Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soma davasında Alp Gürkan ilk kez hakim karşısına çıktı

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağının yönetim kurulu eski başkanı Alp Gürkan, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Hayatını kaybeden madencilerin aileri, avukatları ve Sosyal Haklar Derneği üyeleri, davanın görüldüğü Çağlayan adliyesi önünde bir araya gelerek “Adalet istiyoruz!” dediler.

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının hukuk süreci devam ediyor. Yaşanan faciada 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağının yönetim kurulu eski başkanı Alp Gürkan bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Faciada hayatını kaybeden madenci yakınları, avukatları ve Sosyal Haklar Derneği üyeleri Alp Gürkan’ın İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimat yolu ile ifadesinin alınacağı Çağlayan Adliyesi önündeydi.

Aileler adına konuşan, Soma faciasında yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, “Türkiye tarihinin en büyük iş cinayeti olan Soma maden katliamını unutturmamak, sorumlulardan hesap sormak, adalet istediğimizi haykırmak için bugün burada, İstanbul da, yine sokaktayız. Yurttaşlarımız çalışırken göz göre göre ölmesinler, iş cinayetleri son bulsun diye buradayız. Soma katliamının baş sorumlusu Alp Gürkan’ın da gerekli cezayı almasını sağlamak için buradayız” dedi.

“Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçuyla yargılanan Soma Holding Yönetim Kurulu Eski Başkanı Alp Gürkan, savunmasında “bu şirket Türkiye’de ileri madencilikle ilgilenmiş, 7 bin kişinin çalıştığı bir işletmedir. Bu olayın herhangi bir maden kazası olduğuna emin değilim. Bütün raporları takip ediyorum. Bilirkişilerin vermiş oldukları raporlar kurgudan ibaret. Ben hukukçu değilim, mühendisim” dedi. Gürkan’ın ifadesi sırasında madenci yakınlarından biri “301 kişinin katilisin, tarihe geçtin” diye bağırdı. Gürkan ise sıklıkla “sözüm kesilirse yarıda bırakırım” cevabını verdi.

Diğer sanıkların ifadesinin ardından dava sona erdi. Mahkeme dosyayı ana davanın görüldüğü Akhisar Mahkemesi’ne gönderecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.