Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın “Niye zamanında konuşmamış?” tavrına bir tepki de oyuncu Padma Lakshmi’den: “Ben de 16 yaşında tecavüze maruz kaldım ve bugüne kadar sustum”

ABD’de cinsel taciz, tecavüz ve istsimara mağdur kalmış kadınlar Beyaz Saray’a karşı bayrak açtı. Hakkında en az 16 kadının cinsel istismar suçlamasında bulunduğu ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkedeki en yüksek yargı kurumunun başına cinsel saldırıyla suçlanan Brett Kavanaugh’u atamaya çalışmasına isyan ediyorlar.
Trump geçen hafta, Kavanaugh’u savunmak ve üniversite öğrencisi iken Kavanaugh’un kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söyleyen akademisyen Christine Blasey Ford’u itibarsızlaştırmak için sosyal medyaya koşmuş ve Ford’un Kavanaugh hakkında o zaman polise gitmeyip bunca yıl sessiz kalmasının ve olayla ilgili detayları hatırlamamasının, yalan söylediğine delalet ettiğini ima etmişti.
İşte bu paylaşım sonrasında kadınlar Ford ile dayanışmak ve cinsel suçları hafife alan Trump yönetimine “dur” demek üzere sessizliklerini birer birer bozmaya başladı. Önce bir kadın daha, Kavanaugh’un Yale üniversitesinden arkadaşı Deborah Ramirez de, Trump’ın Yüksek Mahkeme Başkanı adayının kendisine cinsel taciz ve saldırıda bulunduğunu açıkladı. Ardından ABD’nin eski başkanlarından Ronald Reagan’ın kızı Patti Davis ve son olarak da Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) kadın hakları ve göçten sorumlu elçisi, televizyon sunucusu ve oyuncu Padma Lakshmi, yıllar önce başlarına gelenleri kamuoyuyla paylaşarak Ford’a sahip çıktı.

Davis’in pazar günü Washington Post’ta yayınlanan yazısını Türkçeye çevirmiştik. Bugün de Padma Lakshmi’nin New York Times’ta yayınlanan “16 yaşında tecavüze maruz kaldım ve bugüne kadar sustum” başlıklı yazısını özetle aktarıyoruz:

Padma Lakshmi 16 yaşındayken, o sıralar görüştüğü 23 yaşındaki bir erkek tarafından tecavüze uğramış. Makalesinde Kavanaugh’la ilgili iddialar Amerikan medyasında konu olmaya başladıktan sonra yaşadığı travmatik olaya dair hatıraların nasıl yeniden canlandığını anlatıyor. “Başkan Trump cuma günü, ‘Dr. Ford doğru söylemiş olsa polise giderdi’ diye twit attı. Ama ben kadınların neden işe polisi karıştırmayıp yıllarca sessiz kalmayı seçtiklerini gayet iyi anlıyorum. Çünkü ben de aynısını yaptım.”

“Konuşmaya kalkarsan, dışlanır, uzaklaştırılırsın”

Lakshmi, çocuklukta uğradığı cinsel tacizi anlattıktan sonra, bu olayın ardından başlarına geleni ifşa etmeye kalkan kurbanların cezalandırılacaklarına dair bir bilgiyi içselleştirdiğini söylüyor: “Şimdi geriye dönüp baktığımda, tecavüze maruz kaldığım dönemde çoktan bazı dersler çıkarmıştım. 7 yaşımdayken üvey babamın bir arkadaşı bacaklarımın arasına dokunup, benim elimi de penisinin üzerine koymuştu. Bundan annem ve üvey babama bahsettiğimde, beni bir yıl büyükannem ve büyükbabamla yaşamak üzere Hindistan’a göndermişlerdi. Çıkardığım ders şuydu: Eğer konuşmaya kalkarsan, dışlanır ve uzaklaştırılırsın.”
Pek çok cinsel taciz mağduru gibi, Lakshmi’nin de bırakın yetkililere haber vermeyi, olaydan en yakın arkadaşına söz etme cesareti gösterebilmesi bile yıllar almış: “Bu deneyimler beni ve insanlara güven duyma becerimi etkiledi. Yakın arkadaşlarım ve bir terapistle konuşabilmem için aradan on yılların geçmesi gerekti.”

Lakshmi de tıpkı Patti Davis gibi makalesinde çok önemli bir hususu hatırlatıyor: Cinsel saldırı iddiaları Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme’de pozisyonu kaybetmesine yol açabilir ama, sessizliğini bozma cesareti gösteren Dr. Ford çok daha büyük, üstelik de görünmez bir bedel ödüyor: “Bazıları bir adamın gençlikte işlediği bir suçun bedelini ödememesi gerektiğini savunuyor. Bir kadın ise hayatı boyunca bedel ödüyor, üstelik o kadını seven insanlar da öyle… Eğer cinsel saldırı konusunda gerçekleri ifşa etmeye bir zaman sınırı getirmeye kalkar ve erkeklerin kuşaklar boyunca kadınları acıtıp bedel ödemeyip, bir şey olmamış gibi yaşamalarını sağlayan ‘sessizlik kuralı’nı bozmazsak, hep beraber çok şey kaybederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.