Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya Avrupa’nın “kül tablası” oldu

Avusturya’da, Mayıs ayında yürürlüğe konulmaya hazırlanan; cafe, bar ve benzeri lokallerde sigara yasağı getirilmesiyle ilgili düzenlemeden vazgeçildi. Karar, farklı tepkilere yol açtı.

Sigara yasakları konusunda en liberal ülkelerden biri olan Avusturya, söz konusu yasak yürürlüğe girseydi diğer Batı Avrupa ülkelerindeki düzenlemelere yaklaşmış olacaktı. Sigara yasağının genişletilmesi için toplanan 540 bin imzalı dilekçeye rağmen, koalisyon hükümetini oluşturan Halk Partisi (ÖVP) ve sağ popülist Özgürlük Partisi (FPÖ) yasak getirilmesine karşı çıkıyordu. Parlamento’da 1970 yılından kalma Tütün Yasası’nın değiştirilmesi yönündeki oylamada, sigara yasağının; bar, lokanta, cafe ve benzeri lokalleri kapsayacak şekilde genişletilmesi yönündeki öneri kabul edilmedi. Diğer yandan, üç yıl önce sigara yasağının kapsamının genişletilmesini içeren başka bir yasa değişikliğine onay veren 27 milletvekilinin, bu kez tam tersi yönde oy kullandığı öğrenildi. Ayrıca yeni yasa, sigara satın alma yaşını 16’dan 18’e çıkarırken, araç içinde çocuk varken sigara içen kişilere de ağır para cezaları getiriyor.

Yeni yasanın önce Parlamento’nun üst kanadının daha sonra da Cumhurbaşkanı’nın onayından geçmesi gerekiyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; sigara yasağının ateşli karşıtlarından ve kendisi de bir sigara tiryakisi olan FPÖ lideri Heinz Christian Strache; kararı “birey özgürlüğü” ve müesseselerin “girişimcilik özgürlüğü”nü kısıtladığı gerekçesiyle savundu. Aynı partiden bir başka politikacı olan Peter Wurm ise, “erişkin vatandaşlara yönelen bu yasak kültürü nerede son bulacak? Yakında çok yağlı ve dolayısıyla zararlı olduğu için domuz kızartması yemek de yasaklanacak mı?” dedi.

Sigara yasağının genişletilmemesi yönündeki plan, FPÖ’nün isteğiyle üç ay önce kurulan koalisyon hükümetini kuran protokolde de kendine yer bulmuştu. Öte yandan; çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla toplanan 540 bin imzaya rağmen yasağın genişletilmemesi, uzun zamandır “doğrudan demokrasi”nin faziletlerini vurgulayan FPÖ’nün inandırıcılığına darbe olarak yorumlandı.

Alman Der Spiegel haber portalının haberine göre; Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) eski Sağlık Bakanı Pamela Rendi-Wagner, “Avusturya’nın sigara yasağı konusunda ilerleme kaydettikten sonra tekrar geri adım atan dünyadaki ilk ülke olduğunu” dile getirerek karara tepki gösterdi. Rendi-Wagner, Avusturya’nın “Avrupa’nın kül tablası” haline geldiğini savundu.

Avusturya, 15 yaşın üzerindeki nüfusunun yüzde 30’unun sigara kullanmasıyla bu alanda Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde Yunanistan ve Macaristan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede her yıl 13 bin kişi sigarayla bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.