Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Venezüela’daki kriz için Kolombiya’ya asker mi gönderiyor?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, Venezüela’ya yönelik yaptırımları duyurduğu basın toplantısında not defterini ters tutunca objektiflere takılan “Kolombiya’ya 5 bin asker” notu tartışma yarattı. ABD, Venezüela’daki kriz için Kolombiya’ya asker mi gönderiyor soruları gündeme gelirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova “Venezüela, Kolombiya üzerinden istikrarsızlaştırılıyor” diyerek tepki gösterdi.  

Dün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında; ABD’nin, Venezüela devlet petrol şirketi PDVSA’ya yaptırım uygulayacağını açıklayan John Bolton elindeki defteri ters tutunca üzerindeki kişisel notlar kameralara yansıdı. 

“Afganistan-görüşmeler olumlu” ve “5 bin asker Kolombiya’ya” notları olan defteri, gazetecilerin görebileceği şekilde tutan Bolton’ın bu hareketinin bilinçli olup olmadığı da tartışma konusu oldu.  

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri konuyla ilgili soruları cevaplamazken, ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Güney Amerika’ya asker gönderme gibi bir planları olmadığını söyledi. Beyaz Saray ise konuyla ilgili Başkan Donald Trump’ın “Tüm seçenekler masada” açıklamasını hatırlattı.

Kolombiya: “ABD ile işbirliği sürecek”

Notların sosyal medyada büyük yankı uyandırması üzerine Kolombiya Dışişleri Bakanı Trujillo, Bogota’daki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino’da kameralar karşısına geçti. Bolton’ın elinde tuttuğu ve Kolombiya’yı işaret eden notun gerekçesi ve kapsamının bilinmediğini belirten Trujillo, “Kolombiya ABD ile daima ortak çıkarlar konusunda diyalog kurmayı sürdürecek ve bu dost ülkeyle ikili, yarımküresel ve küresel konularda işbirliğine devam edecektir” dedi ve olası bir operasyona açık kapı bıraktı.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise facebook hesabından “Venezüela’ya ‘demokrasi götürmenin’, başka bir deyişle ülkedeki durumun, özellikle de Kolombiya üzerinden istikrarsızlaştırıldığını hatırlatırım. Batı’nın son yıllarda endişeli olduğu seçimlerden siber güvenliğe, iç işlerine müdahale etmemenin nasıl olduğunu da siz sorun” mesajını paylaştı. Zaharova, “Beyaz Saray’dan farklı düzeydeki pek çok kişi Venezüela’ya müdahale ihtimaline utanmadan göz kırptı” diyerek ABD’yi sert bir dille eleştirdi. 

ABD, muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisini geçiş dönemi geçici başkanı ilan etmesi üzerine Venezüela Başkanı olarak Guaido’yu tanımış ve tam desteğini açıklamıştı. ABD’nin dünkü basın toplantısıyla Maduro hükümetini daha da zayıflatmak için milli petrol şirketi PDVSA’ya da yaptırım uygulayacağını açıklaması ile Rusya-ABD ilişkileri daha da gerildi. Bolton’ın bilinçli bir hamleyle, olası askeri operasyonların da düşünülmesi için not defterini gösterdiği eleştirileri de gündemdeyken önümüzdeki günlerde Kolombiya’ya asker gönderilip gönderilmeyeceği ise hâlâ belirsiz. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.