Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan davasının ilk duruşması başladı

Berkin Elvan davasının ilk duruşması başladı. Aralık 2016’da tamamlanan iddianamenin tek sanığı polis memuru F.D. “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle yargılanıyor.

Elvan ailesi lehine 70 avukat davaya katılırken, aile avukatları sanık polis sorgusunun SEGBİS sistemiyle değil duruşma salonunda yapılmasını talep etti, mahkeme heyeti sorgunun SEGBİS ile yapılmasına karar verdi.

Davayı İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana, Bursa, Aydın, Balıkesir Baroları takip ediyor fakat bu baroların davaya “suçtan zarar gören” sıfatıyla katılma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Duruşmada ayrıca TRT’nin Berkin Elvan’ın vurulma görüntülerini yeterli personel olmadığı gerekçesiyle reddettiği ortaya çıktı. TÜBİTAK’ın da görüntüleri yoğunluk gerekçesiyle izlemediği belirtildi.

Davaya çok sayıda avukatın yanı sıra CHP Milletvekilleri Hilmi Yarayıcı, Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Garo Paylan da katıldı.

Sanık polis F.D. “Aldığım talimat doğrultusunda gaz tüfeği kullandım. Görev sürem boyunca kimsenin yaralanmasına sebep olacak şekilde gaz tüfeği kullanmadım” derken “Gaz tüfeğini kendi aramızda değişimli olarak kullanıyorduk. Kağıt üzerinde benim zetçi olarak görünmem kullandığım anlamına gelmiyor. Tüfeği kullanan benim haricimde 4-5 kişi vardı” ifadelerini kullandı.

Salondaki avukatın, sanık polisin gözündeki gözlüğü sorması üzerine, sanık F.D.”Gözümde rahatsızlık yok, gözlüğü aksesuar olarak kullanıyorum” yanıtını verdi. Sanığın takma bıyık ve gözlük kullanması avukatların tepkisine yol açtı.

Kimlik tespitinin ardından söz alan Gülsüm Elvan “Ben daha diplomasını alamadım, aldığım kıyafeti bir kere giydiremedim. Çocuk o çocuk. Hala tehdit ediyorlar. İki kızım kaldı elimde. Bu ülke adalet olmadığı sürece daha çok Berkinler ölür, daha çok Miray bebekler ölür, daha çok evlere girer öldürürler” açıklamasını yaptıktan sonra fenalaştı ve duruşmaya ara verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.