Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi soruşturması: Listede en az 20 kişi var

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘Gezi soruşturması’ kapsamında Taksim Dayanışması’ndan Can Atalay, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ve Ahmet Saymadi’nin ifadeye çağrıldığı duyurulmuştu. Bu kişilerin yanı sıra Gezi’ye ve park forumlarına katılmış en az 20 kişinin de ifadeye çağrıldığı öğrenildi.

Can Atalay ile birlikte ifadeye çağrılan isimlerden TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, bugün ifade vermek için Emniyet’e gitti. Bu üç ismin dışında yine Taksim Dayanışması’ndan Haluk Ağabeyoğlu da ifadeye çağrıldı.

5 yıl önce açılan ‘Gezi soruşturması’ için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün elinde en az 20 kişilik bir liste olduğu ve bu kişilerin ifadeye çağrıldığı öğrenildi. İfadeye çağrılan isimlerin çoğunluğu Gezi Parkı sonrasında başlayan park forumlarına katılan isimler. Taksim Dayanışması’nda yer alan Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Ahmet Saymadi’nin de bu listenin içinde yer aldığı tahmin ediliyor. 

Polisin Gezi Parkı’na girmesinin ardından başlayan mahalle forumlarından ilki Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nda yapılmıştı. Bu parktaki foruma katılan en az 3 kişi Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından aranarak ifade vermeye çağrıldı.

“Mehmet Ayvalıtaş’ın cenazesine katıldın mı?” diye sordular

İfadeye çağrılan isimlerden Yakup Telci, kendisinin geçen perşembe günü arandığını, bugün (28 Kasım Pazartesi) ifade vermeye gittiğini belirtti ve şunları söyledi: “İfade vermek için avukatımla birlikte Emniyet Müdürlüğü’ne gittim. Önüme 2013 Eylül ayından 2014 Şubat ayına kadar yaptığım telefon konuşmalarından oluşan 22 tapenin metinlerini koydular. ‘Bununla niye görüştün?’, ‘Forumu sen mi yönetiyordun?’, ‘Mehmet Ayvalıtaş’ın cenazesine katıldın mı?’ gibi sorular sordular.”

6 ay boyunca telefonlar dinlendi

Dosyada, Gezi eylemlerine veya park forumlarına katılmış kişilerin Eylül 2013 – Şubat 2014 arasındaki telefon konuşmaları ve mesajlaşmaları yer alıyor. Yine bugün ifadeleri takip etmek için Emniyet’e giden Avukat Tuba Güneş ise çağrılanlara yapılan suçlamaların “terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve TCK 309. maddede belirtilmiş “Anayasayı ortadan kaldırmaya teşebbüs” diye nitelenen suçlar olduğunu söyledi.

Listede en az 20 kişi var

Güneş ayrıca, dosyada kısıtlılık kararı bulunduğu için birçok ayrıntıyı göremediklerini ancak polisler tarafından kendilerine “Listede 20-25 kişi var” dendiğini aktardı.

16 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Anadolu Kültür çalışanları, Gezi’yi yaymak ve organize etmek iddialarıyla gözaltına alınmış, Yiğit Aksakoğlu tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.