Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çeçenistan’da eşcinseller yine yönetimin hedefinde: “Bu kez daha korkunç”

Sosyal medya hesabının yöneticileri geçen aralıktan beri tutuklu olan Çeçen LGBT ağından dün yapılan açıklamaya göre, homoseksüel olduğundan şüphe edilen kişiler Çeçen kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınıyor. Aktivistlerin iddialarına göre, haklarında herhangi bir suçlamada bulunulmadan kötü şartlarıyla nam salmış cezaevlerinde tutulan şüpheliler, işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor. 

Telegraph’tan Alec Luhn’un haberine göre Çeçenistan’daki LGBT ağıyla ilişkili 40 erkek ve kadın tutuklandı. Gazeteye konuşan aktivistlere göre bu defaki tutuklamalar, 2017’deki dalgaya göre çok daha şiddetli. 

Ağın sosyal medya grubundan geçen perşembe günü yapılan paylaşımda eşcinsellere, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde Çeçenistan’ı terk etmeleri çağrısında bulunulmuştu. Söz konusu grup, 2017’de eşcinsellere yönelik tutuklama dalgasından bu yana, 150 kişiye ülkeden kaçmaları için yardım etti.

Gazeteye konuşan grup üyesi Igor Kcohetkov, bu tutuklulardan birinin sorgu sırasında bıçaklanarak öldürüldüğünü söylüyor: “Tutukluların maruz kaldığı işkencenin vahşiliği zaten bariz; ancak üzerlerinde uygulanan şiddetin boyutları 2017’de gördüklerimizden daha korkunç. İki kişinin öldüğünü biliyoruz; ancak muhtemelen gerçek rakam bundan daha fazla”. Kcohetkov bu yeni tutuklama dalgasında kadınların da ilk kez eşcinsellik gerekçesiyle gözaltına alındığını da sözlerine ekliyor.

Kcohetkov’a göre bundan sonra beklenen, tutuklanmış ve telefon rehberlerine el konulmuş olan LGBT yöneticilerinin iletişim halinde olduğu eşcinsellere karşı polis tarafından insan avı başlatılması. Bırakılan şüphelilerin Çeçenistan’ı terk edememeleri için pasaportlarının yırtıldığını söyleyen Kcohetkov’a göre insan avının önüne geçilmez ise durum daha da vahimleşecek; bu nedenle Moskova’yı Kadirov yönetimine karşı harekete geçirmek hayati önem taşıyor.

Haberde ayrıca, eşcinsel olduğu için Çeçenistan’dan Fransa’ya kaçmak zorunda kalan ve Rus basınına konuşan Alexandr adlı kişinin, katliam olarak tanımladığı LGBTİ karşıtı tutuklama dalgasında “en az 10 kişinin öldürüldüğü ve bir arkadaşının cesetleri götürülürken görmüş olduğu” şeklindeki ifadelerine yer veriliyor.  

Çeçenistan’da 2017’nin Şubat ayında eşcinsellere karşı başlatılan cadı avı kapsamında 100 kişi tutuklanmış, 6 kişi hayatını kaybetmişti. Aktivistlerin aktardığına göre, tutuklananların bir kısmı “namuslarını temizlemeleri için” ailelerine teslim edilirken bir kısmı da, ileride kendilerine suç isnat edilebilmesi için boş tutanaklara imza atmaya zorlanmıştı. Kcohetkov’a göre bugün yeniden bir tutuklama dalgasının gerçekleşebilmesi, 2007 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Çeçenistan’ın başına getirilen Çeçen lider Ramazan Kadirov’un eşcinsellere yönelik faaliyetlerinin Rusya tarafından cezasız kalacağını bilmesinden kaynaklanıyor.

Kadirov: “Çeçenistan’da eşcinsel bulunmuyor”

Kadirov’un basın sözcüsü ise suçlamaları reddediyor. Kadirov, Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası sırasında da BBC’ye konuşarak, eşcinsellere yönelik tasfiye haberlerinin doğru olmadığını söylemiş ve “Çeçenistan’da eşcinsel bulunmadığını” iddia etmişti. 

İnsan hakları grupları ve Batılı ülkeler, Kadirov yönetiminin Çeçenistan’da eşcinseller üzerinde uyguladığı baskıya karşı harekete geçmesi için Moskova’ya sık sık çağrıda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.