Başkonsolosluk konutu didik didik arandı
2 Ekim tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili soruşturmada, dün, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluk konutunda ilk kez, Başkonsolosluk binasında ise ikinci kez arama gerçekleştirildi. Başkonsolosluk konutundaki arama çalışmaları yaklaşık 9 saat sürdü. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi, önceki gün Türkiye’den ayrılıp, ülkesine dönmüştü.
Adalet Bakanı Gül: “Suud makamları biraz geç yanıt verdi”
Kaşıkçı olayıyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Türkiye’nin süreci başarıyla ve dikkatli bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Gül açıklamasında şunları kaydetti: “Bir konsolosluk binası herhangi bir yer değildir. Viyana Sözleşmesi’nde nasıl davranılacağı çizilmiştir. Bir idari makam buraya hemen gireceğim diye bir karar veremiyor. Sözleşmede yangın, afet gibi ifadeler var. Adli soruşturma derhal başlatıldı. Konsolosluk binasındaki arama için Suudi devletinin kabulü beklendi. Dışişleri Bakanlığı yazışmalar yaptı. Gelecek cevaplar sonrası inceleme gerçekleştirilebildi. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir. Elde edilen bulgulara göre adımları atacak olan da adli mercilerimizdir. Soruşturma titizlikle ve derinleştirilerek yapılıyor. Suudi Arabistan ile idari anlamda emniyet, polis diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Ne düzeyde bu konuda bir işbirliğine, idari makamlar diğer kurumlar olduğu için bilmiyoruz. Ama savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suud makamları biraz geç oldu. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı.”
Trump: “(Varsa) Kayıtları Türkiye’den istedik”
ABD Başkanı Donald Trump’tan da Kaşıkçı olayıyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, kayıp gazetecinin, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonrasına ait (eğer varsa) kamera ve ses kayıtlarını Türk yetkililerden istediklerini söyledi.
Washington Post, Kaşıkçı’nın son yazısını yayınladı
Cemal Kaşıkçı’nın son çalıştığı kurum olan Washington Post gazetesi, gazetecinin kaybolduğu tarih olan 2 Ekim’den önce yazdığı ve yardımcısı kanalıyla 3 Ekim’de gazeteye ulaştırıldığı belirtilen son köşe yazısını yayınladı. “Arap dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu şey ifade özgürlüğü” başlıklı yazıda; Arap ülkelerin hükümetlerine, bağımsız medyaya izin vermedikleri ve var olanları susturma yoluna gittikleri gerekçesiyle eleştiriler getiriliyor.
El Bostani’nin şüpheli ölümü
Yeni Şafak gazetesi dün, Kaşıkçı’nın sorgu sırasında işkenceden geçirilip öldürülürken gerçekleşen bazı ses kayıtlarına ulaştıklarını haber yapmıştı. Gazete bugün de, söz konusu sorguyu yaptığı ve cinayeti işlediği iddia edilen Suudi ekibinin üyesi Teğmen Meşad Saad el Bostani’nin, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da şüpheli bir trafik kazasında öldüğüne dair iddialara yer verdi. 31 yaşında olduğu ve Suudi Hava Kuvvetleri’nde görev yaptığı belirtilen el Bostani’nin, 2 Ekim’de özel bir jetle İstanbul’a gelen grubun üyesi olduğu tahmin ediliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.