Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela krizi: ABD’den Venezüela’nın petrol şirketine yaptırım

ABD, Venezüela’nın milli petrol şirketi PDVSA’ya yaptırım kararı aldığını açıkladı. “Tüm seçeneklerin masada olduğu” vurgusu ise askeri operasyon ihtimallerini gündeme getirerek gerginliği arttırdı. İngiltere Merkez Bankası’ndaki Venezüela devlet altınlarına erişimin Maduro hükümetine mi yoksa kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido’ya mı tanınacağı merakla beklenirken, Rusya bugün yaptığı bir açıklamayla ABD’yi “hem hükümeti devirmek hem kârlı çıkmak istiyorlar” diyerek eleştirdi.  

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezüela’nın en büyük gelir kaynağı olan devlet petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulanmaya başlandığını açıkladı. 

Venezüela’ya ait 7 milyar dolarlık mal varlığına el konulduğunu da söyleyen Bolton, bu yaptırımların “Nicolas Maduro yönetiminin Venezüela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmayı” amaçladığını ifade etti. 

Açıklamadan sonra gazetecilere konuşan ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de, Venezüela petrolü satışlarından elde edilen kazancın Maduro hükümetinin elinden alınacağını açıkladı ve “PDVSA uzun bir süredir Venezüelalı yetkililer ve iş insanlarının yolsuzlukları, zimmetlerine para geçirmeleri için bir aracı oldu. Bugünkü PDVSA ile ilgili karar, Venezüela’nın mal varlıklarını Maduro’da alıp, ait oldukları yere, Venezüela halkına teslim edecektir” dedi.  

PDVSA’nın sahip olduğu ABD merkezli Citgo ise Venezüela’nın en önemli dış geliri konumunda. Mnuchin, Citgo’nun gelirlerinin ABD’de bir banka hesabında bloke edilmesi koşuluyla faaliyetlerine devam edebileceğini açıkladı.  

Maduro ise yaptırımlarla ilgili “Böylelikle anlıyoruz ki, ABD’nin amacı Venezuela’nın zenginliklerine el koymak. Venezüela’nın çıkarlarını korumak için ABD’ye gereken yasal cevabı vereceğiz” diyerek, ABD’yi gaspçılıkla suçladı. 

Rusya: “Yaptırımlar yasadışı” 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise bugün yaptığı bir açıklama ile ABD’nin yaptırım kararını ‘yasadışı’ olarak tanımladı ve Moskova’nın Maduro’yu desteklemek için gereken tüm adımları atacağını belirtti. 

Lavroy, Venezüela’daki ABD şirketlerinin yaptırımların dışında tutulduğunu hatırlatarak “Bu şu anlama geliyor: Venezüela’da hem rejim değiştirmek hem de bundan kâr sağlamak istiyorlar” diye konuştu.  

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da “yaptırım kararının Latin Amerika ülkesinin iç işlerine açık bir müdahale olduğunu” vurguladı. 

Rusya, daha önce de ABD’yi, askeri bir müdahalede bulunurlarsa karşılık verecekleri şeklinde uyarmıştı. ABD’nin “tüm seçenekler masada” açıklamalarıysa iki taraf arasındaki gerginliği tırmandırdı.

“Ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçiriyorum” 

Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Bolton’ın yaptırım açıklamalarından dakikalar önce Kongre’ye, PDSVA ve Citgo’ya yeni yönetim kurulu atanması gerektiğini söylemişti.  

Guaido, sosyal medyadan yaptığı bir açıklama ile Venezüela’nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Guaido paylaşımında “Cumhuriyetimizin ülke dışındaki varlıklarının kontrolünü aşamalı ve düzenli bir şekilde kontrolüme almaya başlıyorum” dedi ve bu hamleyi “Maduro hükümetinin giderayak kasadaki paraları boşaltmasına engel olmak için yaptığını” belirtti. 

İngiltere’deki Venezüela devlet altınları 

Bloomberg’te yayınlanan bir haberde; Maduro’nun, İngiltere Merkez Bankası’ndaki Venezüela altın rezervlerinden 1,2 milyar dolar değerinde altın çekmek istediği ve reddedildiği yer almıştı. Partisinin yayınladığı mektuba göre Guaido, İngiliz yetkililerden Başkan Maduro’nun İngiltere Merkez Bankası’ndaki Venezüela altın rezervlerine erişimini durdurmasını talep etmişti. 

İngiltere’nin Avrupa ve ABD’den sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, pazartesi günü yaptığı bir açıklamada “(Guaido’nun) Mektubundan haberim var. Venezüela’nın altınlarının önemli bir bölümü İngiltere Merkez Bankası’nda. Bu İngiltere Merkez Bankası’nın kararı, hükümetin değil” dedi. 

Duncan, “Bu konuda karar verecek olan kendileri, ama bu kararı alırken dünya genelinde çok sayıda ülkenin Maduro’nun meşruiyetini sorguladığı ve Guaido’yu tanıdıkları gerçeğini şüphesiz hesaba katacaklardır” diyerek, İngiltere’nin Venezüela konusundaki politik görüşünü de hatırlattı. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.