Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hitler’in Yahudi kız çocuğu Rosa’yla şaşırtıcı dostluğu

İlk bakışta bu adamın gülümseyen bir kız çocuğunu kucaklaması bir mutluluk sahnesi gibi görünüyor. Fakat 1933’te çekilen bu fotoğrafın arkasında oldukça karmaşık bir hikâye var.

Bu adam, 6 milyon Yahudi’nin ölümünden sorumlu Alman diktatör Adolf Hitler. Kız çocuğu ise Yahudi kökenli Rosa Bernile Nienau.

Hitler’le Rosa’nın arkadaşlığı bu tarihten sonra birkaç yıl daha, üst düzey Nazi yetkililerin müdahalesine kadar devam etti.

BBC Mundo’nun bildirdiğine göre, fotoğrafçı Heinrich Hoffmann tarafından çekilen bu tuhaf fotoğraf, geçen pazartesi ABD’de bir müzayedede 11 bin 520 dolara satıldı.

Küçük Rosa, Hitler’in kendisine yolladığı fotoğrafa çiçekler çizmiş.

Müzayedeci, Daily Mail gazetesine “Bu imzalı fotoğraf daha önce hiç halka açılmamış bir parça” diye konuştu: “Hitler bazen çocuklarla propaganda amacıyla fotoğraflar çektirdi. Şaşırtıcı olan ise, bu fotoğrafta çocukla arasında gerçek bir yakınlık bulunuyor gibi görünmesi.”

“Hitler’in sevgisi”

Fotoğraf 1933 yılında, Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan tarihinde çekilmiş gibi görünüyor. Müzayedecinin internet sitesine göre Rosa ve annesi, diktatörün doğum günü için Hitler’in Bavyera Alpleri’ndeki dinlenme evine gitmiş. Hitler, Rosa’nın kendisiyle aynı gün doğduğunu öğrendiğinde küçük kızı ve annesini evine davet etmiş.

Hitler, Yahudi olduğunu öğrenmesine rağmen Rosa ile dostluğunu kesmedi.

Çok zaman geçmeden Hitler, kızın annesi Karoline’nin Yahudi olduğunu öğrenmiş. Fakat buna rağmen, 6 milyon Yahudi’nin katili Hitler küçük kızla dostluğunu sürdürmüş. Ona gönderdiği bir fotoğrafın üzerine Hitler, “Sevgili Rosa Nienau. Adolf Hitler, 16 Temmuz 1933” yazmış. Görünüşe göre Rosa da siyah beyaz fotoğrafın üzerine sonradan çiçekler çizmiş.

Rosa, Hitler’e ve yardımcısı Wilhelm Bruckner’e 1935-1938 yılları arasında en az 17 defa yazmış. Mektuplar, Hitler’in özel sekreteri Martin Bormann’ın küçük kıza Hitler’e yazmayı bırakmasını emretmesine kadar devam etmiş.

Fotoğrafçı Hoffmann’ın sonradan belirttiğine göre Hitler emri pek umursamamış. Hoffmann, “Hitler Arkadaşımdı” adlı kitabında, diktatörün kendisine “Neşemi mahvetmek konusunda gerçekten yetenekli insanlar var” dediğini yazıyor.

Hüzünlü son

Bormann araya girip “iki arkadaşın” irtibatını kestikten sonra İkinci Dünya Savaşı başladı. 1945’te savaş bittiğinde, arkasında 6 milyon ölü Yahudi bıraktı.

Rosa ise savaşı sağ atlatamadı. 1943’te 17 yaşındayken Münih’te yattığı bir hastanede, Hitler’le ilk görüşmesinden 10 yıl sonra çocuk felci nedeniyle hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.