Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “Suudi yönetimi günah keçisini buldu: Kaşıkçı suikastiyle ilgili olarak istihbaratçı General El Assiri’yi suçlamaya hazırlanıyor”

New York Times (NYT) gazetesinin David D. Kirkpatrick ve Ben Hubbard imzalı haberine göre Suudi Arabistan yönetimi, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a yakın bir isim olan üst düzey istihbarat yöneticisi General Ahmed el Assiri’yi Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu tutmaya hazırlanıyor. Gazetenin adını açıklamayan üç ayrı kaynağa dayandırdığı haberin doğru çıkması, Suud yönetiminin Kaşıkçı olayında başından beri izlediği inkar etme çizgisini terk etmesi anlamına gelecek.

Emir yine Veliaht’tan

NYT’nin kaynakları, General el Assiri’nin isminin Beyaz Saray’a da iletildiğini söylüyor. Son olarak Yemen operasyonunda Suudi ordusunun sözcülüğünü yapan el Assiri’nin Veliaht Prens’e çok yakın olduğu ve gerektiğinde önemli görevler için özel ekipler oluşturabilecek birisi olduğu biliniyor.
Suudi yönetiminin planından haberdar olan iki ayrı kaynak, NYT’ye bu planı şöyle özetledi: “Kaşıkçı’nın sorgulanmak için Suudi Arabistan’a götürülmesi kararlaştırıldı. Bunun için General el Assiri’ye sözlü talimat verildi. Ancak o ya talimatı yanlış anladı ya da kendisine verilen yetkiyi aşarak Kaşıkçı’yı öldürdü.” Bu senaryonun hayata geçirilmesi halinde bile Veliaht Prens’in ABD’de yaşayan bir kişinin kaçırılması için talimat verdiği kabul edilmiş olacak.

Uluslararası medyanın tanıdığı bir isim

General el Assiri, Yemen operasyonundaki sözcülüğü nedeniyle uluslararası medyanın yakından tanıdığı bir isim. Arapçanın dışında son derece iyi İngilizce ve Fransızca konuşan el Assiri’nin, hoşuna gitmeyen haberler çıktığında muhabirlerle başbaşa görüşüp, onları tehdit ettiği söyleniyor. General el Assiri geçen yıl istihbaratta üst düzey göreve getirilmiş. Kendisini tanıyanlar, Kaşıkçı olayını kendisini göstermek için bir fırsat olarak görmüş olabileceği yorumunu yapıyor. El Assiri NYT muhabirlerinin aramalarına cevap vermemiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.