Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya basınında bu hafta: (11-18 Ocak 2019)

Kommersant: “Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Kiev’in Türkiye’den İHA aldığını açıkladı”

Ukrayna, Türkiye’den insansız hava aracı (İHA) satın almak için sözleşme imzaladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, askeri-teknik alanlarda ikili iş birliğinin egemen devletlerin hakkı olduğunu belirtti. Ukrayna’nın içeride yaşadığı krizin uluslararası bir boyutunun olduğunun altını çizen Zaharova, bu sebeple silah tedarikinin Ukrayna’daki krizi artıracak bir etken olmaması gerektiğini söyledi.

İzvestiya: “Rus uzman, Türkiye’yi yıkımla tehdit eden gerçek tehlikeyi işaret etti”

Donald Trump 13 Ocak’ta, ABD askerleri çekildikten sonra, Ankara eğer düzenlediği operasyonlar çerçevesinde Kürtlere saldırırsa, Türkiye’yi yıkıma uğratmakla tehdit etti. Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Enstitüsü Öğretim Üyesi Vladimir Vasilyev, Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan askerlerinin çekilmesinden faydalanmayı beklediğini; çünkü Erdoğan’ın yekpare bir Türk devleti kurma kaygısı taşıdığını söyledi. Vasilyev ayrıca, çekilme emri resmen verilse bile Amerikalıların Suriye’yi tamamıyla terk etmeyeceğini düşündüğünü ifade etti.

İzvestiya: “Trump, Erdoğan’dan Suriye’deki Kürtlere ‘kötü davranmamasını’ istedi”

Amerikan Başkanı, Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik meselelerinde Türkiye ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdi. Fakat Türkiye’nin Kürtlere ve terör örgütü IŞİD’i yok etmede yardım eden Demokratik Suriye Güçleri’nin üyelerine kötü davranmamasında ısrar etti.
Erdoğan, devletinin Kürtlerle hiçbir problemi olmadığını ve Türklerin tek hedefinin IŞİD, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve onun Suriye’deki kolları gibi terör örgütleriyle mücadele etmek olduğunu açıkladı. Öbür taraftan, Erdoğan, Türkiye Hükümeti’nin, Trump’ın Aralık 2018’de açıkladığı Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme kararını onayladığını belirtti. Bu noktada gereken tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Moskovski Komsomolets: “Amerikan askerlerinin geri çekileceği tartışmalarının gölgesinde, teröristler İdlib’i ele geçirdi”

Rusya’nın yasaklı listesindeki terör örgütü “Heyet Tahrir üş Şam” (HTŞ), İdlib’in kontrolünü ele geçirdi, Türklerin desteklediği isyancı “Ulusal Kurtuluş Cephesi”ni çatışmalar sonucunda püskürtmeyi başardı. Taraflar, çatışma sonrasında Halep’te ve İdlib’de ateşkes, esir değişimi konularında anlaştılar ve aralarındaki ihtilafı sona erdirdiler. Önceden “Ulusal Kuruluş Cephesi”nin kontrolünde olan bölgeler “Cebhet-ün-Nusra” adını bırakıp şimdi HTŞ çatısı altında hareket eden cihadcıların kontrolüne geçti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.