Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin az bilinen tehditleri: Biyolojik silahlar

The New York Times’ın haberine göre, askeri uzmanlar Kuzey Kore’nin sahip olduğu gelişmiş ve ölümcül biyolojik silahlar konusunda uyarıda bulunuyor. Buna göre, Kuzey Kore’nin biyolojik silahları bugüne kadar çok da önemsenmemiş durumda. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bugüne kadar insanların ürettiği en ölümcül silahlar sanıldığının aksine nükleer değil biyolojik silahlar. Bir galonluk şarbon bile biyolojik bir silaha dönüştürüldüğünde insanlığı tehdit edebilir. Öğrenildiği kadarıyla Trump yönetimi yaklaşık altı aydır Pyongyang ile biyolojik silahların durumunu müzakere ediyor.

Geçtiğimiz ay Monterey’de, Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde yayınlanan bir analizde, Kuzey Kore’nin yabancı uzmanlarla biyolojik silahları geliştirme konusunda çalıştığı öğrenildi. Sonuç olarak bu ülkenin biyolojik silah üretme kabiliyeti ve kapasitesi giderek artıyor.

Barack Obama döneminde Pentagon’da biyolojik, kimyasal ve nükleer savunma programları sorumlusu olarak çalışan Andrew C. Weber ise “Kuzey Kore’nin biyolojik silah programının bugüne kadar önemsenmediğini ancak bunun ölümcül ve çok gelişmiş olduğunu” söyledi.

Caydırıcı güç olarak biyolojik silahlar

Uzmanlar Kuzey Kore’nin mikropları kendi ülkesine saldırmak isteyenlere karşı caydırıcı bir güç olarak kullanabileceğini belirtiyor. Bunlardan biri de çiçek virüsü. Ancak çiçek virüsü bulaştığı kişilerin üçte birini öldürebiliyor.

Öte yandan, uydu ve istihbarat gözlemlerine göre, Kuzey Kore 2015 yılından bu yana biyolojik silahlar konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak çalışmaların ne durumda olduğu bilinmiyor.

Halihazırda Kuzey Kore’nin biyolojik silahının olmaması ihtimali de var. Bu belirsizliğe neden olansa ülkenin izole ve uluslararası denetimlerden uzak olması. Uzmanlar Kuzey Kore’nin geliştirebileceği bir biyolojik silahın iki amacı olabileceğini düşünüyor: Savaş anında zarar vermek ve silahın zarar vermediği bölgelerde yaşayanları korkutmak.

ABD istihbaratı başta olmak üzere diğerleri, Kuzey Kore’nin adımlarını yakından izlemeye devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.