Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en genç kadın lideri Yeni Zelanda’nın yeni başbakanı oldu

Dünyanın en genç kadın lideri Yeni Zelanda’nın yeni başbakanı oldu. 37 yaşındaki Jacinda Ardern, 17 yaşından beri üyesi olduğu İşçi Partisi’nin liderlik teklifini, epeyce reddettikten sonra, kabulünün hemen ertesinde önce partisinin oylarını bir ay içinde 19 puan yükseltti; ardında da kurulan koalisyon hükümetinde Başbakanlık koltuğuna aldı.

TV sunucusu olan partneri ve kedisiyle Wellington’da stüdyo dairede mütevazı bir hayat süren Ardern, hükümetinin önceliklerini iklim değişikliği ile mücadele, gelir dağılımı adaletsizliğini giderecek önlemler ve kadınların hem evdeki hem de işteki yaşamını iyileştirmek olarak belirledi. Ardern 2020’ye kadar marihuana kullanımını serbest bırakmak için referanduma gitmeyi ve parasız yüksek öğrenim için çalışmayı da vaat ediyor. Ülkenin üçüncü kadın Başbakanı olarak, kabinesinin en az yarısını da kadınlardan oluşturacak.

Zaman zaman Dj’lik de yapan Ardern, Mormon bir ailede yetişmiş ama tarikatı eşcinsellik karşıtı tutumu nedeniyle ilk gençlik yıllarında terk etmiş. “Umut ve değişim” sloganıyla İşçi Partisi’ne özellikle genç seçmenlerden oy toplayan Ardern, aynı zamanda iyi bir sosyal medya kullanıcısı:

Dört buçuk milyonluk ülkesinde bir anda popüler olan Ardern, dünya siyasetinin “rock yıldızları” kategorisinde sayılan ABD eski Başkanı Barack Obama ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile şimdiden karşılaştırılmaya başlandı bile.

İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in de bütük destek verdiği Ardern, yapılan benzetme ve karşılaştırmaları tevazu ile yanıtlıyor:

“Dünyanın dört bir yanındaki ilerici hareketlerin yakalamış olduğu olumlu momentum ileriye taşımak için elimden geleni yapacağım. Ama ben sadece kendim olabilirim. Asla bir başkasının yerini tutamam. Hepsi kendileri açısından harika şeyler yaptılar, yapıyorlar; ama ben Jacinda Ardern’im.”

Dünyanın en genç kadın lideri Jacinda Ardern, Yeni Zelanda’nın Başbakanı olarak ülkeye “şimdiye kadarki en güzel günlerini” vaat etti:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.