Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Onbinlerce milyoner ülkelerini terk ediyor, Türkiye birinci sırada

2013’te Güney Afrika merkezli olarak başlatılan New World Wealth (Yeni Dünya Serveti) adlı araştırmaya göre, sayıları tüm dünyada 15 milyonu bulan milyonerlerden neredeyse 100 bini 2017 yılında ikamet ettiği ülkeyi değiştirmiş. Milyoner göçlerini inceleyen araştırmaya göre, en çok milyoner göçü veren iki ülke Türkiye ve Venezüela. Buna göre Türkiye’de bu dönemde milyonerin %12’si ülkeyi terk etmiş durumda.

Araştırma, bulundukları ülkeleri terk eden milyonerlerin büyük oranda yerli sermaye olduğunu, çünkü zengin sınıfların büyük ölçüde yerli ya da uzun süredir ikamet eden kişilerden oluştuğunu söylüyor. Milyonerler göçünde Türkiye ve Venezüela’yı, vergi disiplinin arttığı Hindistan ve Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı veren İngiltere izliyor.

Öte yandan milyoner göçünün yavaşlaması da ulusal ekonomiler açısından iyi bir gelişme olarak görülüyor. Bu alanda öne çıkan ülke ise, “zengin karşıtlığı” ile ün salan Fransa. Fransa’da yavaşlayan milyoner göçünün muhtemel sebebi ise iş dünyasına daha yakın bir hükümet sözü veren Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanı olması.

Bir milyarderin başkan seçildiği ABD’de ise son yıllarda bu açıdan büyük bir değişim gözlenmemiş gibi gözüküyor. Araştırmaya göre toplam beş milyon sayıda milyonerin bulunduğu ABD’ye, geçen sene 9 bin milyoner göç etti.

New York Times’ta çıkan bir analize göre milyoner göçünün temel bir makroekonomik sorunla beraber geliştiği ülkeler arasında ise en çok dikkat çekeni ise Türkiye. Analiz, 2017 yılından başlayarak birçok Türkiyeli milyonerin varlıklarının önemli bir kısmını dövize çevirerek ülkenin dışına çıkardığını söylüyor.

Milyonerler, servetlerini büyük ölçüde finansal çıkarlarına göre hareket ettirdikleri gözlemleniyor. Milyoner göçünün daha karlı, daha güvenli bir liman arayışıyla yapıldığı aşikar. Fakat milyoner göçüne ilişkin veriler, aynı zamanda bir ülkenin siyasi ve ekonomik gidişatıyla ilgili de önemli fikirler veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.