Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de Rusları kim vuruyor?

Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerine yönelik saldırı haberleri yeni yılın ilk saatlerinden itibaren Rus medyasına yansımıştı. Saldırı haberleri sonrasında bir açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı saldırıları doğrulayarak, Suriye’deki Rus operasyonlarının yönetildiği Hımeymim ve Tartus askeri üslerine, silahlı Drone’lar aracılığıyla, saldırı düzenlendiğini duyurmuştu. Saldırıların kim tarafından ve hangi bölgeden gerçekleştirildiği ise uzun süre belirsizliğini korudu.

Rusya: “Saldırılardan Türkiye sorumlu”

Washington Post’un haberine göre, Çarşamba günü yeni bir açıklama yayınlayan Rusya Savunma Bakanlığı tartışmalara noktayı koydu. Saldırıların muhalif grupların kontrolünde bulunan, İdlib kentinin Muwazarra kasabasından yapıldığını belirten Rus yetkililer, Astana anlaşması kapsamında, muhalif grupların Türkiye tarafından gözetim altında tutulması gerektiğini belirtti.

Astana

Konuya ilişkin olarak Türk yetkililere bir mektup da gönderen Rusya Savunma Bakanlığı, saldırılardan Türkiye’nin sorumlu tutulduğunu belirterek, çatışmasızlık anlaşmasının ihlal edildiği söyledi.

Çavuşoğlu: “Rusya ve İran, Suriye’nin İdlib operasyonlarını durdurmalı”

Astana görüşmeleri kapsamında varılan anlaşmaya göre, İdlib’de bulunan muhalif grupların gözetiminden Türkiye, Rejim kuvvetlerinin gözetiminden ise İran ve Rusya sorumlu kabul edilmişti. Uzmanlar, Hımeymim askeri üssüne yönelik saldırıların, Suriye ordusunun Rusya destekli olarak İdlib’e başlattığı ve halen devam eden operasyonlarla aynı döneme denk gelmesine dikkat çekiyor.

Cavusoglu

Suriye ordusunun İdlib’de devam eden operasyonlarına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve İran’ı çatışmasızlık anlaşmasına uymamakla suçladı. Çavuşoğlu, Suriye ordusunun operasyonlarının durdurulmasını talep ederek, “burada gördüğünüz durum, buradaki el Nusra ya da HTŞ dediğimiz grupların mevcudiyetini bahane olarak kullanıp sivillere ve ılımlı muhalefete saldırmak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.