki kaygı farklı mıdır? Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit, Renata Salecl’in “Kaygı Üzerine” kitabı hakkında söyleşiyor.

Eksik Olan (253): Zygmunt Bauman ve Yaşam Sanatı

İnsanlığın tek ortak hayali mutluluk mu? Mutluluğun nesi kötü? Mutluluk gerçekten kötü olabilir mi? Mutluluğu ararken, kader ağlarını örerken debelenen bir piyondan mı ibaretiz? Yoksa yaptığımız tercihlerle kendi yaşamlarımızı “yaratan” sanatçılar mıyız? Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit, Zygmunt Bauman’ın “Yaşam Sanatı” kitabı üzerine söyleşiyor.

Eksik Olan (228): Hakan Bıçakcı ile “Silinmiş Sahneler”

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘a bu hafta, yazar Hakan Bıçakcı konuk oldu. Programda Bıçakcı, yeni romanı “Silinmiş Sahneler” üzerinden “Hayatımız silinmiş sahnelerden mi oluşuyor? Bellek bir savunma mekanizması olabilir mi?” sorularını yanıtladı.

Eksik Olan (225) | Kurtuluş Paradoksu: Seküler devrimler ve dini karşı devrimler

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘da bu hafta, yazar Michael Walzer’in İletişim Yayınları’ndan çıkan “Kurtuluş Paradoksu” adlı kitabı hakkında konuşuldu. Kozanoğlu ve Çeşit, programda “Kurtuluş paradoksu nedir? Hindistan, İsrail ve Cezayir’de gerçekleşen kurtuluş hareketlerinin ortak noktaları nelerdir?” sorularından hareketle seküler devrimler ve dini karşı devrimler hakkında değerlendirmelerde bulundu.