Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi gazeteciden hâlâ haber alınamıyor: “Açıklamalar büyük bir kriz ve skandalın habercisi”

Yayına hazırlayan: Büşra Cebeci & Egemen Gök

Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı salı günü birtakım evrak işleri için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gitmiş, sonrasında ise kendisinden haber alınamamıştı.

Konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bizdeki bilgilere göre Kaşıkçı halen konsolosluk binasında” açıklaması yaparken, Suudi yetkililer Kaşıkçı’nın konsolosluk binasını çoktan terk ettiğini açıklamıştı.

Olayın takipçisi olan Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı konuya dair medyascope.tv’ye açıklamalarda bulundu. Kışlakçı, dünya çapında bilinen bir gazeteci olan Kaşıkçı’nın Suud rejimini eleştiren yazıları nedeniyle bir süredir çok fazla tepki çektiğini, fakat herhangi bir tehdit almadığını, hakkında dava da bulunmadığını belirtti.

Kışlakçı, kendisine yönelttiğimiz, “Suudi Arabistan ile Türkiye’deki yetkililerin birbirleriyle uyuşmayan açıklamaları oldu, Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması bu iki ülke arasında bir krize sebep olur mu?” sorusuna “Türkiye ile Suudi Arabistan’ın açıklamaları uyuşmuyor değil, uyuşuyor; fakat büyük bir krizin ve skandalın habercisi olarak uyuşuyor” karşılığını verdi.

Bu bağlamda Suudi yetkililerin açıklamalarının birbirini yalanlar nitelikte olduğunu belirten Kışlakçı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Olayın ortaya çıkmasının ardından Suudi Arabistan’a bağlı fakat resmi olmayan tüm kaynaklar önce Kaşıkçı’nın konsolosluktan Suudi Arabistan’a götürüldüğünü, hatta Suudi Arabistan Haber Ajansı’nın da isim vermeden böyle birisinin Suudi Arabistan İnterpol’ü tarafından tutuklanarak Riyad’a götürüldüğünü iddia ettiğini söyledi. Bir sonraki günkü iddialarsa bunun tam aksi yöndeydi. Dünyadan seslerin yükselmesiyle birlikte Suudi yetkililer “Hayır, öyle birisi yok, Cemal Bey hiç uğramadı” demeye başladı. Bir sonraki gün ise, ‘Evet, geldi ve çıktı’ şeklinde açıklamalar yapıldı.”

Kaşıkçı’nın alıkonulması ihtimalini değerlendirerek, “Suudi Arabistan’ın böyle şeyler yaptığını biliyoruz” diyen Kışlakçı, Lübnan Başbakanı Saat Hariri’nin alıkonulması olayında da bu tarz çelişkili açıklamaların yapıldığını hatırlattı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.