New York Times (NYT) gazetesi Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen iki danışmalık şirketi Booz Allen Hamilton ve McKinsey’nin Suudi Arabistan’a verdiği hizmetleri mercek altına almış.
Geçen yıl Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın ABD seyahati sırasında örneğin, Suudi yetkililer Booz Allen Hamilton ile Krallığın sosyal medyada kullanmak üzere işe aldığı “siber savaşçıların” eğitimi için anlaşma imzalamış. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Riyad’ın görevden alındığını duyurduğu Veliaht Prens Salman’ın Başdanışmanı Saud el Kahtani, resmi haber ajansına söz konusu anlaşmayla ilgili olarak Suudi Arabistan’ın siber güvenlik uzmanlarının becerilerinin geliştirileceğini ve ülkenin önünde “büyük ufuklar açacağını” söylemiş. NYT, Kahtani’nin rejimi eleştirilenlerin susturulmasına yönelik kampanyalarının ufkundan bahsetmediğine dikkat çekiyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman.
Cemal Kaşıkçı cinayeti, pek çok Amerikan şirketinin Suudi Arabistan’daki yatırımlarını gözden geçirmesine neden olsa da, gazete Booz Allen ve rakip şirketler McKinsey&Company ile Boston Colsulting Group’un (BCG) Prens Muhammed’in iktidarını pekiştirmesine yardımcı olmaya devam ettiklerini yazıyor.
Booz Allen, milyonlarca insanın açlıkla sınanmasına neden olan Yemen’e yönelik ablukayı sürdüren Suudi Donanması’na eğitim veriyor. McKinsey, Kahtani’nin muhalifleri ezmesine yardımcı olan raporu hazırlamış. BCG ise Prens Muhammed’in vakfına danışmanlık hizmeti veriyor.
İşler kârlı. Bu üç firma Suudi Arabistan’daki projelerden yüzlerce milyon dolar kazandı. McKinsey Krallık’ta 2010’da iki proje yürütürken, 2011’de bu sayı 50’ye, 2011-2016 arasında da 600’e yükseldi.
Ülkedeki McKinsey danışmanlarının sayısı son yıllarda öylesine arttı ki, örneğin Planlama Bakanlığı’na kimileri “McKinsey Bakanlığı” demeye başladı… Geçen ay NYT gazetesinin ortaya çıkardığı, Krallığı eleştiren muhalifleri isim isim listeleyen raporu büyük eleştiri toplamıştı. Raporda adı geçenlerden Halid el-Alkami’nin kendisi, Kanada’da yaşayan Ömer Abdulaziz’in de Riyad’daki kardeşleri tutuklandı.
NYT, BCG’nin Prens Salman’a verdiği hizmetleri de sıralamış. Genç Veliaht’ın 2015 yılında Savunma Bakanlığı’na atanmasıyla başlayan işler arasında, söz konusu bakanlığın mali ve personel yönetimi de, daha sonra 2030 Vizyonu olarak sunduğu Krallığı petrole dayalı ekonomiden kurtarmayı hedefleyen iddialı projelerin ekonomik altyapısı da var. Daha sonra planın geliştirilmesine McKinsey de katkıda bulunmuş.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünün ortaya çıkmasını izleyen günlerde, geçen ay Riyad’da yapılan ve “Çöldeki Davos” diye anılan yatırım toplantısına da MCKinsey epey para ve enerji harcamış. BCG ise, NYT’nin bu haberle ilgili bilgi talebine, “ülkenin ekonomik ve sosyal dönüşümüne katkı veren projeler”de yer aldıklarını, askeri ya da istihbari stratejilerle ilgili projeleri kabul etmediklerini belirterek yanıt vermiş.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Booz Allen’in Suudi Donanması’na “istihbarat ve elektronik savaş, lojistik ve mali yönetim” konularında verdiği danışmanlık hizmetleri ise, geçen yıl sona ermiş. Fakat şirket bu kez de Suudi Kara Kuvvetleri ile Abrahams tanklarının bakımı gibi lojistik hizmetlerle ilgili bir anlaşma yapmış. Booz Allen, gazeteye Yemen’deki savaşa destek vermediklerini vurgulayan bir açıklama yollamış. Mart ayında siber güvenlikle ilgili kontratın imzalanmasından sonra ise, Booz Allen danışmanları “bakanlıkları siber saldırılardan korumak üzere” çalışmalara başlamış ve bilgisayar sistemlerinin zaaflarını bulup içlerine girebilmeyi olanaklı kılan bir programı da Suudi muhataplarına öğretmiş.
NYT, Prens Muhammed’in hayata geçirmek istediği büyük projeler için sürekli teklif istediğini, dolayısıyla danışmanlara müthiş ihtiyaç duyduğunu yazıyor. Bu arada şirketler de Veliaht Prens’in genellikle 24 saat içinde sunulmasını istediği tekliflere yetişebilmek için saray içinden insanlarla çalışıyormuş. Prens de farklı şirketlerden gelen teklifleri, o şirketlerin danışmanlarına anlattırıp karar veriyormuş. Gazeteye konuşan bir danışman, “Güzellik yarışması gibi” yorumunu yapmış.