Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara-Berlin ilişkilerinde Deniz Yücel gerilimi sürüyor

Türk-Alman ilişkilerinde, gazeteci Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanmasıyla başlayan kriz sürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’da yapacağı toplantılara izin verilmemesi gerilimi arttırırken, her iki taraftan da ardı ardına açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Hem Türk hem de Alman vatandaşlığı bulunan, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in geçtiğimiz Pazartesi günü İstanbul’da tutuklanmasıyla iki ülke arasında başlayan gerilim, Perşembe günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Gaggenau’daki ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de Köln’deki toplantılarına yerel belediyeler tarafından izin verilmemesiyle yeni bir boyuta taşındı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gaggenau kentinde yapılması planlanan etkinliğine izin verilmemesine sert tepki gösterdi. Kararın “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Bekir Bozdağ, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile olan görüşmesini ve Almanya gezisini iptal etti. Perşembe günü ayrıca, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçiye kararlardan duyulan kaygı iletildi.

Köln’de yapılması planlanan etkinliği “güvenlik” ve “kapasite eksikliği” nedeniyle iptal edilen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi için ise Köln yakınlarındaki Frechen kentinde yeterli bir kapasiteye sahip başka bir salon bulundu.

Öte yandan Alman makamları, etkinliğin iptal edilmesi yetkisinin yerel belediyelerde olduğunu açıklarken, yerel belediyeler ise iptallere ilişkin gerekçe olarak güvenlikle ilgili sorunları gösterdiler.

Gaggenau Belediyesi’ne bombalı saldırı tehdidi

Öte yandan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın mitinginin iptal olduğu Gaggenau kentinde Cuma günü sabah saatlerinde bir bombalı saldırı ihbarı yapıldı. Cuma sabahı Gaggenau Belediyesi’ni arayan bir kişi, Bozdağ’ın etkinliğinin iptal edilmesini gerekçe göstererek, belediye binasına bombalı saldırı yapma tehdidinde bulundu. Tehdidin ardından belediye binası boşaltıldı ve binada arama yapıldı.

Kılıçdaroğlu da Almanya’ya tepkili

Almanya’ya bir tepki de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu “Dünyaya demokrasi dersi vereceksin. Türkiye’den iki bakanın konuşmasına engel olacaksın. Asla doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

Akşener, Bozdağ’a tepki gösterdi

İçişleri eski Bakanı ve MHP eski milletvekili Meral Akşener ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’yı eleştiren sözlerine Twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi. Yalova’daki etkinliği Valilik tarafından engellenen, Çanakkale’deki etkinliğinin yapıldığı salonun elektrikleri kesilen Akşener, bu yaşananlara atıfta bulunarak Bozdağ’a “Aklınıza geldi mi?” diye sordu.

Alman televizyonunda Türkiye tartışması

Perşembe gecesi Alman televizyonu ZDF’de, Maybrit Illner’in moderatörlüğünü yaptığı siyasi tartışma programının konusu ise Deniz Yücel’in tutuklanması özelinde Türk-Alman ilişkileriydi. Programın konuklarından Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, programın moderatörü Illner’in “Gazetecilik suç mudur?” sorusuna; Deniz Yücel’in bir suç işleyip işlemediğine karar verecek olanın bağımsız yargı makamları olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Programın diğer konuğu HDP Milletvekili Mithat Sancar ise Yeneroğlu’na tepki göstererek, Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olmadığını savundu. Olağanüstü hal durumlarında gazetecileri “politik rehine” olarak tanımlayan Alman filozof Carl Schmitt’e atıf yapan Sancar; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baskıyı siyasi bir metot olarak kullandığını söyledi. Programın başka bir konuğu olan Hıristiyan Demokrat Partili Markus Söder ise tartışmanın Türk katılımcılarını, “Türk iç politikası tartışmalarını Almanya’ya taşımakla” suçladı ve Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti konularındaki geriye gidişi sürdüğü takdirde, yapılacak en iyi şeyin “Avrupa Birliği üyeliği defterini kapatmak olduğunu” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.