Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dağ yolunda sona eren bir hayal: IŞİD militanları ve bisikletçiler

Rukmini Callimachi’nin New York Times’taki haberinden alıntıdır.

Bisikletle dünya turuna çıkan Amerikalı çift bir hafta önce Tacikistan’a vardığında, dünyanın güzel bir yer olduğu fikrini benimsemişti.

Seyahatleri boyunca sürekli blogunda yazılar yayınlayan Jay Austin, blogunda şöyle yazmıştı: “Okuduklarınızda dünyanın büyük ve korkunç bir yer olduğu yazıyor ve sonra buna inanmaya başlıyorsunuz. Bu anlatıya göre, insanlar güvenilmez varlıklar. İnsanlar kötüler. Bense buna inanmıyorum. Kötülük, farklı inançlara ve görüşlere sahip insanların varlığıyla mücadele etmek için bizim yaratıp inandığımız bir kavram. İnsanlar çoğunlukla iyi kalpliler. Bazen çıkarcı, bazen miyoplar, ama iyi kalpliler. Cömert ve harika ve iyi kalpli.”

İkisi de 29 yaşındaki Amerikalı Jay Austin ve Lauren Geoghegan, Temmuz 2017’de istifalarını verdiler ve bir süredir hayallerini süsleyen bisikletle dünya turuna başladılar. Çocukluk arkadaşı Ashley Ozery’e göre Georgetown Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi olan Austin, minimalist bir yaşam tarzını benimseyip ihtiyacı olandan fazlasına sahip olmayı reddediyordu. Geoghegan ise Austin gibi seyahat tutkunuydu ve Austin’le tanıştıktan sonra bir bisiklet tutkununa dönüşmüştü.

Çiftin yolculuklarının başlangıç noktası Güney Afrika Cumhuriyeti’ydi. Afrika’yı güneyden kuzeye kat eden çift, Avrupa’da pedal çevirdikten sonra rotalarını doğuya çevirdiler.

Yolculukları sırasında Austin’in fikirlerini doğrulayan pek çok insanla karşılaştılar. Fakat yolculuklarının 369. gününde bu sefer karşılarına çıkan insanlar, çiftin iyimser yargılarını doğrulamaktan epey uzaktılar.

Bir hafta önce Amerikalı çift Hollandalı ve İsviçreli iki diğer gezginle Güneybatı Tacikistan’da pedal çeviriyordu. Tam da o sırada bir grup, IŞİD’e bağlılık yemini edip video çekmek üzere aynı bölgedeydi. Gezginleri fark eden gruptaki sürücü, arabayla yanlarından geçerek sonra U dönüşü yaptı ve aracı gezginlerin üzerine sürdü. Saldırıda bisikletçilerin hepsi hayatını kaybetti.

Olaydan iki gün sonra IŞİD saldırganların, arkalarında IŞİD bayrağıyla bir videosunu paylaştı. Videoda saldırganların “kafirleri” öldürme çağrısı yaptığı görülüyor.

Fotoğraf, IŞİD'ciler

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.