Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda mayıs ayında kürtaj için referanduma gidiyor

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, ülkenin mayıs sonunda kürtaj için referanduma gideceğini duyurdu. Açıklama, dün akşam yapılan kabine toplantısının ardından geldi.

İrlanda yasaları halihazırda kürtajı; ensest, tecavüz ve fetüste bozukluklar da dahil olmak üzere hiçbir istisna tanımaksızın yasaklıyor. Yasağın kaynağını, İrlanda Anayasası’nda yapılan 1983 tarihli bir değişikliğin ardından yürürlüğe giren 8. madde oluşturuyor. Aynı tarihte yapılan bir referandumun ardından yasalaşmış olan değişiklik, annenin ve doğmamış çocuğun yaşam hakkının ‘eşit’ olduğunu öngörüyor.

Ülkede yapılan iki yeni anket ise, İrlanda’da kamouyounun konuyla ilgili görüşlerinin 1980’lerin ortalarından bu yana ciddi biçimde değiştiğini gösterdi. Bunlardan, geçen hafta Irish Times’da yayınlanan birine göre, katılımcıların yüzde 56’sı ilgili yasanın değiştirilmesi gerektiğini savunurken karşı çıkanların oranı yalnızca yüzde 29.  

‘Dünyanın en mutsuz ve en yalnız yolculuğu…’

Varadkar referandum için ‘İrlandalılar açısından vermesi zor bir karar’ derken, vatandaşların 8. maddenin aleyhine oy vermesi halinde, gerekli yasaları parlamentodan geçireceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Simon Haris tarafından hazırlanıp referandumdan evet çıkması halinde yürürlüğe girecek olan yasa tasarısı, kadınlara 12 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj hakkı tanıyor. Varadkar, tasarıya göre, söz konusu süreyi aşan gebeliklerde kürtajın ancak ‘istisnai koşullarda’ mümkün olacağını söyledi ve şu yorumda bulundu:

“Bunun, pek çoğumuz için son derece şahsi ve mahrem bir konu olduğunu, siyah ve beyazın arasındaki gri alanda kaldığını biliyorum.”

Kürtajı 12 hafta kısıtlaması olmaksızın desteklemeye karar vermeden önce, ‘uzun ve yıpratıcı bir düşünce sürecinden geçtiğini’ söyleyen Varadkar, “dünyanın en mutsuz ve en yalnız yolculuğunu, gebeliğini sonlandırmak için ülke dışına giden İrlandalı kadınlar yapıyor. Bunun olmasına gerek yok” diye konuştu.

Fianna Fail’in lideri Micheal Martin ve Sinn Fein lideri Mary Lou McDonald da, 12 hafta kısıtlamasını destekleyeceğini açıkladı. Ancak her iki partide de konuyla ilgili farklı konum alan vekiller var.  

Öte yandan, kürtaj karşıtı aktivistler, İrlanda’nın eşi benzeri olmayan kürtaj yasasının, her yıl binlerce insanın hayatını kurtardığını ve söz konusu maddenin kaldırılmasının, ülkenin ‘her isteyene kürtaj hakkı veren’ ‘aşırı liberal’ İngiliz yasalarını kopyalamasına yol açacağını savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.