Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Katar’a nasıl üs kurdu?

Katar ve Türkiye arasında 2 yıl önce varılan anlaşma gereği Türk askerinin başkent Doha’da bulunan ‘El Rayyan Üssü’nde bulunması kararlaştırıldı. Katar’da açılan askeri üsse izin veren ilk adım olan “Türkiye-Katar Askeri İş Birliği Anlaşması” 2015’in mart ayında Meclis Genel Kurulu’ndan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçmişti.

Türkiye ile Katar hükümetleri görüşmelere 2014’te başladı ve Mart 2015’te anlaşma onaylandı. Başkent Doha’daki üsse ilk asker sevkıyatı Ekim 2015’te yapıldı.

1

Askeri üssü denizden ve havadan lojistik destek için kullanan Türkiye, 2015’ten beridir zırhlı araçlar ile 94 asker bulunduruyor.  Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nisan 2016’da bu üssü ziyaret etmişti. Davutoğlu Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani ile Katar Başbakan ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al Thani ile bir araya gel ve askeri üs için ‘uygulama’ anlaşmasının imza törenine katılmıştı.

Türk askeri hangi amaçla Katar’da bulunuyor?

Türk birliği başlangıçta 150 asker  ve zırhlı birlikle ile “Tarık bin Ziyad Taburu”nda konuşlandı. Türk birliğinin ana görevi  Katar askerlerinin eğitimiydi ancak bölgede yaşanabilecek krizlere müdahale edebileceği de belirtilmişti. 3 bin kişi kapasiteli üsteki Türk askeri sayısı şu anda 94’e düşmüş durumda.

Katar’da bulunacak birliğin asli görevi; “Gerçekleştirilecek müşterek/birleşik tatbikatların ve eğitimlerin vasıtasıyla Katar’ın savunma imkanının ve kabiliyetlerinin geliştirilmesinin desteklenmesinin, her iki tarafın da diğer ülkelerin Silahlı Kuvvetleri ile eğitim/tatbikatlar icra edebilmesini, terörizmle mücadelenin uluslararası barışa katkı sağlamak” olarak ifade ediliyor.

3

Mecliste asker gönderme tasarısı kabul edildi

‘’Katar Krizi’’ devam ederken Katar’da Türk üssü kurulması ve Türkiye ile Katar arasında jandarma eğitimine ilişkin işbirliği protokolü konusundaki anlaşma dün Mecliste ele alındı. Gündemin alt sıralarında olan tasarılar öne çekildi. Yapılan görüşmeler sonrasında, Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü’nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı dün kabul edildi.

 TBMM’den geçirilen anlaşmaya göre TSK herhangi bir masrafa girmeyecek. Katar’da kurulacak üs için Türkiye hiçbir masraf yapmadı. Tüm masrafları Katar karşıladı. Ayrıca orada görev yaptığı sürece de Mehmetçik’in tüm masrafları yine Katar hükümeti tarafından karşılanacak.

Olası anlaşmazlıkları hükümetler çözecek

İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre Türk askerinin görev süresi boyunca ortaya çıkabilecek hukuki anlaşmazlıklar konusunda çözüm merkezleri iki ülkenin hükümeti olacak. Anlaşmazlıklar için gerek Katar, gerek Türkiye, gerekse uluslararası mahkemeler tamamen devre dışı bırakılıyor. Yani yaşanacak herhangi bir olayda, adalete başvurma imkanı yok. Anlaşmanın 16. maddesine göre, anlaşmazlıkları çözecek yetkili merci iki ülkenin yerel mahkemeleri ya da uluslararası mahkemeler değil, “iki ülke hükümetleri” olacak.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.